Ads

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Φθάνουν σήμερα οι γύπες από την Κρήτη


Γύπας ο Πυρόχρους

Έξι πυρόχροες γύπες από την Κρήτη φθάνουν σήμερα αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Θα τους υποδεχτούν η υπουργός Εσωτερικών κυρία Ελένη Μαύρου και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον κυπριακό ουρανό θα τον βλέπουν για τρία χρόνια μέσα από τα σίδερα των κλουβιών. Μετά, όταν θα έχουν ενηλικιωθεί, θα αφεθούν ελεύθεροι. Σκοπός είναι να εμπλουτιστεί ο πολύ μικρός πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο.


Αυτοί είναι οι πρώτοι από τριάντα γύπες που θα έρθουν συνολικά από την Κρήτη. Η μεταφορά εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου "ΓΥΠΑΣ", το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013.

Οι πληθυσμοί της Κύπρου και της Κρήτης είναι νησιώτικοι πληθυσμοί, οι μόνοι δυο στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου το είδος έχει μειωθεί δραματικά, το νησί της Κρήτης φιλοξενεί έναν υγιή και βιώσιμο πληθυσμό γυπών (υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 400 άτομα).

Ο γύπας ο πυρόχρους είναι ένα πτωματοφάγο πτηνό, το μήκος του είναι 1 έως 1,1 μέτρα, ενώ το άνοιγμα των φτερών φτάνει τα 2,36 έως 2,8 μέτρα. Έχει καφέ φτερά, που καλύπτουν το σώμα του, ενώ ο μακρύς λαιμός του καλύπτεται από μικρά λευκά φτερά. Έχει γυμνά από φτερά πόδια και όχι πολύ γαμψά νύχια. Φωλιάζει σε φαράγγια, μέσα σε τρύπες βράχων και γεννάει τον Φεβρουάριο ένα αυγό που κλωσούν και οι δύο γονείς επί 52 ημέρες. Ο νεοσσός πετάει μετά από 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε τέσσερα χρόνια.

1 σχόλιο: