Ads

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Μήπως είστε κακό αφεντικό;




Το παιδί σου και το σκυλί σου όπως το μάθεις λέει η παροιμία, εννοώντας πως εμείς είμαστε καταρχήν υπεύθυνοι τόσο για την συμπεριφορά όσο και για την υγεία των προστατευόμενων μελών μας. Συχνά όμως δεν αντιλαμβανόμαστε πότε κάνουμε κάτι λάθος και, ειδικά στην περίπτωση των κατοικίδιων, δεν ξέρουμε καν ποιο είναι το σωστό.




Δείτε ποια επισημαίνουν οι ειδικοί ως τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων και πώς θα τα διορθώσετε:



Εσείς βγάζετε βόλτα τον σκύλο ή ο σκύλος εσάς;

Ένας ελάχιστα έως καθόλου εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί, την ώρα που τον βγάζετε βόλτα κρατώντας τον από το λουρί, να σας παρασύρει με το τρέξιμό του και να χτυπήσετε. Αμέτρητοι ιδιοκτήτες σκύλων καταλήγουν κάθε χρόνο στα «επείγοντα» εξαιτίας τέτοιων πτώσεων που συμβαίνουν όταν ένας σκύλος παρασύρει το άτομο με το τρέξιμό του ή με το λουρί. Οι ειδικοί τονίζουν πως η εκπαίδευση υπακοής είναι απαραίτητη για να αποφύγετε τέτοια ατυχήματα.



Ελέγχετε το κατοικίδιό σας για τσιμπούρια;

Ελέγχετε αν το τρίχωμα του σκύλου σας, μετά από μία βόλτα στο πάρκο, έχει γεμίσει τσιμπούρια; Το τσίμπημα από τα τσιμπούρια θέτει σε κίνδυνο τον σκύλο σας για νόσο Lyme –και διάφορες άλλες ασθένειες. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες. Αν μάλιστα το κατοικίδιό σας έχει μολυσμένα τσιμπούρια τίθεται ολόκληρη η οικογένεια σε κίνδυνο. Αν βρείτε τσιμπούρια στο τρίχωμα του ζώου σας αφαιρέστε τα με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών και ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας συστήσει ένα ειδικό φάρμακο για τα τσιμπούρια.



Μήπως είναι λειχήνας;

Αν το κατοικίδιό σας εμφανίσει ένα κυκλικό κενό στο τρίχωμά του πιθανώς να έχει λειχήνα. Πρόκειται για έναν μικροσκοπικό μύκητα ο οποίος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία όλης της οικογένειας, καθώς οι άνθρωποι κολλούν λειχήνες από τους σκύλους ή τις γάτες τους απλώς χαϊδεύοντάς τους. Οι λειχήνες προκαλούν κοκκινωπά, κυκλικής μορφής εξανθήματα στο δέρμα, ενώ αν έρθουν σε επαφή με το κρανίο μπορούν να αφήσουν ακόμα και κενό στα μαλλιά. Αν υποπτευθείτε ότι το κατοικίδιό σας έχει λειχήνα επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο.



Πότε αποπαρασιτώσατε τελευταία το κατοικίδιό σας;

Τα νηματώδη σκουλήκια είναι από τα πιο συχνά παράσιτα που «κατοικούν» σε γάτες και σκύλους. Προκαλούν διάρροια και εμετούς και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων δεν γνωρίζουν πως τα παράσιτα αυτά μπορούν να απειλήσουν και τους ανθρώπους. Αν, για παράδειγμα, ο μολυσμένος από παράσιτα σκύλος σας κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι μπορεί να έχει μιάνει με τα αυγά των παρασίτων το πάτωμα ή τους καναπέδες. Αν ένα μικρό παιδί πιάσει το πάτωμα ή τους καναπέδες και έπειτα βάλει τα χέρια στο στόμα τα παράσιτα αυτά μπορεί να εκκολαφθούν μέσα στον οργανισμό προκαλώντας από βλάβη στους ιστούς του οργανισμού έως και τύφλωση. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να αποπαρασιτώνει το κατοικίδιό σας τακτικά.



Στειρώσατε το ζωάκι σας;

Εκατομμύρια γάτες και σκύλοι ζουν αδέσποτοι ή καταλήγουν σε ευθανασία επειδή κανείς δεν ήθελε να τα κρατήσει όταν γεννήθηκαν. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα υπάρχουν ιδιοκτήτες που διστάζουν να στειρώνουν τα κατοικίδιά τους, χωρίς όμως να σκέφτονται τι θα κάνουν έπειτα με τα κουτάβια ή τα γατάκια τους. Το να στειρώνει κανείς το κατοικίδιό του μόνο θετικό μπορεί να αποβεί για την υγεία του: Στα θηλυκά μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού και στα αρσενικά μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου των όρχεων. Επιπλέον, τα κατοικίδια που έχουν στειρωθεί σπάνια φεύγουν από το σπίτι ή επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά.



Επιδιώκετε να το παχύνετε;

Μπορεί να έχετε τις καλύτερες προθέσεις, όμως το να έχετε πάντα γεμάτο το πιατάκι του σκύλου ή της γάτας σας μόνο κακό μπορεί να του κάνει. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι μπορούν να καταβροχθίσουν ό,τι τους προσφερθεί ανεξέλεγκτα και αυτό μπορεί να τα παχύνει σε επικίνδυνο βαθμό. Ρωτήστε τον κτηνίατρο πόσο συχνά πρέπει να τρώει το ζωάκι σας και παραμείνετε πιστοί στις οδηγίες του.



Γυμναστική κάνατε σήμερα;

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα χρειάζονται άσκηση για να παραμείνουν υγιή. Τα οικόσιτα κατοικίδια που βρίσκονται συνέχεια κλεισμένα σε ένα σπίτι, ξαπλωμένα σε ένα χαλάκι, πέρα από παχυσαρκία, μπορεί να αντιμετωπίσουν και προβλήματα στην καρδιά, στους πνεύμονες και στις αρθρώσεις τους. Ο απαραίτητος χρόνος άσκησης διαφέρει για κάθε ζωάκι, ωστόσο οι ειδικοί, ιδιαίτερα για τους σκύλους, μιλούν για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα. Οι μισάωρες καθημερινές βόλτες με τον σκύλο σας μπορούν, άλλωστε, να βοηθήσουν και την δική σας υγεία.



Του δίνετε την απαραίτητη σημασία;

Ακριβώς όπως τα μικρά παιδιά έτσι και τα ζωάκια, όταν δεν εισπράττουν το ενδιαφέρον σας βαριούνται και αυτό μπορεί να τα οδηγήσει σε μη αποδεκτές συμπεριφορές, π.χ. φάγωμα παπουτσιών, σκίσιμο χαλιών και επίπλων, γαύγισμα και γκρίνια. Οι γάτες που βαριούνται μπορεί να γρατζουνάνε ό,τι βρουν και να νιαουρίζουν υπερβολικά. Καταπολεμήστε την βαρεμάρα τους κρύβοντας πράγματα στο σπίτι τα οποία θα πρέπει μετά τα ζωάκια σας να αναζητήσουν, δώστε τους παιχνίδια ειδικά για γάτες και σκύλους ή απλά παίξτε μαζί τους!



Μόνο στο σπίτι

Το να αφήνετε για περισσότερες από 8-10 ώρες έναν σκύλο μόνο, κλεισμένο σε ένα σπίτι, είναι βασανιστικό. Μπορεί να του δημιουργήσει άγχος αποχωρισμού και να προκαλέσει καταστροφικές συμπεριφορές, όπως μάσημα αντικειμένων, ακαθαρσίες, γδάρσιμο επίπλων, ασταμάτητο γαύγισμα, ακόμα και κατάθλιψη. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν χρειάζεται να λείπετε τόσες ώρες από το σπίτι, είναι είτε να βρείτε κάποιον «dog-sitter» που θα έρχεται μία φορά την ημέρα για να βγάζει βόλτα και να δίνει φαγητό στο σκυλάκι σας είτε να φέρετε ένα ακόμα σκυλάκι στο σπίτι, για να κάνουν παρέα. Τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να αντέξουν 4-5 ώρες μόνα σε ένα σπίτι, όμως χρειάζονται βόλτα πριν και μετά.



Θέτετε κανόνες;

Κάποιοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων περιμένουν από τα ζωάκια τους να ξέρουν τι είναι σωστό και τι λάθος πριν εκείνοι το επισημάνουν. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη να μάθει στο ζωάκι του ότι δεν είναι αποδεκτό να πηδάει πάνω στους ανθρώπους, να γρατζουνάει τα έπιπλα και να ουρεί στο χαλί. Να είστε αυστηροί με τους κανόνες του σπιτιού αλλά και να ανταμείβετε το ζωάκι σας όταν τους ακολουθεί πιστά. Αν χρειάζεστε βοήθεια συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή ζώων.



Πού είναι το παιδί;

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τα ζώα όμως συχνά ο ενθουσιασμός τους μπορεί να τα βλάψει. Το μικρά παιδιά μπορεί να τραυματίσουν ένα σκύλο ενώ παίζουν μαζί του και ο σκύλος μηχανικά να αντιδράσει τραυματίζοντας με την σειρά του το παιδί. Ποτέ, λοιπόν, μην αφήνετε από τον έλεγχο σας μικρά παιδιά και ζώα, ιδιαίτερα όταν παίζουν με ένα νέο μέλος του σπιτιού, είτε είναι σκυλάκι είτε γατάκι. Επιπλέον, ορίστε κανόνες για το πώς θα πρέπει τα παιδιά να παίζουν με τα ζώα και μάθετέ τους να αναγνωρίζουν πότε ένας σκύλος ή μία γάτα ενοχλείται από κάποια παιχνίδια.



Δίνετε γάλα στις γάτες;

Η άποψη ότι το γάλα κάνει καλό σε όλα τα ζώα είναι λάθος. Για την ακρίβεια, για τις γάτες ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Οι περισσότερες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και δε μπορούν να χωνέψουν το γάλα, κάτι που προκαλεί σε αυτές διάρροια και εμετό. Επίσης, ακόμα και αν η γάτα σας μπορεί να χωνέψει το γάλα χωρίς προβλήματα, δεν το χρειάζεται για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού της.



Δίνετε κόκαλα στους σκύλους;

Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως τα κόκαλα είναι το καλύτερο κέρασμα για τους σκύλους. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας όμως υποστηρίζει πως το μάσημα κοκάλων μπορεί να φθείρει τα δόντια των σκύλων ή να τραυματίσει την γλώσσα ή το στόμα τους. Επίσης, κομμάτια κοκάλων μπορεί να κολλήσουν ακόμα και στην αναπνευστική οδό του ζώου ή να σφηνώσουν στο πεπτικό του σύστημα –κάτι που απαιτεί χειρουργείο για να αφαιρεθεί. Αν στον σκύλο σας αρέσει να μασά αντικείμενα ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για άλλες εναλλακτικές λύσεις.



Πηγή: Pets.webmd.com, elita.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου