Ads

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Σκάνδαλο: «Γατο-κάθαρση» στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία





ΓΡΑΦΕΙ ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

  • Μπροστά σε δεκάδες άψυχες γάτες βρέθηκαν την Κυριακή το πρωί οι κρατούμενοι στις Kεντρικές Φυλακές. 
  • Όλα δείχνουν ότι κάποιος τις δηλητηρίασε για να τις εξαφανίσει. 
  • Δεν έχει κρατηθεί από τη διεύθυνση ούτε μια νεκρή γάτα για τοξικολογικές εξετάσεις



Μαζική θανάτωση των γάτων που κυκλοφορούσαν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κρατουμένων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ενέργεια με την ανοχή, τουλάχιστον, της διεύθυνσης. Στις φυλακές κατά καιρούς κυκλοφορούν γάτες, τις οποίες φροντίζουν οι κρατούμενοι. Στο παρελθόν, όταν ο αριθμός αυξανόταν, η διεύθυνση τις περιόριζε και τις συγκέντρωνε (ζωντανές), ώστε να τις παραδώσει στις αρμόδιες αρχές για την ευημερία των ζώων ή σε οργανώσεις προστασίας ζώων. Η ορθή αυτή πρακτική μάλλον άλλαξε!


Νεκρές γάτες

Την Κυριακή το πρωί, οι κρατούμενοι αντίκρισαν ένα φρικτό θέαμα στον χώρο της κλειστής φυλακής. Στο γήπεδο και στους κοινόχρηστους εξωτερικούς χώρους υπήρχαν διάσπαρτες νεκρές  γάτες, οι οποίες προφανώς είχαν δηλητηριαστεί. Κρατούμενοι που επικοινώνησαν μαζί μου ανέφεραν ότι ζήτησαν να κρατηθεί έστω μία νεκρή γάτα για να δοθεί για εξέταση ώστε οι αναλύσεις να δείξουν με ποιο τρόπο δηλητηριάστηκε. Το προσωπικό των φυλακών απέτρεψε τη διατήρηση κάποιας από τις νεκρές γάτες και όλες κατέληξαν στους κάδους σκουπιδιών.


 Ποινικό αδίκημα

Αν η διεύθυνση των φυλακών δεν εμπλέκεται στη θανάτωση των γάτων που βρισκόντουσαν στον χώρο των πτερύγων, θα ανέμενε κάποιος ότι θα διέτασσε έρευνα για να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες θανατώθηκαν τα ζώα. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά δεν έγινε και δεκτό το αίτημα των κρατουμένων να σταλεί έστω ένα από τα θανατωμένα ζώα για εξετάσεις. Αντιθέτως, οι νεκρές γάτες πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Ο Νόμος 46(1) του 1994 για την προστασία και την ευημερία των ζώων καθιστά ποινικό αδίκημα τη θανάτωση των αδέσποτων, εάν δεν έχει προηγηθεί συνεννόηση με την αρμόδια επαρχιακή επιτροπή. Η ίδια νομοθεσία προνοεί βαριές ποινές. Η θανάτωση αδέσποτων ζώων για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας εξετάζεται αρμοδίως και προβλέπεται σχετική διαδικασία, η οποία δεν φαίνεται να ακολουθήθηκε στις φυλακές.


Σαν ζώα…

Δεν θα ανέμενε κάποιος ιδιαίτερες ευαισθησίες για τα ζώα που βρίσκονται στις φυλακές, όταν και οι άνθρωποι (κρατούμενοι) τυγχάνουν μεταχείρισης που δεν περιποιεί τιμή για ένα πολιτισμένο κράτος. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου