Ads

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Το φρίσμπι για σκύλους κατακτά την Ευρώπη



Τα πρώτα φρίσμπι ήταν παιγνίδια για ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους. Τα πλαστικά αυτά δισκάκια ήταν φθηνά, ανθεκτικά, σχετικά ακίνδυνα, και το παιγνίδι μαζί τους απλό. Ρίχνει το φρίσμπι ο ένας στον άλλο σε ανοιχτό χώρο, μια παραλία, ένα πάρκο οτιδήποτε και περνούν όλοι καλά.  Το δισκάκι, όπως πετούσε, διήγειρε τα κυνηγετικά και αρπακτικά ένστικτα του σκύλου και πολύ σύντομα στην εξίσωση μπήκαν και οι σκύλοι: άνθρωπος-σκύλος-φρίσμπι. Το παιγνίδι αυτό έγινε σύντομα πολύ δημοφιλές στην Αμερική την δεκαετία του 70, όπου άρχισαν να διοργανώνονται επιδείξεις, διαγωνισμοί και πρωταθλήματα. Στην Ευρώπη άργησε να πιάσει το σπορ. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, σε σημείο που να διοργανώνεται αυτές τις μέρες Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα φρίσμπι για σκύλους.


Οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται σε τέσσερα αγωνίσματα.  Το πρώτο είναι το ελεύθερο. Πρόκειται για ελεύθερη χορογραφία με μουσική, διάρκειας 90 έως 180 δευτερολέπτων. Το δεύτερο είναι το πήγαινε έλα. Ο αθλητής ρίχνει το δισκάκι και ο σκύλος τρέχει το αρπάζει και το φέρνει πίσω. Το τρίτο είναι ο κύκλος. Η πορεία του δίσκου και του σκύλου καθορίζονται από ένα κύκλο χαραγμένο στο έδαφος. Τέλος υπάρχει και η μεγάλη απόσταση όπου ο σκοπός είναι ο δίσκος να πάει όσο πιο μακριά γίνεται. Εννοείται ότι ο σκύλος πρέπει να τον προφθάσει και να τον αρπάξει πριν πέσει στη γη.
Εκτός από τις φωτογραφίες σας έχω και ένα φιλμάκι από προπόνηση και επίδειξη σε κλειστό χώρο. Είναι απίστευτο τι μπορούν να κάνουν μαζί εκπαιδευτής και σκύλος όταν έχουν την τεχνική κατάρτιση και το ταλέντο.


1 σχόλιο: