Ads

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Οι κληρονομικές ασθένειες των Κόκερ Σπάνιελ





Κάθε φυλή έχει τις δικές της γενετικές παθήσεις. Τι πρέπει να κάνουμε για να τις προλάβουμε στα ζώα μας και στους απογόνους τους;


Γράφει Μαρία-Μαριόνκα Δεκαρίστου, διεθνής κριτής μορφολογίας σκύλων και πρόεδρος του Κυνοφιλικού Ομίλου Σπάνιελ Ελλάδος


Τα Κόκερ Σπάνιελ πάσχουν κυρίως από το PRA (Progressive Retinal Atrophy – Προϊούσα ατροφία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα), που εμφανίζεται σε ηλικία 5-7 χρόνων και προκαλεί τύφλωση χωρίς καμιά πιθανότητα θεραπείας, και το FN (Familiaris Nephropathy – Οικογενής νεφροπάθεια), που είναι 100% θανατηφόρος και αποκλείεται ο σκύλος να ζήσει πάνω από δυο έτη. Και για τις δυο αυτές παθήσεις υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις με τεστ DNA, που παίρνουμε πανεύκολα από το σάλιο του σκύλου, οι οποίες μπορούν να μας βεβαιώσουν αν το Κόκερ μας είναι απαλλαγμένο από αυτές, αν είναι φορέας των γονιδίων που προκαλούν την πάθηση και άρα μπορεί να το μεταφέρει στους απογόνους του, ή, ακόμη χειρότερα, αν στο μέλλον πρόκειται να νοσήσει.



Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να ζευγαρώσουμε δυο φορείς της ίδιας πάθησης. Επιπλέον, θα πρέπει να αποσύρουμε από την αναπαραγωγή τα ζώα που νοσούν. Ένας σκύλος φορέας μπορεί να ζευγαρώσει μόνο με ένα σκύλο που είναι απαλλαγμένος. Έτσι, ως αποτέλεσμα, θα έχουμε κουτάβια εκ των οποίων κανένα δεν θα νοσήσει, απλώς κάποια θα είναι φορείς και κάποια απαλλαγμένα. Είναι καθήκον όλων των ιδιοκτητών, ιδιαίτερα όσων σκοπεύουν να τα ζευγαρώσουν, να προβούν σε αυτές τιε εξετάσεις.


Θυμηθείτε: Ποτέ μην αγοράσετε κουτάβι οποιασδήποτε φυλής αν προηγουμένως δεν ενημερωθείτε για τις παθήσεις από τις οποίες πάσχει η φυλή και δεν δείτε με τα ίδια σας τα μάτια τις εξετάσεις για γενετικές παθήσεις των γεννητόρων.


Τεστ DNAγια το Κόκερ Σπάνιελ σας

Ο Κυνοφιλικός Όμιλος Σπάνιελ Ελλάδος κατάφερε να πετύχει για τα μέλη του την τιμή των 100 ευρώ για το τεστ DNA και των δυο παθήσεων μαζί. Παρακαλούμε όλους τους λάτρεις των Κόκερ να προβούν σε εξέταση των σκύλων τους είτε σκοπεύουν να τους ζευγαρώσουν είτε όχι.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.spanielclubofgreece.webs.com
 

Ιστοσελίδες όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για τις γενετικές παθήσεις οποιασδήποτε φυλής:

- Canine Inherited Disorders Database: www.upei.ca/~cidd/intro.htm

- Inherited Disease in dogs, Cambridge University: www.vet.com.ac.uk/idid/search.php



Πηγή: "Σκύλος και γάτα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου