Ads

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Δαγκώνει τα χέρια των παιδιών


Πρόβλημα: Τώρα που μείναμε μόνοι στο σπίτι, υιοθετήσαμε ένα σκυλάκι, από κάποιον που δεν μπορούσε να το φροντίσει. Το πρόβλημα μας είναι ότι, όταν έρχονται τα δυο εγγονάκια μας να μας επισκεφθούν, ο σκύλος πετάγεται πάνω τους και τους δαγκώνει ελαφρά το χέρι. Αίμα δεν έτρεξε ακόμη αλλά τα παιδιά πονούν και εμείς ανησυχούμε, μήπως όταν μεγαλώσει θα δαγκώνει δυνατά. Τι μπορούμε να κάνουμε;


Λύση: Η πιο πιθανή εξήγηση για τη συμπεριφορά του σκύλου σας είναι ότι δεν έμεινε αρκετό χρόνο με την μητέρα, τα αδέλφια ή άλλους σκύλους. Αν γινόταν αυτό, θα είχε μάθει να έχει μαλακό στόμα, να μην δαγκώνει. Τα μεγαλύτερα σκυλιά διορθώνουν τα κουτάβια όταν χρησιμοποιούν τα δόντια τους, και τα αδέλφια τους φωνάζουν όταν κάποιο κουτάβι τους δαγκώσει. Επομένως ή λύση είναι να αναπληρώσετε εσείς αυτό το κενό με δυο τρόπους: Ο ένας είναι να διαμαρτύρεστε με μια κραυγή μόλις τα δόντια αγγίσουν το δέρμα και δεύτερο θυμώνοντας τους με ένα όχι ή άλλη λέξη που προτιμάτε.
Το ότι το σκυλάκι σας πετάγεται πάνω στα παιδιά, το βρίσκω πολύ φυσικό. Είναι χαρούμενος που ήρθαν και θέλει να τα καλωσορίσει. Αντιλαμβάνομαι, φυσικά, γιατί θέλετε να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια. Ο πιο απλός τρόπος είναι, μόλις συμβεί κάτι τέτοιο, να σταυρώνουν τα χέρια, να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να στέκονται ακίνητοι σαν αγάλματα περιφρονώντας τον σκύλο. Με τις πολλές φορές ο σκύλος θα καταλάβει ότι δεν έχει τίποτα να κερδίσει με το πήδημα και θα τους υποδέχεται όρθιος στα τέσσερα πόδια.

1 σχόλιο: