Ads

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ψευδοκύηση



Πρόβλημα: Έχω μια ερώτηση. Το στήθος της σκύλας μου είναι φουσκωμένο, η κοιλιά της όμως όχι. Επί πλέον είναι και ανήσυχη. Μια φίλη μού είπε να μην ανησυχώ και θα της περάσει. Μου είπε ακόμη ότι μπορεί να είναι ψευδοεγκυμοσύνη. Ποια η γνώμη σας; 

Απάντηση: Με βάση τις πληροφορίες που μας δίνετε δεν μπορούμε να κάνουμε διάγνωση. Η γνώμη μας είναι να πάρετε τη σκύλα σας σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Επειδή έχετε αναφερθεί στη ψευδοκύηση και επειδή τα συμπτώματα που αναφέρετε είναι σχετικά με την ψευδοκύηση, θα μπορούσαμε να σας εξηγήσουμε με λίγα λόγια τι είναι η ψευδοκύηση, που σας ανέφερε η φίλη σας.


Η ψευδοκύηση, λοιπόν, είναι ένα σύνδρομο που παρατηρείται σε μη έγκυα θηλυκά ζώα. Εμφανίζεται πιο συχνά σε ένηβους σκύλους και σπανιότερα στις γάτες. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, η ψευδοκύηση συνδέεται με ένα αρχέγονο μηχανισμό που επέβαλε στις σκύλες να αναθρέφουν τα ορφανά κουτάβια της αγέλης στην οποία ανήκαν. 

Συνήθως τα ζώα αυτά εμφάνισαν οίστρο πριν 6 με 12 εβδομάδες, χωρίς όμως να ακολουθήσει κυοφορία. Τα συμπτώματα της ψευδοκύησης είναι παρόμοια με αυτά του τοκετού και της γαλακτοπαραγωγής της έγκυας σκύλας. Δηλαδή παρατηρείται διόγκωση των μαστών με πιθανή έκκριση γάλακτος και εκδήλωση μητρικής συμπεριφοράς. Προσπαθούν να φτιάξουν μια φωλιά και συχνά υιοθετούν άλλα ζώα ή αντικείμενα. Επιπλέον μπορεί να εμφανίσουν ανορεξία ή να είναι ιδιαίτερα ανήσυχα. 

Όσον αφορά στη θεραπεία θα πρέπει να χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή από τον κτηνίατρο. Συχνά η ψευδοκύηση υποχωρεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ μερικές φορές μπορεί να επιμείνει μέχρι τον επόμενο οιστρικό κύκλο

Βενετία Βενετή, κτηνίατρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου