Ads

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Άνθρωπος και σκύλος και ποδήλατο



Φανταστείτε ότι κάνετε βόλτα στην εξοχή με τον σκύλο σας. Μακριά από τους περιορισμούς της πόλης, ο σκύλος είναι ελεύθερος να συμπεριφερθεί με τρόπο που είναι πιο κοντά στη φύση του. Εσείς περπατάτε και ο σκύλος πότε τρέχει, πότε σταματά. Είναι μαζί σας, δεν σας χάνει από τα μάτια του.


Όταν αναλύσουμε τη σκηνή αυτή θα δούμε τα εξής: 1) Με το πηγαινέλα και το τρέξιμο δεξιά και αριστερά, ο σκύλος καλύπτει πολύ μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι εσείς, σπαταλά πολύ περισσότερη ενέργεια. 2) Ο σκύλος δεν περπατά μόνο, αλλά επίσης τρέχει, που σημαίνει ότι το τρέξιμο είναι πολύ κοντά στη φύση του.
Τώρα μπορούμε να βάλουμε και το ποδήλατο στην εξίσωση και να δούμε τα πλεονεκτήματά του. Με το ποδήλατο ο σκύλος μας τρέχει και σπαταλά πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι περπατώντας. Επομένως το ποδήλατο είναι καλό για τον σκύλο μας, ιδιαίτερα αν είναι υπερκινητικός ή σκύλος που έχει ανάγκη την άσκηση.  Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να πάτε στην εξοχή, μακριά από τον κόσμο, για να κάνετε ποδήλατο. Μπορείτε να το κάνετε σε πολλές κατοικημένες περιοχές.

Πριν αρχίσετε τις ορθοπεταλιές, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι εξοικειωμένος με ανθρώπους και αυτοκίνητα και μπορεί να περπατά μαζί σας ήρεμα και υπάκουα. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Το ποδήλατο είναι το νέο μέλος της ομάδας, με το οποίο πρέπει να εξοικειωθεί. Αφήστε τον να το μυριστεί  και κάνετε μια βόλτα σπρώχνοντας το ποδήλατο. Ο σκύλος είναι εντελώς δίπλα σας στην αρχή και στη συνέχεια μπαίνει το ποδήλατο ανάμεσά σας. Αν σας αγαπά και σας ακολουθά στις βόλτες που κάντε με τα πόδια, η παρουσία του ποδηλάτου δεν πρέπει να τον ξαφνιάσει.
Έχει φτάσει η ώρα της πρώτης ποδηλασίας. Επιλέγετε ένα ήσυχο σημείο. Του φοράτε το σαμαράκι του (στηθόλουρο), παίρνετε στο χέρι ένα μάλλον κοντό λουρί (δεν το δένετε στο χέρι σας), ανεβαίνετε στο ποδήλατο, του λέτε μια καλή κουβέντα και, οπ, ξεκινάτε. Αργά στην αρχή και με συχνές στάσεις. Σε κάθε στάση τον επαινείτε και του δίνετε μια λιχουδιά. Αυτό είναι όλο. Φυσικά, μετά θα αυξήσετε την ταχύτητα και την απόσταση που διανύετε. Όλα αυτά είναι κοντά στη λογική και προσαρμόζονται στη δική σας πραγματικότητα και εκείνη του σκύλου.

Υπάρχουν κάποια βολικά αξεσουάρ με τα οποία δένετε τον σκύλο σας στο ποδήλατο. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Αφήνουν τα χέρια σας ελεύθερα και διαθέτουν έλασμα που απορροφά τους κραδασμούς. Επίσης, προσαρμόζονται στο παλουκόσελο, ώστε οι δυνάμεις να ασκούνται χαμηλά και να μην επηρεάζεται η κατεύθυνση του τιμονιού.

Καλές βόλτες με το ποδήλατο και τον σκύλο!


1 σχόλιο: