Ads

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Μετά το ξύρισμα, η συμπεριφορά του σκύλου μου δεν είναι η ίδια



Ερώτηση: Μετά το κούρεμα-ξύρισμα το σκυλάκι μου δεν είναι το ίδιο. Εκτός από την εμφάνιση, έχει αλλάξει και η συμπεριφορά του. Είναι συνέχεια ανήσυχο, κυνηγά την ουρά του, γλείφεται και τρίβεται στον τοίχο και τα πόδια των καρεκλών. Τον βλέπω και τον λυπάμαι. Είναι μικρός, ημίαιμος και με πολύ τρίχωμα. Αποφασίσαμε να τον κουρέψουμε για πρώτη φορά για να μην υποφέρει από το ζέστη του καλοκαιριού.


Απάντηση: Φυσικά το σκυλάκι σας, μετά το ξύρισμα, δεν είναι το ίδιο. Το τρίχωμα δεν είναι απλώς ένα στολίδι που μπορεί να αφαιρεθεί ή να προστεθεί. Είναι μέρος αναπόσπαστο του ζώου. Είναι μέρος της ταυτότητας και της ύπαρξής του. Όταν του το αφαιρείτε με ένα ξύρισμα, η αίσθηση που έχει για τον περιβάλλοντα χώρο αλλάζει άρδην. Η εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι πλέον η ίδια και η θερμοκρασία του σώματός του έχει χάσει την προστασία και τη σταθερότητα που του πρόσφερε το τρίχωμα. Η αίσθηση της αφής  έχει επίσης επηρεαστεί. Όταν ξαπλώνει χάμω, δεν έχει πλέον το προστατευτικό μαλακό στρώμα του τριχώματος, αλλά το δέρμα του έρχεται για πρώτη φορά απ’ ευθείας σε επαφή με το πάτωμα. Με λίγα λόγια ο κόσμος δεν είναι όπως τον ήξερε και ο ίδιος είναι πλέον πολύ διαφορετικός. Η συμπεριφορά του είναι αποτέλεσμα της κρίσης ταυτότητας που περνά.

Το κακό έγινε. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε τα πράγματα. Το πρώτο δίδαγμα είναι ότι δεν θα πρέπει να τον ξανακουρέψετε σύρριζα. Αν το πρόβλημα είναι η ζέστη του καλοκαιριού, κάνετε ένα ελαφρό κούρεμα και βουρτσίζετε και κτενίζετε το τρίχωμα για να φεύγουν οι νεκρές τρίχες και να μην δημιουργούνται κάμποι. Το άλλο που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μια δροσερή γωνιά στο σπίτι για το σκύλο. Αυτό μπορεί να το επιτύχετε με έναν ανεμιστήρα, σφουγγάρισμα του πατώματος, τοποθέτηση βρεγμένης πετσέτας στο πάτωμα ή ακόμη τοποθέτησης κάτω από το χαλάκι του μιας θερμοφόρας γεμάτης παγάκια.

Αυτά για το μέλλον. Προς το παρόν, δώστε του περισσότερη σημασία από ό,τι στο παρελθόν και αφιερώστε του περισσότερη ώρα. Το παιγνίδι και οι βόλτες προσφέρουν κάποιο συναισθηματικό αποκούμπι, μέχρις ότου αρχίσει να συνηθίζει το νέο περιβάλλον και οι τρίχες μεγαλώσουν λίγο. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι σε μερικές βδομάδες το σκυλάκι σας θα ηρεμήσει και θα ξαναβρεί τον παλιό καλό του εαυτό.

1 σχόλιο:

  1. δεν εχω λογια πραγματικα ! συγχαιρω τον κυριο αντωνη για τη ψυχραιμη και σωστη απαντηση του . το να εχεις σκυλο δε σημαινει πως αρκει να του δινεις μονο αγαπη . η ασχετοσυνη και η ελλειψη κοινης λογικης μπορει να οδηγησει στη χειροτερη κακοποιηση !!! κανονικα θα επρεπε να σας αφαιρεθει το σκυλι και να σας απαγορευτει στο μελλον να εχετε αλλο . πριν προβειται σε μια τετοια πραξη κακοποιησης δε μπορουσατε να συμβουλευτειτε εναν ειδικο ? δε ξερω τι να πω αλλο πραγματικα . καμια φορα η πραγματικοτητα με αφηνει αναυδο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή