Ads

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Όταν ετοιμαζόμαστε για βόλτα ενθουσιάζεται και γαυγίζει


Κόκερ Σπάνιελ

Πρόβλημα: Καλημέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Έχω δυο σκυλάκια, ένα θηλυκό ημίαιμο τεσσάρων χρόνων και ένα ημίαιμο κόκερ εφτά μηνών. Το πρόβλημα είναι όταν ετοιμαζόμαστε για βόλτα, το κόκερ έχει πολύ ενθουσιασμό και μεγάλη ανυπομονησία που μέχρι να βγούμε στην πόρτα γαβγίζει συνέχεια και μπορεί να πέσει πάνω στο θηλυκό όπως όταν παίζουν. Τι πρέπει να κάνω για να σταματήσει όλο αυτό; Μεταξύ τους τα σκυλάκια τα πάνε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να μου απαντήσετε...


Απάντηση: Υπάρχουν δυο λόγοι για τους οποίους το σκυλάκι σας δείχνει τόσο ενθουσιασμό και ανυπομονησία όταν καταλάβει ότι ήρθε η ώρα του περιπάτου. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο περίπατος είναι κάτι πολύ ευχάριστο και, κουτάβι όπως είναι και κόκερ, φυσιολογικά ενθουσιάζεται. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι εσείς, άθελά σας, συντηρείτε τον ενθουσιασμό του. Όταν ενθουσιάζεται και γαυγίζει, του θυμώνετε μεν, αλλά στο τέλος ο περίπατος περίπατος. Ο σκύλος σας συνδέει τον ενθουσιασμό με το καλό αποτέλεσμα που είναι ο περίπατος και διαγράφει με ένα «χ» τον θυμό σας. Μετά το γαύγισμα, ό,τι και να πει η κυρία, ο περίπατος θα ακολουθήσει.

Το πρόβλημα λύεται με την αντιστροφή της διαδοχής των γεγονότων. Αντί μετά το γαύγισμα να ακολουθεί περίπατος, εσείς αναβάλλετε την εκκίνησή σας μέχρι που να ηρεμήσει. Μένετε δηλαδή στο σπίτι και περιμένετε όσο χρειάζεται. Όταν ηρεμήσει ξεκινάτε. Του δίνετε έτσι να καταλάβει ότι το γαύγισμα δεν οδηγεί σε κανένα καλό αποτέλεσμα. Αν συμπεριφέρεστε σταθερά και με συνέπεια με αυτό τον τρόπο, το σκυλάκι σας θα ηρεμήσει. Μην ξεχνάτε ότι με τον καιρό θα ωριμάσει και γενικά θα ενθουσιάζεται πιο δύσκολα.

Καλή επιτυχία και να χαίρεστε τα σκυλάκια σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου