Ads

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Συμβουλές υγείας: πόδια και στόμα


Ως καλοί ιδιοκτήτες έχουμε υποχρέωση να παρατηρούμε τακτικά και προσεκτικά το ζώο μας ώστε μόλις επισημάνουμε ανησυχητικά φαινόμενα να αναζητούμε την έγκυρη γνώμη του κτηνίατρού μας. Σήμερα θα δούμε τι πρέπει να προσέχουμε στα πόδια και το στόμα του σκυλιού μας.

Πόδια: Ελέγχετε τακτικά το μήκος των νυχιών και ειδικά το μήκος του πίσω νυχιού (το αντίστοιχο του δικού μας αντίχειρα). Επειδή δεν ακουμπάει στο έδαφος για να υφίσταται τριβή,
μεγαλώνει, και καμιά φορά μπαίνει μέσα στο θύλακα του νυχιού. Κόψτε τα νύχια με τον ειδικό νυχοκόπτη για σκυλιά, αλλά προσέξτε μην κόψετε πέρα από το σημείο που γίνονται ροζ. Είναι σάρκα και θα προκαλέσετε αιμορραγία. Την πρώτη φορά ζητήστε να σας δείξει ο κτηνίατρος σας.
Πολλές φορές στον περίπατο στην εξοχή ο σκύλος αρχίζει να κουτσαίνει. Ο λόγος είναι ότι κάποιο ξένο σώμα, συνήθως αγκαθωτός σπόρος αγριόχορτου, μπαίνει ανάμεσα στα δάχτυλα και κάνει το περπάτημα επώδυνο. Παίρνετε το πόδι στα χέρια σας, το λυγίζετε και αφαιρείτε με προσοχή το ξένο σώμα.

Στόμα: Ο σκύλος έχει 42 δόντια, που υπάρχουν από την ηλικία των έξι ή επτά μηνών περίπου. Ο αριθμός και η κατάστασή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί η ηλικία ενός σκύλου, να δείξει αν ο σκύλος μασάει τακτικά πέτρες, αν είχε νοσήσει όταν ήταν κουτάβι ή αν είχε κάποιο άλλο πρόβλημα διατροφικής διαταραχής.
Κάθε μέρα τα ούλα πρέπει να ελέγχονται αν είναι κόκκινα ή αν έχουν φλεγμονή. Αυτή μπορεί να δημιουργηθεί καθώς αναπτύσσεται τρυγία (πέτρα) στα δόντια και ενσφηνώνονται μόρια τροφής στο περιθώριο των ούλων. Αυτά τα κατάλοιπα της τροφής θα προκαλέσουν δύσοσμη αναπνοή αν δεν απομακρυνθούν, και τα βακτηρίδια του στόματος μπορεί να προκαλέσουν ακόμα χειρότερη κακοσμία. Όταν επιθεωρούνται τα δόντια μπορεί να εξακριβωθούν καταστάσεις όπως η τερηδόνα (σάπισμα), η οδοντική πέτρα (τρυγία) και η περιοδοντική νόσος των ούλων. Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και η παροχή αντικειμένων για να μασάει ο σκύλος θα βοηθήσουν να διατηρηθούν τα δόντια καθαρά και τα ούλα υγιή.

1 σχόλιο: