Ads

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Το σκυλάκι μου είναι ανήσυχο και πειράζει τα πράγματα του σπιτιού



Ερώτηση: Μήπως μπορείτε να μου πείτε πως θα κρατήσω ήσυχο το σκυλάκι μου μέσα στο σπίτι χωρίς να μου πειράζει με την περιέργειά του τα πράγματα, είναι 5 μηνών και ως το χειμώνα έχω άλλους 6 μήνες όπου θα κάνει κρύο και θα τον έχω στο δωμάτιο, ως τότε πως να τον εκπαιδεύσω;


Απάντηση: Έχετε ένα πολύ φυσιολογικό σκυλάκι. Είναι κουτάβι ακόμη και, τι πιο φυσικό, από το να θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Τι πιο φυσικό από το να θέλει να παίξει, να τρέξει, να μάθει, να έχει νέες εμπειρίες. Στόχος μας δεν είναι να το μάθουμε να κάθεται σε μια γωνιά και να κουνά την ουρά του με αφέλεια. Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε την ενεργητικότητα του προς δράσεις και πράξεις που είναι ανεκτές από μας και να του δώσουμε να καταλάβει ότι ορισμένα πράγματα απαγορεύονται. Οι δυο αυτές τακτικές θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, δηλαδή ποιοι είναι οι κανόνες συμπεριφοράς του σκύλου σας. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι θα πρέπει να τους εφαρμόζετε κατά γράμμα. Οι σκύλοι έχουν την τάση να θυμούνται τις εξαιρέσεις.. Επομένως σταθερότητα και συνέπεια είναι το άλφα και το ωμέγα.

Η άρνηση μπορεί να εκφραστεί με ένα «Όχι» η μια άλλη λέξη. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πάντα την ίδια λέξη. Το όχι πρέπει να είναι αποφασιστικό και άμεσο. Αν δηλαδή δεν το θέλετε να ανεβαίνει στον καναπέ, του λέτε «όχι» κάθε φορά που είναι έτοιμος να το κάνει. Αν σας ξεφύγει , πάλι «όχι» και το κατεβάζετε. Κατά τη διάρκεια της απουσίας σας, και μέχρι να αποκτήσει τις καλές συνήθειες που θέλετε, περιορίστε το σε ένα μέρος του σπιτιού όπου δεν μπορεί να κάνει ζημιές. Όταν επιστρέφετε το αφήνετε ελεύθερο και το παρακολουθείτε στενά και επεμβαίνετε όταν χρειαστεί.

Με τα «Όχι» μόνο δεν εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας. Θα πρέπει ταυτόχρονα να ικανοποιήσουμε τις βασικές του ανάγκες και να του δώσουμε κάποια υποκατάστατα. Θα πρέπει δηλαδή να του δίνουμε την ευκαιρία επαφής με τον έξω κόσμο και με άλλους ανθρώπους για να εξοικειωθεί μαζί τους. Θα πρέπει να τον παίρνουμε βόλτα ώστε εκείνος να ασκείται και εμείς να ενισχύσουμε το ρόλο μας ως αρχηγού της οικογένειας. Θα πρέπει να παίζουμε μαζί του μέσα ή έξω από το σπίτι. Θα πρέπει τέλος να του έχουμε κάποια παιγνίδια που του αρέσουν να παίζει για να μην τον πιάνει η ανία. Κόκαλα συνθετική ή δερμάτινα είναι ό,τι πρέπει τώρα που βγάζει δόντια. Σχετικά με τα παιγνίδια, είναι καλά να μην τα έχει όλα και πάντα στη διάθεσή του. Τα παίρνετε και τα δίνετε εσείς ανάλογα με την περίσταση.

Το σκυλάκι σας είναι ακόμη κουτάβι. Από σας εξαρτάται ποιο χαρακτήρα θα διαμορφώσει και ποιες συνήθειες θα αποκτήσει. Καλή επιτυχία!

1 σχόλιο: