Ads

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, αισθάνονται θλίψη


Ο Χόκι ξαπλωμένος δίπλα στο φέρετρο του αγαπημένου του

Αντιλαμβανόμενοι το δράμα που εκτυλίσσεται γύρω τους από τον χαμό ενός αγαπημένου ανθρώπου, αντιλαμβανόμενοι την απουσία του και τη συνακόλουθη μοναξιά, οι σκύλοι αισθάνονται θλίψη και πόνο ψυχικό.

Θυμάστε την περίπτωση του Χόκι, του σκύλου του Τζον Τάμιλσον, στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν; Η φωτογραφία του Λαμπραντόρ Χόκι, ξαπλωμένου μπροστά στο φέρετρο κατά τη διάρκεια της εξόδιας ακολουθίας στην εκκλησία, ήταν η αιτία να χυθούν πολύ μελάνι και πολλά δάκρυα. Η φωτογραφία εκφράζει τη θλίψη του θανάτου και έκανε τον γύρο του κόσμου. Αποτελεί απόδειξη ότι ένα σκυλί μπορεί να «κλάψει» και να αισθανθεί μέχρι τα βάθη της ψυχής του τον χαμό ενός αγαπημένου προσώπου. Για να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι ο θάνατος αποτελεί γι’ αυτόν μόνιμη απώλεια του ανθρώπου του. Την ώρα της κηδείας του νεκρού, ο σκύλος πλησίασε το φέρετρο του ανθρώπου του, ξάπλωσε μπροστά του και έμεινε ακίνητος σ’ αυτή τη στάση μέχρι το τέλος της τελετής.


Οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι και ικανοί να έχουν συναισθήματα όπως ο φόβος, η χαρά και η κτητικότητα. Επί πλέον οι σκύλοι μπορούν να είναι θλιμμένοι και μαραζωμένοι. Ένας σκύλος που είναι μαραζωμένος κοιμάται πολύ, κινείται αργά, τρώει λιγότερο και αποφεύγει το παιγνίδι.
Από πού όμως προέρχεται αυτό το συναίσθημα της θλίψης; Είναι μέρος της φύσης τους, ή μήπως είναι ένα συναίσθημα που εμφανίστηκε με τον καιρό και χάρη στη συμβίωσή τους με τους ανθρώπους; Δύσκολη απάντηση.

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι η θλίψη στα ζώα συντροφιάς είναι αποτέλεσμα της εξέλιξής τους καθώς επίσης αποτέλεσμα της σχέσης που διατηρούν εδώ και χιλιάδες χρόνια με τους ανθρώπους. Οι σκύλοι είναι ζώα με περιέργεια και παρατηρητικότητα. Χάρη στην παρατήρηση γεννήθηκε το συναίσθημα της θλίψης στα ζώα. Αν το χασμουρητό είναι κολλητικό, γιατί να μην είναι και ο πόνος και η θλίψη που αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι του σπιτιού.

Είναι λογικό ορισμένοι σκύλοι να είναι πιο ευαίσθητοι και να συμπάσχουν πιο εύκολα από άλλους σκύλους. Η Μπάρμπαρα Κινγκ, καθηγήτρια ανθρωπολογίας, συμφωνεί με αυτή την διαπίστωση: «Οι σκύλοι διαθέτουν μια προσωπικότητα μοναδική και αντιδρούν διαφορετικά σε ταυτόσημες καταστάσεις.» Η ίδια υποστηρίζει ότι η ευαισθησία ενός σκύλου εξαρτάται από τις προσωπικές του εμπειρίες, περιλαμβανομένου του τρόπου που ανατράφηκε και του τρόπου που του συμπεριφέρονταν οι άνθρωποι με τους οποίους έζησε.

Μια τελευταία ερώτηση: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να ξεπεράσει την κατάθλιψη; Η δόκτωρ Σοφία Γιν, κτηνίατρος στο Σαν Φρανσίσκο και ειδική στην εφαρμοσμένη ψυχολογία των ζώων, πιστεύει ότι η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να τον κάνουμε να ξεχάσει τον πόνο του και να σκεφτεί κάτι άλλο. Αυτό μπορεί να γίνει με ευχάριστες δραστηριότητες όπως είναι το παιγνίδι και η βόλτα. «Η δραστηριότητα εξαρτάται από το τι άρεσε στον σκύλο σας πριν τον πιάσει κατάθλιψη», εξηγεί η δόκτωρ Γιν. Η διαδικασία αυτή δεν έχει θαυματουργά αποτελέσματα, βοηθά όμως πολύ να συντομευθεί η περίοδος του πένθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου