Ads

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Σκυλιά βοηθούν στην εξακρίβωση των αιτίων της φωτιάς


Βελγικός Ποιμενικός με την εκαπαιδεύτριά του
Βελγικοί Ποιμενικοί συνοδεύουν εδώ και ένα χρόνο αστυφύλακες που ερευνούν τα αίτια πυρκαγιών. Αυτό συμβαίνει στη Γαλλία και φαίνεται ότι η συνεργασία με τους εκπαιδευμένους σκύλους αποδίδει. Η αστυνομία μπορεί τώρα πολύ πιο γρήγορα να γνωρίζει αν η φωτιά ξεκίνησε τυχαία ή ήταν κακόβουλη και, αν ήταν κακόβουλη, τι είδους εύφλεκτη ύλη χρησιμοποιήθηκε στις περιπτώσεις εγκληματικής ενέργειας. 


Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί πέντε σκυλιά στη δύναμη της αστυνομίας. Έχουν όλα τύχει ειδικής εκπαίδευσης για 14 βδομάδες στο κέντρο εκπαίδευσης σκύλων της χωροφυλακής.

Η μεγάλη αξία των σκύλων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μπορούν να ξεχωρίσουν τις εφτά ουσίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για το άναμμα φωτιάς. Για να μάθουν να το κάνουν αυτό οι εκπαιδευτές έχουν χρησιμοποιήσει την εξής μέθοδο: βρέχουν ένα κομμάτι ύφασμα με την εύφλεκτη ύλη, το τοποθετούν σε ένα σωλήνα με τρύπες τον οποίον κρύβουν κάπου και ο σκύλος καλείται στη συνέχεια με τη βοήθεια της μύτης να το εντοπίσει. Μόλις εξοικειωθεί με τις διάφορες μυρωδιές, ο σκύλος μαθαίνει πώς να φανερώνει στους ανθρώπους του ποια συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η επέμβαση των σκύλων διευκολύνει πολύ το έργο της ερευνητικής ομάδας. Χωρίς τους σκύλους, οι ερευνητές πρέπει να μεταφέρουν βαρύ εξοπλισμό, να πάρουν πολλά δείγματα καμένης ύλης, να γίνουν πολλές αναλύσεις. Αυτό σημαίνει χάσιμο πολύτιμου χρόνου και πολλά έξοδα.

Οι σκύλοι αρχίζουν δράση μόλις σβηστεί η πυρκαγιά και κρυώσει η περιοχή. Για μεγαλύτερη ασφάλεια τους φορούν ειδικά παπούτσια για να τους προστατέψουν από τυχόν εγκαύματα. Τα ζώα δεν μένουν σε έναν τόπο περισσότερα από 20 λεπτά. Πρέπει να έχουν συχνά διαλείμματα για να αναπνεύσουν καθαρό αέρα και να φρεσκάρουν τη μύτη τους.

Οι εκπαιδευτές των σκυλιών σκάφτονται να δοκιμάσουν και άλλες φυλές σκύλων για τον ίδιο σκοπό. Ιδεώδεις υποψήφιοι φαίνεται να είναι σκύλοι με γονείς Επανιέλ και Κόκερ. Είναι σκυλιά με τη μύτη στο έδαφος και πολύ δραστήρια στην εξερεύνηση του εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου