Ads

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Πετάει πετάει το γουρουνάκι;


Επιβάτες θα μπορούν να ταξιδεύουν αεροπορικώς παρέα με το εξωτικό τους κατοικίδιο, φτάνει να αποδείξουν ότι τους προσφέρει την απαραίτητη συναισθηματική στήριξη. 

Τυφλός με οδηγό το αλογάκι του

Γουρουνάκια του Βιετνάμ, πιθηκάκια και μίνι άλογα θα μπορούν να ταξιδεύουν με αεροπλάνο, όταν οι νέοι κανονισμοί για τις μεταφορές θα έχουν εγκριθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Η λογική της προτεινόμενης νομοθεσίας είναι η ισότιμη μεταχείριση ανάπηρων ατόμων που ταξιδεύουν με αεροπλάνο.


Τα ζώα θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν με αεροπλάνο, αν η παρουσία τους προσφέρει «συναισθηματική στήριξη» στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι φυσικά ταξιδεύουν με την ίδια πτήση.  Πρόκειται για ζώα υπηρεσίας που είναι πιστοί σύντροφοι ανθρώπων με αναπηρίες. Τους είναι απαραίτητα στην εκτέλεση κάποιων έργων, που από μόνοι τους, λόγω της αναπηρίας τους, δεν θα μπορούσαν να επιτελέσουν.

Τα μίνι άλογα χρησιμοποιούνται ως οδηγοί για τυφλούς. Είναι πιο οικονομικά από τους σκύλους οδηγούς και ζουν περισσότερα χρόνια, γύρω στα 30-40. Προτιμούνται για τον ήρεμο χαρακτήρα τους, την εξαίρετη όραση και την αντοχή τους.

Γουρουνάκι του Βιετνάμ
 Τα γουρουνάκια μινιατούρες προτιμούνται από άτομα που είναι αλλεργικά στους σκύλους. Είναι έξυπνα ζώα και δεν τα φοβίζει ο κίνδυνος. Μπορούν να εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο για τουαλέτα, να ανοίγουν και να κλείνουν πόρτες και συνδέονται συναισθηματικά με τους ανθρώπους τους.

Όταν ένας ταξιδιώτης φθάνει στο αεροδρόμιο με ένα άλογο μινιατούρα, για παράδειγμα, και ισχυρίζεται ότι το αλογάκι είναι ζώο υπηρεσίας, τι γίνεται; Η απάντηση που δίδει το προσχέδιο κανονισμών είναι ότι επιτρέπεται η μεταφορά του, αν πρόκειται για ζώο οδηγό. Αν φυσικά το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας δεν βρίσκει δικαιολογημένο το αίτημα του ταξιδιώτη, τότε έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία για να πεισθεί ότι το ζώο βοηθά πράγματι τον ταξιδιώτη και ότι έτυχε της ανάλογης εκπαίδευσης. Σε περίπτωση διαφωνίας, το θέμα τίθεται στην κρίση ανώτερου λειτουργού επιφορτισμένου με την εξέταση παραπόνων.

Σκηνή από το μέλλον: έλεγχος εξωτικού ζώου πριν από την επιβίβαση

Στα επιτρεπόμενα ζώα δεν περιλαμβάνονται όλα τα ζώα που προσφέρουν κάποια βοήθεια ή ψυχολογική στήριξη στους ιδιοκτήτες τους. Η μεταφορά φιδιών και σκορπιών, για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται. Επίσης σε μερικά επιτρεπόμενα ζώα, λόγω μεγάλου μεγέθους ή πιθανότητας να δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της πτήσης, δεν θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν. Επί πλέον ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα του ζώου και του χώρου του.

Ολόκληρο το κείμενο του εγχειριδίου έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για δημόσια συζήτηση μέχρι τον Οκτώβρη.

1 σχόλιο: