Ads

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο Ασπροπάρης, υγιής μεν αλλά μόνος, επέστρεψε στη βάση του

Ο Ασπροπάρης αφήνεται ελεύθερος
Ένας δηλητηριασμένος αλλά ζωντανός Ασπροπάρης εντοπίστηκε στα μέσα Απριλίου στην προστατευόμενη περιοχή Αντιχασίων Όρων - Μετεώρων του δικτύου Natura 2000. Ο Ασπροπάρης, που είναι το πιο απειλούμενο είδος όρνιου στην Ευρώπη και την Ελλάδα κατάφερε να επιβιώσει, όμως το ταίρι του έχει εξαφανιστεί από τη φωλιά τους γεγονός, που καταδεικνύει στους ειδικούς, ότι πιθανόν έχει και αυτό

δηλητηριαστεί και ίσως είναι ήδη νεκρό.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν την απώλεια επειδή παρακολουθούσαν το ζευγάρι, καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα ζεύγη τέτοιων όρνιων, που έχουν απομείνει στον ελλαδικό χώρο. Ο Ασπροπάρης, που είναι πτωματοφάγο πουλί, βρέθηκε δίπλα σ’ έναν δηλητηριασμένο από φόλα σκύλο, στην Βλαχάβα Καλαμπάκας. Εκεί όπου στις 3 Απριλίου 2012 είχαν βρεθεί από κτηνοτρόφους δέκα νεκρά τσοπανόσκυλα και τέσσερις νεκρές αλεπούδες.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που επισκέφθηκε το σημείο στις αρχές Απριλίου διαπίστωσε τις πραγματικές διαστάσεις του συμβάντος και κατά την έρευνα στις γύρω πλαγιές, βρέθηκαν επιπλέον τέσσερα νεκρά τσοπανόσκυλα και ένα κουνάβι.
Τα δείγματα από υπολείμματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν αυτοσχέδιες κάψουλες παραφίνης με αμπούλες κυανίου στο εσωτερικό τους. Περισυλλέχθηκαν προσεκτικά προκειμένου να μην καταναλωθούν από άλλα ζώα και εστάλησαν για τοξικολογικό έλεγχο.

Οι σωτήρες του Ασπροπάρη άφησαν τον γύπα μέχρι την άκρη του βράχου και εκείνος υγιής και δυνατός απογειώθηκε. Αλλά για να επιζήσει θα πρέπει να σταματήσουν τα δηλητήρια και οι φόλες στην ύπαιθρο.
 zoosos

Ο Ασπροπάρης στους αιθέρες

1 σχόλιο: