Ads

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Περπατούμε μαζί



Ερώτηση: Διάφοροι φίλοι και φίλες έχουν πρόβλημα όταν παίρνουν το σκυλάκι τους βόλτα. Παρόλο που η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, μπορούμε να διακρίνουμε δυο ειδών προβλήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι ο σκύλος δεν ακολουθεί φρόνιμα και  ωραία τον ιδιοκτήτη, αλλά θέλει να επιβάλει το δικό του ρυθμό και τη δική του πορεία. Στη δεύτερη περίπτωση ο σκύλος δείχνει να φοβάται ανθρώπους και ζώα ή να γαβγίζει, η να εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους αγνώστους. Τα θέματα είναι πολλά και, μερικές φορές, περίπλοκα. Σήμερα θα περιοριστούμε στο τι πρέπει να κάνουμε ώστε ο σκύλος μας να περπατά στο πλάι μας ήρεμα και ωραία. Πολύ σύντομα θα ασχοληθούμε και με τα υπόλοιπα.


Απάντηση: Πρώτα απ’ όλα πάρτε ένα οποιοδήποτε λουρί μήκους ενάμιση ως δύο μέτρων και μερικά κομματάκια τροφή. Αποφύγετε οπωσδήποτε τους οδηγούς που μακραίνουν και κονταίνουν. Κάνουν κακό, γιατί δεν βοηθούν τον σκύλο σας να αντιληφθεί ότι υπάρχουν όρια και ότι μόνο μέσα στα όρια αυτά μπορεί να κινηθεί. Θα ήταν ευχής έργο αν πριν από τον περίπατο μπορούσατε να του δώσετε την ευκαιρία να τρέξει, να παίξει και να κουραστεί. Το κουρασμένο σκυλί είναι πολύ πιο ήρεμο και υπάκουο από το ξεκούραστο. Αποφασίστε μετά αν ο σκύλος σας θα περπατά στα δεξιά ή στα αριστερά σας. Μην ανεχθείτε να περπατά μπροστά σας, γιατί μπορεί να σχηματίσει την εντύπωση ότι αυτός είναι ο αρχηγός και αυτός οδηγεί την κούρσα. Δελεάστε τον με ένα κομματάκι τροφή να κάτσει δίπλα σας, στη μεριά που έχετε επιλέξει για τον περίπατο. Μόλις κάτσει και ηρεμήσει, μπορείτε να ξεκινήσετε.

 Όταν το σκυλάκι σας τραβήξει για πρώτη φορά, πείτε "όχι" και σταθείτε αμέσως όρθια και ακίνητη. Θα πάρει το μήνυμα ότι το τράβηγμα δεν οδηγεί πουθενά. Αν συνεχίσετε τον περίπατο, θα βγάλει το συμπέρασμα ότι μπορεί να πάει όπου θέλει, φτάνει να τραβήξει το λουρί. Μόλις χαλαρώσει συνεχίστε τον περίπατο, έτοιμη πάντα να σταματήσετε και πάλιν μόλις τεντώσει το λουρί. Κάθε φορά που τραβά, να σταματάτε για περισσότερο χρόνο, ώστε το μήνυμα που θέλετε να στείλετε να γίνει αντιληπτό.

Εκτός από την παθητική αυτή στάση, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να εμπεδώσετε στο σκυλάκι σας την ιδέα ότι και την ώρα του περιπάτου εσείς είστε ο αρχηγός, εσείς το πιο ενδιαφέρον πρόσωπο στον κόσμο, εσάς πρέπει να παρακολουθεί και να ακολουθεί. Ένας τρόπος είναι να παίρνετε την αντίθετη κατεύθυνση, όταν το σκυλάκι τραβά και παίρνει τη δική του πορεία. Το σκυλάκι σας δε θα θελήσει να σας χάσει και θα σας ακολουθήσει. Άλλος πολύ σημαντικός τρόπος είναι να το ενθαρρύνετε να περπατά δίπλα σας επαινώντας το και δίνοντάς του κάποια λιχουδιά κάθε φορά που σας προσέχει ή που έρχεται σε σας. Μπορείτε ακόμη με ένα ελαφρό και γρήγορο τράβηγμα του λουριού του και φωνάζοντας το όνομά του να προσελκύετε την προσοχή του και να το ανταμείβετε. Γενικά φροντίστε πάντα να δείχνετε ότι απολαμβάνετε τον περίπατο μαζί του, έστω και αν σας απογοητεύει με το τράβηγμα.

Είμαι σίγουρος ότι αν εφαρμόσετε όσα ανέφερα πιο πάνω, οι βόλτες μαζί με το σκύλο σας θα γίνουν αμέριμνες και ευχάριστες.

1 σχόλιο: