Ads

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Χασμουριέται ο ιδιοκτήτης, χασμουριέται και ο σκύλος!

Πορτογάλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι τείνουν να μπαίνουν στη θέση των ιδιοκτητών τους, αντιγράφοντας πολλές φορές τις συμπεριφορές τους, όπως π.χ. το χασμουρητό τους.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο είδαν ότι στο άκουσμα και μόνο του χασμουρητού του ιδιοκτήτη τους τα χαριτωμένα τετράποδα αντέγραφαν τη συμπεριφορά του, ακόμα και αν δεν είχαν οπτική επαφή με τον ίδιο.




Ενσυναίσθηση ή σύμπτωση;

Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνεδρίου σχετικά με τις συμπεριφορές των ζώων που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βάσει αυτών των ευρημάτων, ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» ίσως να μην έλαβε τυχαία τον χαρακτηρισμό του καθώς εμφανίζει ενσυναίσθηση απέναντι στις ανθρώπινες συμπεριφορές.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι ο σκύλος έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου και να συμπάσχει μαζί του» εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Καρίν Σίλβα.

«Μεταδοτικές» συμπεριφορές

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 29 σκύλοι οι οποίοι είχαν ζήσει τουλάχιστον έξι μήνες με τους ιδιοκτήτες τους. Οι ειδικοί ηχογράφησαν το χασμουρητό των ιδιοκτητών με σκοπό να το παίξουν στη συνέχεια στα ζώα για να δουν την αντίδρασή τους.

Οι ερευνητές προχώρησαν παίζοντας στους τετράποδους εθελοντές το χασμουρητό του ιδιοκτήτη και εκείνο ενός αγνώστου.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι σχεδόν το 50% των σκύλων χασμουριόταν στο γενικότερο άκουσμα του ανθρώπινου χασμουρητού. Είδαν ακόμα ότι οι πιθανότητες αντιγραφής της συγκεκριμένης ανθρώπινης συμπεριφοράς αυξάνονταν στο άκουσμα του χασμουρητού των ιδιοκτητών τους.

«Οι σκύλοι χασμουριόντουσαν περισσότερο όταν άκουγαν γνώριμα χασμουρητά, όπως π.χ. των ιδιοκτητών τους» αναφέρει η ερευνήτρια δρ Τζοάνα Μπέσα από το Ινσιτούτο Βιοιατρικών Επιστημών Αμπέλ Σαλαζάρ, η οποία επίσης συμμετείχε στη μελέτη. Προσθέτει μάλιστα, ότι κατά τα πειράματα παρατηρήθηκε σχεδόν «μεταδοτική» συμπεριφορά μεταξύ ιδιοκτητών και σκύλων. Κάτι τέτοιο οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την ενσυναίσθηση που εμφανίζουν οι σκύλοι απέναντι στον άνθρωπο.

Προηγούμενη μελέτη ειδικών από το Κολέγιο Μπέρκμπεκ, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, είχε δείξει ότι οι σκύλοι τείνουν να μιμούνται το ανθρώπινο χασμουρητό κατά 75%.

Δεν είναι λίγοι βέβαια, οι επιστήμονες που εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στα συγκεκριμένα ευρήματα.

πηγή: tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου