Ads

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Σκυλιά της χιονοστιβάδας, σκυλιά έρευνας και διάσωσης




Σκύλος Αγίου Βερνάρδου, το αρχέτυπο του σκύλου των χιονιών
Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι είναι αναντικατάστατοι σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης για έρευνα και διάσωση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στο χιόνι.



Το βουνό είναι όμορφο, είναι όμως και επικίνδυνο όταν έρχεται ο χειμώνας και υπάρχει ο κίνδυνος χιονοστιβάδων. Τότε είναι που βλέπουμε την αξία των σκύλων των χιονιών. Είναι πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί από τους ανθρώπους. Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι είναι μάλιστα αναντικατάστατοι σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης για έρευνα και διάσωση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στο χιόνι. Σε ελάχιστο χρόνο καλύπτουν αποστάσεις που οι άνθρωποι θα ήθελαν πολύ περισσότερο χρόνο να καλύψουν. Η επιβίωση θυμάτων χιονοστιβάδας είναι θέμα λεπτών μερικές φορές.


Ο Γερμανικός ποιμενικός αντέχει την κούραση και το κρύο και έχει πολλή όρεξη για δουλειά
Όταν σκεφτόμαστε καταστάσεις παγιδευμένων ορειβατών ή χιονοδρόμων, φέρνουμε στο νου μας τα μεγάλα και δυνατά σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου να φτάνουν στη σκηνή με το ζωογόνο κονιάκ κρεμασμένο στο λαιμό. Και όμως δεν είναι τα καταλληλότερα για τον σκοπό αυτό. Είναι βαριά και δυσκίνητα και τα μακρύτριχα έχουν το επιπλέον μειονέκτημα ότι το χιόνι κολλά στις τρίχες τους και τα κάνει ακόμη πιο δυσκίνητα.


 Γερμανικοί και Βελγικοί Ποιμενικοί

Οι Γερμανικοί και Βελγικοί Ποιμενικοί θεωρούνται πιο κατάλληλοι. Η γούνα τους είναι τέτοια που τους προστατεύει από την παγωνιά, έχουν μεγάλη αντοχή, είναι ευέλικτοι και οι πατούσες σκληραίνουν ώστε να αντέχουν περισσότερο το παγωμένο χιόνι. Άλλες φυλές που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στην έρευνα και διάσωση στα χιόνια είναι τα Λαμπραντόρ, Γκόλντεν Ριτρίβερ και Μπόξερ.


Το Βελγικό τσοπανόσκυλο πορσαρμόζεται πολύ καλά στις συνθηκες του χιονισμένου βουνού
Εκπαίδευση

Φυσικά όλα τα σκυλιά των χιονιών πρέπει να περάσουν από ειδική εκπαίδευση, η οποία διαρκεί γύρω στον ένα με ενάμιση χρόνο. Μαθαίνουν να ξεχωρίζουν μια μυρωδιά ανθρώπινου σώματος που είναι σκεπασμένο με χιόνι. Χάρη στην εξαιρετική τους όσφρηση, τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν αυτή τη μυρωδιά και όταν ακόμη το ανθρώπινο σώμα είναι κάτω από αρκετά μέτρα χιόνι.

Η όλη εκπαίδευση είναι σαν παιγνίδι και πολλές από τις ασκήσεις στοχεύουν να βελτιώσουν την ταχύτητα και την επιμονή τους στην έρευνα και διάσωση.


Απόλυτη εμπιστοσύνη μεταξύ σκύλου και ανθρώπου

Αν η εκπαίδευση του σκύλου είναι απαραίτητη, η σχέση του με τον χειριστή του είναι ακόμη πιο αναγκαία. Στην πραγματικότητα οι δυο τους είναι αχώριστοι φίλοι, ζουν μαζί και δεν συνεργάζονται απλώς και μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου