Ads

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Πέθανε από λεϊσμανίωση. Στο βιβλιάριο όμως λέει γαστρίτιδα


Η κτηνίατρος σχολιάζει σοβαρό θέμα που απασχολεί φίλη μας


Πρόβλημα:  θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας σχετικά με ένα σκυλάκι που είχα. Κατ’ αρχή είχε κάνει όλα τα εμβόλια του, ήταν μέσα στο σπίτι και έβγαινε έξω μόνο για βόλτα και πάντα με κάποιον, πότε μόνο. Ένα βράδυ έκανε έμετο με λίγο αίμα. Τρόμαξα, πήρα τηλέφωνο τη γιατρό της, άλλα λόγο κάποιου σοβαρού προβλήματος που είχε (πέθανε η μάμη της) το πήγα σε κάποιον άλλο κτηνίατρο ο όποιος μου είπε ότι είχε γαστρίτιδα και της έκανε αγωγή, όμως χειροτέρευε και μου είπε να το αφήσω να το παρακολουθεί.
Το πήγαινα κάθε πρωί, το έπαιρνα το βράδυ, αυτό γινόταν 15 μέρες περίπου έκανε εκεί τεστ καλααζάρ (λεϊσμανίωση) αρνητικό, αίματος εξετάσεις, πολύ χαμηλός αιματοκρίτης, ακτινογραφίες κτλ. Αφού πέρασαν 20 μέρες και μου πηρέ 1500 Ευρώ, αποφάσισε ότι δε γινόταν τίποτα και να του κάνει ευθανασία. Τρελάθηκα, το πηρά φύγαμε και το πήγα στην παλιά γιατρό. Εκεί το τεστ για καλααζάρ βγήκε θετικό και με ποσοστό 1 προς 1600. Το πήγα και αλλού πάλι θετικό το σκυλάκι τελικά έπαιρνε 15 μέρες λάθος φάρμακα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Και ρωτώ πως είναι δυνατό κτηνίατροι και να μην υποψιαστήκαν τόσες μέρες τι είχε; Τους ρωτούσα συνέχεια, καμία σαφή απάντηση δεν πηρά. Στο βιβλιάριο λέει γαστρίτιδα, εγώ τώρα τι πρέπει να κάνω θέλω την γνώμη σας, ευχαριστώ.

Απάντηση: Καταρχάς τα αίτια της γαστρίτιδας είναι πάρα πολλά. Προφανώς ο συνάδελφος που είδε το σκύλο σας αρχικά έκρινε ότι έπρεπε να γίνει πρώτα σταθεροποίηση της γενικής του κατάστασης και στη συνέχεια περεταίρω διερεύνηση για την ακριβή αιτία του προβλήματος. Από την άλλη η λεϊσμανίωση είναι μία ασθένεια που μπορεί να έχει οξεία ή χρόνια διαδρομή, εκδηλώνεται με πολλά μη ειδικά συμπτώματα και τα διάφορα test που υπάρχουν δεν έχουν 100% ειδικότητα και ευαισθησία. Το γεγονός ότι ο σκύλος σου ήταν εμβολιασμένος σημαίνει ότι είναι προστατευμένος μόνο από τα ιογενή νοσήματα που καλύπτονται με τα εμβόλια. Για την λεϊσμανίωση και για άλλα νοσήματα (όπως η διροφιλαρίωση για παράδειγμα) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά λουράκια, εξωπαρασιτοκτόνες αμπούλες και εντομοαπωθητικά spray, τα οποία και πάλι δεν μπορούν να προσφέρουν 100% προστασία από τη νόσο.
Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμα τα όσα έγραψα και να βοήθησα στο να λυθούν μερικές από τις απορίες που έχετε.

Γλυκερία Χαραλαμπίδου, κτηνίατρος, Κτηνιατρείο Λεωφόρου Στρατού 11, Θεσσαλονίκη, τηλ: 6992149691

3 σχόλια:

  1. eystoxh opos panta h Dr Glykeria. Kai thn eilikrinh sympatheia mou sthn idiokthtria pou exei na antimetopish apo th mia to xamou tou agaphmenou ths zoou kai apo thn allh thn aganaktish gia th lanthasmenh diagnosh tou giatrou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραια σταθεροποιηση ! των 1500 ! ευτυχως που τετοιες εποχες εχουμε και τους κτηνιατρους ( οχι ολους) που συμβαδιζουν με τις αναγκες της κοινωνιας και της επιστημης που ταχθηκαν να υπηρετουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχααριστώ τον Κώστα Αδαμόπουλο για τα σχόλιά του. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαλόγου και κριτικής σκέψης και ανεβάζουν το επίπεδο του ιστιολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή