Ads

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Είναι τριών χρονών και όπου θέλει κάνει τσίσα



Πρόβλημα: Καλημέρα σας! Έχω πρόβλημα με το σκυλί μου. Είναι τριών χρονών και όπου θέλει κάνει τσίσα. Τον βγάζω 3-4 φορές έξω, τον επιβραβεύω, αλλά τίποτα. Με τη στείρωση θα κάνω κάτι; Το σκυλί δεν μένει εντελώς μόνο του στο σπίτι, πάντα είναι κάποιος στο σπίτι. Κάνει την ανάγκη του όταν εγώ φεύγω, όχι όταν είμαι μπροστά.


Απάντηση: Αμφιβάλλω αν η στείρωση θα λύσει το πρόβλημα. Η στείρωση μπορεί να έχει κάποια καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις αρσενικών σκυλιών που μαρκάρουν την περιοχή τους. Τη στείρωση είναι καλά να την κάνετε για άλλους λόγους, ηθικής και υγείας.

Είναι φανερό ότι το σκυλί σας δεν έχει εκπαιδευτεί να διατηρεί το σπίτι καθαρό. Αυτό είναι το ένα, και θα σας πω σε λίγο πώς να το εκπαιδεύσετε να χρησιμοποιεί το δρόμο ή την αυλή για τουαλέτα του. Εκείνο που με προβληματίζει είναι το γιατί να λερώνει το σπίτι παρά το γεγονός ότι τον βγάζετε έξω συχνά. Ακόμη κάτι που έχει σημασία είναι ότι κάνει την ανάγκη του όταν έχετε φύγει. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ίσως τα αίτια να είναι ψυχολογικά.

Τα σκυλιά λερώνουν το σπίτι όταν θέλουν να μαρκάρουν την περιοχή τους, όταν είναι φοβισμένα, όταν πάσχουν από το άγχος του αποχωρισμού, όταν ενθουσιάζονται, όταν είναι ανήσυχα και αισθάνονται ανασφάλεια. Για να λύσετε το πρόβλημά σας θα πρέπει παράλληλα με τη συστηματική εκπαίδευση να βελτιώσετε και την ψυχολογική κατάσταση του σκυλιού σας. Δεν γνωρίζω το σκυλί σας ούτε έχω αρκετές λεπτομέρειες για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Θα περιοριστώ σε γενικές παρατηρήσεις.

Πρώτον, δεν του θυμώνετε για κάτι που έκανε στο παρελθόν. Ούτε τρίβετε τη μουσούδα στις ακαθαρσίες του. Ούτε φωνάζετε, ούτε τον απειλείτε με την εφημερίδα. Δεν λέω ότι τα κάνετε όλα αυτά. Απλώς θέλω να είμαι σίγουρος ότι αποκλείουμε τις ψυχολογικές αιτίες. Τέτοιες συμπεριφορές χειροτερεύουν την κατάσταση, τον κάνουν να φοβάται και να αγχώνεται και να λερώνει το σπίτι. Οι αναχωρήσεις από το σπίτι να γίνονται χωρίς συναισθηματισμούς. Επίσης όταν επιστρέφετε στο σπίτι, τον αγνοείτε μέχρι να ηρεμήσει. Το ότι λερώνει όταν απουσιάζετε μου θυμίζει λίγο το άγχος του αποχωρισμού. Ο σκύλος αισθάνεται ανασφάλεια και φόβο και ο μόνος τρόπος να «ενωθεί» μαζί σας είναι να λερώσει το σπίτι σας που έχει ακόμη τη μυρωδιά σας. Με την ήρεμη συμπεριφορά το άγχος του αποχωρισμού μειώνεται.

Ερχόμαστε τώρα στην εκπαίδευση. Αρχίζετε ένα Σάββατο πρωί και του αφιερώνετε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Καθαρίζετε πρώτα με ξύδι τα σημεία που έχει λερώσει και που συνηθίζει να λερώνει. Η αμμωνία είναι ό,τι χειρότερο.Του περνάτε ένα ελαφρό λουρί στον λαιμό και έχετε πάντα μαζί σας τα κλειδιά σας. Τον παρακολουθείτε στενά, δεν τον χάνετε από τα μάτια σας και, όταν δείξει ότι πάει να κάνει τσίσα του, χτυπάτε παλαμάκια ή ρίχνετε τα κλειδιά στο πάτωμα. Σκοπός είναι να τον ξαφνιάσετε. Τον παίρνετε αμέσως έξω να ανακουφιστεί. Όταν τελειώσει δεν τον φέρνετε αμέσως σπίτι γιατί θα συνδέσει στο μυαλό του την ανακούφιση με την επιστροφή στο σπίτι. Του δίνετε μια λιχουδιά, παίζετε λίγο μαζί του, λίγη βόλτα και μετά σπίτι. Εννοείται ότι θα τον βγάζετε συστηματικά έξω, πρωί μεσημέρι και βράδυ, ανεξάρτητα από το αν δείχνει σημάδια ότι θέλει να ενεργηθεί. Κάθε φορά που τα κάνει έξω, του δίνετε μια λιχουδιά και χάδια και συνεχίζετε λίγο ακόμη τη  βόλτα πριν γυρίσετε σπίτι.

Το θέμα σας δεν είναι απλό. Αρχίστε και, αν έχετε πρόβλημα, κοντά είμαστε…

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου