Ads

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ο Πίπης γαβγίζει σε αλλοδαπούς και ηλικιωμένους


Σκυλάκι που γαβγίζει

Ερώτηση: Ο Πίπης γαυγίζει με το παραμικρό σε αλλοδαπούς, ηλικιωμένους και τρελαίνεται με τον ήχο της καμπάνας!! Ζει στον κήπο και είναι πολύ άντρασσσσσσσσσσσς. Πως να τον ηρεμήσουμε;;;; Ειναι 4 χρονών


Απάντηση: Μια απάντηση που μπορείτε να βρείτε στα βιβλία είναι ότι, αν μάθετε το σκύλο σας να γαβγίζει μόνο όταν του δίνετε την εντολή «μίλα», τότε θα σταματήσει να γαβγίζει όλες τις άλλες ώρες, ό,τι και να συμβεί. Η λύση αυτή ακούεται πολύ καλή, αλλά αν κάποιος δεν είναι εκπαιδευτής σκύλων, δεν νομίζω ότι μπορεί να την εφαρμόσει. Λοιπόν ας προσγειωθούμε και ας γίνουμε λίγο πιο πρακτικοί.

Η πρώτη απορία που μου ήρθε στο νου όταν διάβασα την ερώτησή σας είναι η εξής: Θεωρείτε πράγματι ότι είναι κακό που ο σκύλος σας γαβγίζει όταν βλέπει ξένους; Το λέω αυτό, γιατί γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που θέλουν σκύλο για να κάνει ακριβώς αυτό, να τους προστατεύει από τους ξένους. 

Το πρόβλημα δεν το δημιουργήσατε εσείς. Το πρόβλημα υπάρχει γιατί ο σκυλάκος σας δεν κοινωνικοποιήθηκε σωστά όταν ήταν κουτάβι. Ξένοι άνθρωποι και έντονοι ήχοι του προκαλούν φόβο. Ναι, το σκυλάκι σας φοβάται και γαβγίζει από φόβο για να αμυνθεί. Μετά το γάβγισμα η καμπάνα σιωπά και οι ξένοι απομακρύνονται. Στο μυαλό του αυτό μεταφράζεται ως αποτέλεσμα του γαβγίσματος. Με το γάβγισμα φεύγουν οι αλλοδαποί και παρέρχεται ο κίνδυνος και ο φόβος.

Η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος έχει δυο άξονες. Ο ένας είναι η δική σας συμπεριφορά όταν γαβγίζει: δεν του φωνάζετε, δεν τον μαλώνετε αλλά το παίζετε αδιάφορη. Μερικές φορές άθελά μας συντηρούμε ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα, όταν του φωνάζετε, στο μυαλό του σκύλου σας, οι φωνές αποτελούν ενθάρρυνση. Συσχετίζει την εμφάνιση του ξένου με το θυμό σας, πιστεύει δηλαδή ότι η εμφάνιση του ξένου, και όχι το γάβγισμα, προκάλεσε το θυμό σας.

Ο άλλος άξονας είναι η σταδιακή και συστηματική απευαισθητοποίηση. Με άλλα λόγια θα πρέπει σιγά-σιγά και μέσα σε ένα θετικό κλίμα να γνωρίσει πολλούς και διάφορους ξένους ανθρώπους, ώστε να σταματήσει να τους θεωρεί απειλή. Εδώ μπορείτε να σκεφθείτε και να κάνετε πολλά και διάφορα. Για παράδειγμα, ένας εξηγημένος αλλοδαπός περνώντας από το σπίτι σας του ρίχνει ένα κομματάκι τροφή. Την άλλη μέρα σταματά για λίγο για να μπορέσει ο Πίπης να τον μυριστεί. Οι συχνοί περίπατοι στη γειτονιά βοηθούν πάρα πολύ. Αν πάει να αγριέψει, αλλάζετε κατεύθυνση διατηρώντας την ψυχραιμία σας.

Αφήσαμε πίσω την καμπάνα. Ίσως μια άλλη φορά…

1 σχόλιο: