Ads

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Είμαι ποδηλάτης. Πώς μπορώ να τα βγάλω πέρα με τους σκύλους;



Ερώτηση: Είμαι ποδηλάτης, αλλά σκύλο δεν έχω. Σκύλους συναντώ όταν κάνω βόλτες και πολλές φορές γαβγίζουν και ορμούν προς το μέρος μου με άγριες διαθέσεις. Δεν είχα κανένα ατύχημα ως τώρα. Φοβάμαι όμως. Πως μπορώ να τους αντιμετωπίσω;


Απάντηση: Πολλοί σκύλοι δεν συμπαθούν τους ποδηλάτες. Είτε τους φοβούνται και γαβγίζουν για να αμυνθούν, είτε αισθάνονται ότι απειλούν την περιοχή τους και θέλουν να την προστατέψουν, είτε η κίνηση του ποδηλατιστή διεγείρει μέσα τους το ένστικτο του κυνηγού και ορμούν προς τη λεία τους. Το  θέμα της περιοχής έχει σημασία. Για το σκύλο η περιοχή του επεκτείνεται πέραν των ορίων του σπιτιού του. Επομένως μπορεί μεν να περνάτε μακριά από το σπίτι του, αλλά αυτός να θεωρεί ότι είστε στην περιοχή του και είστε επικίνδυνος.

Υπάρχουν διάφορες τακτικές αντιμετώπισης ανάλογα με την περίσταση και με την ιδιοσυγκρασία σας.
Έχουμε πρώτα την ουδέτερη και καθησυχαστική προσέγγιση: Σταματάτε, τοποθετείτε το ποδήλατο ανάμεσά σας και περιμένετε να καλμάρει. Μπορεί να χρειαστεί να σας πλησιάσει και να σας μυριστεί. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Μετά σπρώχνετε το ποδήλατο και προχωρείτε αργά. Σε κάποια στιγμή θα χάσει το ενδιαφέρον του και εσείς θα καβαλήσετε το ποδήλατο και θα συνεχίσετε τη βόλτα.

Έχουμε ύστερα τη φιλική προσέγγιση: Ο σκύλος γαβγίζει, εσείς σταματάτε, κατεβαίνετε από το ποδήλατο, και ρίχνετε προς το μέρος του κάτι να φάει. Το ποδήλατο το έχετε ανάμεσά σας, για λόγους προφύλαξης. Σπρώχνετε το ποδήλατο και συνεχίζετε να του δίνετε κάτι να φάει. Μετά από λίγες μέρες ο σκύλος θα σας υποδέχεται σαν φίλο.

Υπάρχει μετά η προσέγγιση του εκφοβισμού. Όταν ο σκύλος έρχεται προς το μέρος σας, σταματάτε και τον απειλείτε είτε με μια πέτρα ή με την τρόμπα. Ο σκύλος συνδέει τα αντικείμενα αυτά με δυσάρεστες εμπειρίες του παρελθόντος, φοβάται και υποχωρεί.

Αν είστε σίγουρος για τον εαυτό σας, υπάρχει και η κατά μέτωπο επίθεση. Συνήθως οι ποδηλάτες είτε απομακρύνονται είτε σταματούν. Αν τώρα εσείς ορμήσετε κατά πάνω του σκύλου με το ποδήλατο και ταυτόχρονα του βάλετε τις φωνές, πολύ πιθανόν να τον ξαφνιάσετε και να υποχωρήσει.

12 σχόλια:

  1. εναλλακτικα και συμπληρωματικα με τις 2 τελευταιες παραγραφους μπορουσε να μη πει κι αλλη μια . εχετε μαζι σας ενα καλασνικοφ κι οταν σας γαυγισει σκυλος κατεβαινετε , βαζετε το σταντ στο ποδηλατο , στηριζεστε στη σελα για καλυτερο σημαδι και τον γαζωνετε ! μα ειναι δυνατον ? οτι λενε και κανουν οι ασχετοι και οι κομπλεξικοι με ανθρωπους και ζωα να το λεμε και να το προτεινουμε κι εμεις ? απαραδεκτες οι δυο τελευταιες παραγραφοι . και ειναι 2 φορες απαραδεκτες να λεγονται απο εκπαιδευτες κι απο ανθρωπους επιστημονες . αν δηλαδη δε μασησει στη πετρα η στη τρομπα ? αν θεωρησει δηλαδη την καταμετωπο κατευθυνση προς τα εκεινον ακομα ισχυροτερη απειλη και αποφασισει να αμυνθει ακομα ισχυροτερα κι εκεινος ? λαχειο παιζουμε με το κατα ποσο θα μασησει η οχι ο σκυλος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 3 και το 4 εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες συνθήκες και την ψυχοσύνθεση του ποδηλάτη. Αν κάποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα επιτύχει, είναι καλύτερα να μην το επιχειρήσει. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι είναι αποτελεσματικές μέθοδοι και οι δύο και ότι μπορούν να υποστηριχθούν με επιχειρήματα.

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να είναι αποτελεσματικές μεθόδοι αλλά πράγματι, είναι απαράδεκτο ενώ νοιάζεστε τόσο πολύ για τα ζώα να προτείνετε πράγματα που μπορεί να τους προκαλέσουν φοβίες ή ακόμα και τραυματισμό. Με αυτό τον τρόπο προωθείτε την ιδέα ότι "είναι εντάξει να χτυπήσουμε ή να απειλήσουμε ένα ζώο εάν αυτό είναι επιθετικό απεναντί μας". Δεν είναι καθόλου πρέπων λύση αυτή!

      Διαγραφή
    3. Σας έχω απαντήσει στο facebook. Επιπρόσθετα μπορείτε να διαβάσετε την απάντηση που έδωσα στον κύριο Αδαμόπουλο. Είναι σχετική και με το δικό σας σχόλιο.

      Διαγραφή
  2. δε τους φτανει η μαρτυρικη ζωη των αδεσποτων καιρος ειναι να δημιουργησουμε και μια νεα γενια ποδηλαταδων που θα τα εκφοβιζουν με πετρες, τρομπες και θα τους κανουν ντου κατα μετωπο με ουρλιαχτα ! το διαβασα κι απ την εφη στο σκυλος και γατα και γελουσα . θα ελεγα πως ειναι καλυτερα να χορευεις ομως παρα να πρωτοτυπεις στη τρομοκρατια . πολυ θα ηθελα να ακουσω τα επιχειρηματα του να δειξεις επιθετικη διαθεση σ ενα σκυλο σε υπερδιεγερση που ειτε νοιωθει οτι απειλειται ο χωρος του ειτε εχει μαθει να βγαζει τον κυνηγο απο μεσα του σε οτι κινειται γρηγορα . ξαναρωταω κι αν δε μασησει ο σκυλος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιπαρέρχομαι τα γραφικά περί καλασνίκοφ και γενιάς ποδηλατάδων εκφοβιστών. Να σας δώσω, όμως, ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, κάτι που μου συνέβη πριν μερικές μέρες. Περπατούσα μαζί με δυο μικρά σκυλάκια στις παρυφές της οικιστικής περιοχής. Από μια μονοκατοικία 50-100 μέτρα από τον δρόμο όρμησε ένας μεγάλος σκύλος και άρχισε να τρέχει προς το μέρος μας γαβγίζοντας και με επιθετικές διαθέσεις. Σταμάτησα, γύρισα προς το μέρος του, τον κοίταξα έντονα στα μάτια και έκανα μερικά βήματα προς το μέρος του. Σταμάτησε, σιώπησε και μετά από λίγο συνέχισα σιγά-σιγά τη βόλτα μου. Πού βρίσκετε το ηθικά μεμπτό στην υπόθεση αυτή. Ποιος μίλησε για τρομοκρατία; Πριν δυο χρόνια, στο ίδιο σημείο, ένας άλλος, σκύλος τον οποίο αντιμετώπισα με ευγένεια, μου ξέσκισε το παντελόνι. Εσείς δεν μας είπατε ποια μέθοδο εισηγήστε. Σας ακούμε. Να ξέρετε όμως ότι, ό,τι και να μου πείτε, θα επαναλάβω την ατάκα σας «και αν δεν μασήσει ο σκύλος;». Και αν δεν μασήσει ο σκύλος, κύριε Αδαμόπουλε; Σας ακούμε…

      Διαγραφή
    2. Πολλές φορές στο παρελθόν άφησα σχόλια στις αναρτήσεις του μπλογκ. Συζήτηση όμως δεν υπήρξε. Χαίρομαι που τώρα με τον κύριο Αδαμόπουλο τα πράγματα αλλάζουν. Φυσικά εγώ, μια απλή νοικοκυρά , που δεν έχω μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου, που δεν ξέρω από ατάκες, που δεν μιλώ απαξιωτικά για τους άλλους και που δεν συνηθίζω τις υπερβολές, πώς να προκαλέσω συζήτηση; Από την άλλη, μου αρέσουν οι συζητήσεις και λέω πάντα τη γνώμη μου και επί του ύφους και επί της ουσίας. Προς το παρόν μίλησα περί του ύφους, κύριε Αδαμόπουλε. Έχουμε χρόνο μπροστά μας να μιλήσουμε επί της ουσίας.

      Διαγραφή
    3. op! pollh kinhsh se ayth thn anarthsh! xairomai pou antallasoume apopseis. einai ontos ena lepto thema.

      marianna, kairo na se doume! - kai oi noikokyres exoun psyxh! :-)
      loipoi filozooi, fysika den leme oi podhlates na arxizoun na rixnoun petres stous skyllous h na trexoun katapano tous me to podhlato an tyxei kai briskontai sto dromo tous. edo miloume gia to ti tha mporouse na kanei o podhlaths, an dextei epithesh apo skyllous (p.x. na kornarei, na agriokytaxei, ta shkosei mia petra alla na mhn thn petaxei). oi protinomenes lyseis diasfalizoun kai ton podhlath kai ta adespota.

      kalh kyriakh se olous, kai na sas blepoume pio syxna na dialegomaste diadiktyaka!

      Διαγραφή
    4. το να αγριοκοιταξουμε το σκυλο και το να φουσκωσουμε η να κανουμε ενα δυο βηματα προς εκεινον δεν εχει καμια σχεση με το να σηκωνουμε τρομπες - πετρες και με το να κανουμε μετωπικη με ουρλιαχτα . κι ειναι μαλιστα μια αντιδραση που σχεδον παντα πιανει . νομιζω πως ειπα πως η 1η και η 2η παραγραφος ειναι οι καλυτερες λυσεις . επισης δε σκεφτηκατε το ενδεχομενο ο επομενος μετα το τρομοκρατη που γνωριζει πως να εκφοβισει να ειναι καποιος που δε ξερει τι να κανει . οποτε να τη πληρωσει και για το προηγουμενο . καθως θα πρεπει να γνωριζουμε πως τα σκυλια κανουν συσχετισμους . ποδηλατο - πετρα οποτε και ο εμπομενος με ποδηλατο μαλλον για πετρα με παει :) ειπαμε αν δε μασησει ο σκυλος σε ηπια αντιμετωπιση υπαρχει και το καλασνικοφ .

      Διαγραφή
    5. Ένας ποδηλάτης έγραψε στο facebook Άνθρωπος και Σκύλος ότι του γαυγίζουν μικρά σκυλιά, αλλά αυτός τα αγνοεί και συνεχίζει την πορεία του. Μέχρι τώρα δεν είχε κανένα ατύχημα, λέει. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι να αντιμετωπίσει κάποιος ποδηλάτης ένα σκυλί που γαυγίζει. Εξαρτάται από τις περιστάσεις και τον ίδιο τον ποδηλάτη. Συμφωνώ μαζί σας ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.

      Διαγραφή
  3. marianna to 'ego eimai mia aplh noikokyra' to eklambano os asteismo - kai oxi os diathesh perithoriopoihshs ton gynaikon pou den exoun amoibomenh ergasia!!

    epi ths ousias omos, pollh koubenta gia to tipote. o kathe podhlaths exei tous dikous tou mhxanismous kai h kathe periptosh einai diaforetikh analoga me to skylo, ton podhlath, ton dromo, thn kinhsh klp. mallon apo aytokinta para apo skylous kindynayoun oi podhlates.

    ΑπάντησηΔιαγραφή