Ads

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Μικρά και καλότροπα! Είναι δυνατόν;




Γιορκσάιρ Τεριέ
Από τη Χρυσούλα Χασάπη


Η μεγάλη παρεξήγηση ότι τα μικρόσωμα σκυλιά είναι συνήθως νευρικά, «κακιασμένα»  και κακότροπα πρέπει να λυθεί. Όπως συμβαίνει σε κάθε θέμα συμπεριφοράς, τα πάντα ξεκινούν από την εκπαίδευσή τους.

Η Νεφέλη, ένα Γιορκσάιρ Τεριέ 9 μηνών, δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα του μικρόσωμου, κακομαθημένου σκύλου που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους. Δεν χαλάει τον κόσμο, δεν πεισμώνει, δεν παθαίνει υστερία στη βόλτα και δεν είναι κακότροπη όταν πλησιάζει ανθρώπους ή άλλα ζώα. Και όμως, θα μπορούσε να είναι ο κανόνας.



Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας σοβαρότατης παρεξήγησης. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι όλα τα μικρόσωμα σκυλιά είναι «νευρικά», «κακιασμένα» ή «υστερικά»; Όμως είναι έτσι πραγματικά; Μήπως τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν πέσει θύμα του ίδιου τους του χαρακτηριστικού; Μήπως λόγου του μικροσκοπικού μεγέθους τους, συγχωρούνται συμπεριφορές που σε έναν μεγαλόσωμο σκύλο θα χαρακτηρίζονταν απαράδεκτες; Μήπως η γλυκιά φατσούλα μετατρέπει κακές συνήθειες σε «χαριτωμένες» αταξίες; Μήπως τα αναλογικά μεγάλα, σαν μωρού, μάτια κάνουν τους πάντες να τα  κακομαθαίνουν και να «μην μπορούν να τα μαλώσουν»;


Τα μικρόσωμα είναι πρωτίστως…  σκυλιά! Είναι εξίσου εύστροφα και εκπαιδεύσιμα, εξαιρετικά σε αγώνες υπακοής και άλλα κυναθλήματα και γενικά καθ’ όλα ικανά όσο κάθε μεγαλόσωμος συγγενής τους. Όσο και αν ξεγελάει το μικροσκοπικό τους μέγεθος, ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα εξελίχθηκαν για να δουλεύουν σκληρά, ως πρώτης τάξεως κυνηγόσκυλα. Η εικόνα ενός φοβικού, μη ισορροπημένου σκύλου, ο οποίος τρέμει από φόβο στους ήχους του έξω κόσμου ή γαβγίζει και δαγκώνει στην άκρη του τεντωμένου λουριού του είναι εντελώς ασυμβίβαστη με την καταγωγή τους, αλλά και τη συμπεριφορά ενός σωστά μεγαλωμένου σκύλου.


Όπως κάθε σκύλος, τα μικρόσωμα, πέραν της απεριόριστης στοργής, πρέπει να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τα απαραίτητα όρια, καθημερινή σωματική και πνευματική άσκηση και το δικαίωμα να ζουν ως σκυλιά και όχι ως παιχνίδια ή καρικατούρες των μεγαλόσωμων σκύλων. Είναι δικαίωμα τους και υποχρέωσή μας να τους προσφέρουμε μια ζωή πραγματικά όπως αξίζει. Σκυλίσια!



Τα λάθη του ιδιοκτήτη

Πολλοί πιστεύουν ότι τα Γιόρκι είναι σκυλιά με χαμηλή συγκέντρωση και εκπαιδευσιμότητα, κυρίως σε θέματα υπακοής και τουαλέτας. Η αλήθεια είναι ότι, λόγω μικρού μεγέθους, τους συμπεριφερόμαστε διαφορετικά:

  • Δείχνουμε μεγαλύτερη ανεκτικότητα στη συμπεριφορά τους

  • Δεν τους βάζουμε όρια

  • Θεωρούμε περιττή την εκπαίδευση

  • Δείχνουμε ασυνέπεια στο απαραίτητο καθημερινό πρόγραμμα

  • Οι βόλτες τους είναι μικρές ή ανύπαρκτες

  • Δεν υπάρχει ωράριο στο τάισμα

Αυτοί οι λόγοι αρκούν για να προκαλέσουν προβλήματα συμπεριφοράς, μεταξύ άλλων επίμονο γάβγισμα, πείσμα, νευρικότητα, πρόκληση ζημιών, προβλήματα στην τουαλέτα ή μαρκάρισμα εντός του σπιτιού.

Και όμως, αν του συμπεριφερθείτε σωστά, το Γιορσάιρ σας θα γίνει ένας πρόθυμος και ικανός μαθητής με υψηλή νοημοσύνη, που απολαμβάνει την πρόκληση της εκπαίδευσης και την ευκαιρία να ικανοποιήσει τον ιδιοκτήτη του.



«Σκύλος και γάτα»

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από μικρόσωμα σκυλάκια:

Παπιγιόν (Πεταλούδα)

Τσιουάουα

Πομεράνιαν

Γιαπωνέζικο Τσιν

Παγκ

Γαλλικά Μπουλντόγκ
 

2 σχόλια:

  1. Εχω ένα θιβετιανό σπανιέλ.Το καλύτερο και πιο ευγενικό σκυλί που μου έτυχε ποτέ!Ειλικρινά έχουν περάσει αρκετά μεγάλα σκυλιά απο τα χέρια μου,σαν και αυτό κανένα και δεν το συγκρίνω μαζί τους.ΜΟΝΑΔΙΚΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγω Θιβετιανό σπάνιελ εχω. Ασύγκριτο! Πολυ καλο σκυλι! ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή