Ads

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Υπέρβαροι σκύλοι


Η κτηνίατρος μας συμβουλεύει

Ερώτηση: Γιατί υπάρχει αυξημένος αριθμός υπέρβαρων σκύλων στις μέρες μας;
Απάντηση: Η παχυσαρκία οφείλεται στην αυξημένη συσσόρευση λιπώδους ιστού, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους πέραν από το φυσιολογικό για κάθε σκύλο.
Το γεγονός ότι παρατήρησες, αγαπητέ αναγνώστη, αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων σκύλων έχει κάποια εξήγηση. Υπάρχουν φυλές σκύλων με αυξημένη προδιάθεση στην παχυσαρκία, όπως τα Labrador, τα Cocker spaniel, κ.ά., φυλές οι οποίες συναντιώνται πολύ συχνά στις μέρες μας. Ακόμη, ο σύγχρονος τρόπος ζωής στην
πόλη επηρεάζει τους μικρούς μας φίλους, αφού ασκούνται λιγότερο, ζουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, τρέφονται με περισσότερες λιχουδιές. Επίσης πολλοί σκύλοι γίνονται παχύσαρκοι μετά από επέμβαση για στείρωση ή ορχεκτομή.


Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς ποιός από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζει περισσότερο τη σημερινή επιδημία παχυσαρκίας. Λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός ότι παράλληλα αυξάνεται και η παχυσαρκία μεταξύ των ανθρώπων, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι παρόμοιοι παράγοντες ευθύνονται και στις δυο περιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου θα πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το ιδανικό βάρος του σκύλου του και να το παρακολουθεί τακτικά, αλλά και τί ποσότητα τροφής πρέπει να τρώει ο σκύλος του ανάλογα με το ιδανικό σωματικό του βάρος. Επιπλέον, μετά από μία επέμβαση στείρωσης/ορχεκτομής θα πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως η τροφή που χορηγείται σε έναν σκύλο.

Γλυκερία Χαραλαμπίδου, κτηνίατρος, Κτηνιατρείο Λεωφόρου Στρατού 11, Θεσσαλονίκη, τηλ: 6992149691

3 σχόλια:

  1. Παιδιά να μην παραπέμψουμε ίσως κατά λάθος στο ότι η στείρωση παχαίνει τα ζώα... έχω ζώα στειρωμένα που είναι ελαφρός υπέρβαρα, αλλά για αυτό φταίω εγώ γιατί τα ζώα δεν ασκούνται επαρκώς. έχω δεί σε σπίτι ζώα στειρωμένα μεν και τρομερά υπέρβαρα, αλλά η ιδιοκτήτρια τους έχει τροφή 24 ώρες το 24ωρό. Συνεπώς από εμάς εξαρτάται εαν ένα στειρωμένο ζωάκι θα γίνει και υπέρβαρο. Από την άλλη θα ήταν ορθό και φρόνιμο να τονίζονται τα ωφέλη της στείρωσης (δηλαδή η αποφύγή καρκίνων των όρχεων / πυομύτρες) και βέβαια η απφουγή γεννήσεων που συνεχώς συντήνουν στην άυξηση των διαθέσιμων ζώων προς υιοθεσία την στιγμή που η ζήτηση είναι μειωμένη και ως εκ τούτου τελικά πολλά ζώα καταλήγουν εγκαταλελημμένα και θανατώνονται - όπως επιτρέπει άλλωστε δυστυχώς η νομοθεσία στην Κύπρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η στείρωση αποτελεί έναν από τους προδιαθετικούς παράγοντες για την εμφάνιση παχυσαρκίας, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Επιπλέον θα πρέπει να προσαρμόζεται η διατροφή ενός ζώου μετά από την στείρωση/ορχεκτομή προκειμένου να διατηρείται στο ιδανικό του βάρους (είτε μειώνοντας την ποσότητα της χορηγούμενης, είτε αλλάζοντας την τροφή που έτρωγε προηγουμένως με μία τροφή κατάλληλα σχεδιασμένη για στειρωμένα ζώα).
    Φυσικά η ενδεχόμενη αύξηση του σωματικού βάρους δεν συγκρίνεται με τα πλεονεκτήματα μίας στείρωσης για την υγεία ενός σκύλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dr Glykeria, panta eystoxotath kai me emperistatomenes apopseis! Tous thermous xairetismous mou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή