Ads

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η κατάσταση της υγείας της Καμπάνγκ, της ηρωικής σκύλας των Φιλιππινών, βελτιώθηκε



Καμπάνγκ


Για τη σκύλα Καμπάνγκ, την ηρωική σκύλα των Φιλιππινών, γράψαμε αρκετές φορές στο παρελθόν: για την αυτοθυσία της με την οποία έσωσε δυο παιδιά, για τον κρίσιμο τραυματισμό της, για την καμπάνια στις Φιλιππίνες και διεθνώς για τη θεραπεία της, για το ταξίδι της στην Καλιφόρνια, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Davis, για τη διάγνωση ότι πάσχει από καρκίνο και σκουλήκια στην καρδιά, κάτι που ανέβαλε τη χειρουργική επέμβαση για διόρθωση της μουσούδας της. 



Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την υγεία της είναι ενθαρρυντικές. Φαίνεται ότι η χημειοθεραπεία ήταν αποτελεσματική και η φαρμακευτική αγωγή για τα σκουλήκια της καρδιάς προχωρά ικανοποιητικά. Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι σύντομα η Καμπάνγκ θα είναι σε θέση να υποστεί τις αλλεπάλληλες εγχειρήσεις που είναι απαραίτητες για την ανασυγκρότηση της μουσούδας της. Οι γιατροί έχουν ξεκαθαρίσει το είδος και τη μορφή της επέμβασης που θα κάνουν. Θα δουλέψουν πάνω στις οδοντοστοιχίες και θα κλείσουν την ανοιχτή πληγή στο πρόσωπο, ώστε να αποφεύγονται οι μολύνσεις. Ελπίζουν ακόμη ότι κάτι μπορούν να κάνουν με τη μύτη ώστε να βελτιώσουν την όσφρηση.


Ένας από τους θεράποντες κτηνίατρους δήλωσε: «Αυτό που μας ανησυχεί είναι το γεγονός ότι υπάρχουν οστά της κεφαλής που είναι εντελώς εκτεθειμένα και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μόλυνσης. Η Καμπάνγκ τα κατάφερε ώς τώρα και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει έτσι μέχρι τέλους. Η όρεξη και η διάθεσή της είναι καλές. Υπολογίζω ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα της τον Μάιο ή Ιούνιο».



Η Καμπάνγκ έγινε διεθνώς γνωστή όταν το περασμένο καλοκαίρι ρίχτηκε πάνω σε μηχανή που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση πριν αυτή κτυπήσει τα δυο κορίτσια, ηλικίας 11 και 13 χρονών, που περπατούσαν μαζί της. Η σωτήρια αυτή επέμβαση στοίχισε όμως πολύ στην Καμπάνγκ, της οποίας η μουσούδα μπλέχτηκε στη μηχανή. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα κοριτσάκια, αφηρημένα, δεν αντιλήφθηκαν ότι η μηχανή ερχόταν κατά πάνω τους με μεγάλη ταχύτητα. Αν η σκύλα ηρωίδα δεν επενέβαινε, τα δυο κοριτσάκια θα είχαν τραυματιστεί σοβαρά.


Ο κτηνίατρος που ήρθε στη σκηνή αποφάνθηκε ότι ήταν προτιμότερο να κοιμίσουν τη σκύλα για να μην υποφέρει. Οι γονείς όμως των κοριτσιών δεν ήθελαν να την εγκαταλείψουν τόσο εύκολα. Αποφάσισαν να κάνουν ό,τι ήταν δυνατό για να τη σώσουν.


Η μόνη ελπίδα να έχει μια κανονική ζωή ήταν η χειρουργική αποκατάσταση του προσώπου. Μια τέτοια επέμβαση όμως θα στοίχιζε πολύ και οι άνθρωποι της Καμπάνγκ δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα.


Συγκινημένοι από την τραγική ιστορία της σκυλίτσας με το παραμορφωμένο πρόσωπο, πολλοί ιδιώτες και φιλοζωικές οργανώσεις προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν οικονομικά. «Η Καμπάνγκ έχει γίνει σταρ. Άνθρωποι έρχονται εδώ για να φωτογραφηθούν μαζί της. Μερικοί μάλιστα φέρνουν μαζί τους φάρμακα και βιταμίνες», έγραψε η τοπική εφημερίδα.



Τελικά τα χρήματα για την επέμβαση μαζεύτηκαν και η Καμπάνγκ με την οικογένειά της πήραν το αεροπλάνο για την Αμερική. Τα βάσανα όμως της Καμπάνγκ δεν είχαν τελειωμό: οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε σκουλήκια της καρδιάς και καρκίνο στη μήτρα. Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν πρώτα αυτά τα δυο προβλήματα και μετά να ασχοληθούν με το πρόσωπο. Η απόφαση αυτή δικαιολογείται και από το γεγονός ότι ο καρκίνος είναι μάλλον επιθετικός και επομένως επείγει η θεραπεία του.


Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η Καμπάνγκ θα αντέξει τη μεγάλη δοκιμασία με την υγεία της και ότι η χειρουργική επέμβαση θα γίνει σύντομα και θα στεφθεί με επιτυχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου