Ads

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Υπερκινητικός ο σκύλος μας


Πρόβλημα: Γεια σας! Θα ήθελα, αν μπορείτε, να με συμβουλέψετε για κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζω με τον σκύλο μου. Πιο συγκεκριμένα, το σκυλάκι είναι δεμένο και όταν κάποιος πλησιάζει κοντά αυτό πετάγεται πάνω και τρέχει γύρω του, ενώ σταματά για λίγο όταν το χαϊδεύεις και όταν πας να αποσυρθείς πάλι κάνει σαν το τρελό. Επίσης δεν μπορώ να το αφήσω ελεύθερο καθώς κυνηγάει ό,τι κινείται (κότες, κατσικάκια κ.ά.) και έχω πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες των άλλων ζώων. Γενικά παρατηρώ μια ασυνήθιστη και ακόρεστη υπερκινητικότητα. Αν μπορούσατε να με βοηθήσετε θα σας ήμουν ευγνώμων.

Απάντηση: Ευτυχώς που το σκυλάκι σας δεν είναι επιθετικό. Το πρόβλημα θα ήταν τότε πολύ μεγαλύτερο. Πιστεύω ότι η συμπεριφορά του μπορεί να βελτιωθεί αρκετά εύκολα φτάνει να αντιμετωπισθούν και τα αίτια και τα συμπτώματα της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς.

Η συμπεριφορά του σκυλιού σας δεν με ξενίζει. Ένα σκυλί δεμένο υποφέρει από έλλειψη επαφής με ανθρώπους, από έλλειψη άσκησης και η ζωή του είναι μάλλον μονότονη. Η εμφάνιση κάποιου ξένου είναι η ευκαιρία να εκτονωθεί: να κινηθεί, να πεταχτεί απάνω, να εισπράξει κάποια χάδια, να μυριστεί άλλες ανθρώπινες μυρωδιές. Η μοναξιά και η ανία του διακόπτονται για λίγο. Η δική σας αναστάτωση είναι δική του ικανοποίηση. Επιτέλους, σκέφτεται, κάτι συμβαίνει σήμερα.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να εφαρμόσετε μια διπλή στρατηγική. Η πρώτη και πιο εύκολη είναι να του δώσετε να καταλάβει ότι ο πολύς ενθουσιασμός δεν είναι καλό πράγμα. Μου λέτε ότι ο ξένος χαϊδεύει τον σκύλο, παρά το γεγονός ότι είναι υπερκινητικός. Σας λέω ότι έτσι τον ενθαρρύνει να συνεχίσει. Επομένως όταν ο σκύλος ενθουσιάζεται, ο ξένος του γυρίζει τη ράχη και απομακρύνεται. Χάδια θα υπάρξουν, όταν ηρεμήσει και μόνον τότε. Τη ίδια στάση κρατάτε και εσείς και όλοι στην οικογένεια.

Το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής είναι πιο ουσιαστικό και έχει να κάνει με τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς του σκύλου σας. Πρώτον, ο σκύλος σας έχει ανάγκη από άσκηση. Θα πρέπει επομένως να τον παίρνετε βόλτα τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα. Ο σκύλος σας θέλει ανθρώπινη επαφή. Θα πρέπει επομένως να τον αφήνετε ελεύθερο και να παίζετε μαζί του. Το πιο απλό είναι να του μάθετε να σας φέρνει ένα ξύλο ή κάτι που το ρίχνετε μακριά. Ο σκύλος θέλει να είναι μέλος της οικογένειας. Με το να τον δένετε κάπου δεν τον βοηθάτε να συνηθίσει να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που εσείς θέλετε. Ο σκύλος θέλει εκπαίδευση. Θα πρέπει επομένως να αφιερώνετε χρόνο για να τον διδάξετε να υπακούει σε ορισμένες εντολές. Ξέρω ότι υπάρχουν ιδιάζουσες συνθήκες για την κάθε περίπτωση. Ξέρω όμως ότι αν κάνετε αυτά που λέω, ο σκύλος θα ενταχθεί στην οικογένεια και η συμπεριφορά του δεν θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου