Ads

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Σκύλοι στην υπηρεσία της οικολογίας



Ο Σάμσον μόλις έχει εντοπίσει κόπρανα ποντικού τσέπης του Ατλαντικού

Έχετε ακούσει τόσα πολλά για σκύλους, για τις ικανότητές τους και για τη βοήθεια που προσφέρουν στους ανθρώπους, που δεν θα παραξενευτείτε όταν σας πω ότι υπάρχουν και σκύλοι που εργάζονται για να σώσουν το περιβάλλον, και πιο συγκεκριμένα ζώα που απειλούνται.

Όλοι θα προσέξατε το ενδιαφέρον που δείχνουν οι σκύλοι για τα κόπρανα τα δικά τους και άλλων ζώων. Στην καλύτερη περίπτωση τα μυρίζονται μόνο. Στη χειρότερη… καλά, είναι γνωστά αυτά, ας μην τα επαναλαμβάνουμε. Τα κόπρανα είναι για τους σκύλους μεγάλη πηγή πληροφοριών για το ζώο από το οποίο προέρχονται. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τους επιστήμονες που μελετούν την άγρια πανίδα. Και αυτοί μαθαίνουν πολλά και ενδιαφέροντα. Μαθαίνουν τι τρώει το συγκεκριμένο ζώο, αν είναι καλά στην υγεία του και πολλά άλλα.

Ο Φρίλι με τον άνθρωπό του

Αυτό που έκαναν στο Κέντρο Βιολογικής Προστασίας της Πανίδας (Center for Conservation Biology) στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ήταν να αξιοποιήσουν τις φυσικές ικανότητες και τα χαρακτηριστικά των σκύλων ώστε να γίνουν συνεργάτες της επιστήμης στην προσπάθεια προστασίας της άγριας ζωής. Τους έχουν μάθει να εντοπίζουν περιττώματα συγκεκριμένων απειλούμενων ειδών και να τα υποδεικνύουν στους ερευνητές. Οι τελευταίοι τα μαζεύουν, παίρνουν σημειώσεις για την τοποθεσία και τον αριθμό τους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο  και τα μεταφέρουν στα εργαστήρια για αναλύσεις. Οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα δεν περιορίζονται μόνο στην ξηρά και μόνο σε εξωτικά ζώα. Καλύπτουν ή μπορούν να καλύψουν τα πάντα, από φάλαινες μέχρι ποντίκια και από ελέφαντες της Αφρικής μέχρι λύκους της Αλμπέρτα του Καναδά.

Ο Φρίλι ξεκουράζεται ανεβασμένος σε κορμό δέντρου που κόπηκε

Πολλά από τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό προέρχονται από καταφύγια σκύλων. Αν έμεναν εκεί, το πιο πιθανόν θα είχαν υποστεί ευθανασία. Η συνεργασία του Κέντρου με τα καταφύγια συνεχίζεται. Ψάχνουν για σκύλους που ενθουσιάζονται μέχρι τρέλας με την μπάλα ή κάτι άλλο. Αυτή η λεπτομέρεια τους βοηθά στην εκπαίδευση, γιατί όσο πιο πολύ αρέσει στον σκύλο κάτι, τόσο πιο πρόθυμος είναι να εκτελέσει μια εντολή για να απολαύσει τα καλά της ανταμοιβής.

Η εκπαίδευση αρχίζει με την τοποθέτηση κάποιων κοπράνων στην αυλή. Μόλις ο σκύλος τα μυριστεί, τότε έρχεται η ανταμοιβή, που είναι το ρίξιμο της μπάλας και η ικανοποίηση που θα έχει με το να τρέξει και να την πιάσει. Τα επόμενο στάδιο είναι να μάθουν να κάθονται μόλις μυριστούν τα κόπρανα. Ο εκπαιδευτής τότε πλησιάζει τον σκύλο και του ρίχνει την μπάλα. Με τον τρόπο αυτό οι σκύλοι μαθαίνουν να ενδιαφέρονται για κόπρανα και να κάθονται δίπλα τους μόλις τα εντοπίσουν, ώστε να δώσουν τον χρόνο στον ερευνητή να τα μαζέψει. Όσο η εκπαίδευση προχωρεί γίνεται και πιο στοχευμένη, δηλαδή ο σκύλος εκπαιδεύεται να αγνοεί, σε μια δεδομένη αποστολή, όλα τα άλλα κόπρανα εκτός από εκείνα συγκεκριμένου ζώου.

Τα λαμπραντόρ που πήραν μέρος στον εντοπισμό κοπράνων τίγρεων στην Καμποτία

Δυο από τα πιο αποδοτικά σκυλιά είναι ένα μπόρντερ κόλι που λέγεται Φρίλι και ένα λαμπραντόρ, ο Σάμπσον. Μια από τις αποστολές τους ήταν να εντοπίσουν κόπρανα του μικροσκοπικού ποντικού τσέπης του Ατλαντικού, τα οποία είναι τόσο μικρά όσο οι σπόροι σισαμιού. Μια άλλη αποστολή που τους ανατέθηκε ήταν να εντοπίσουν σημεία με αβγά χελώνας στον Κόλπο του Μεξικού. Άλλα σκυλιά εργάστηκαν στην Καμποτία εντοπίζοντας κόπρανα τίγρεων που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η ιστορία των σκυλιών είναι ενδιαφέρουσα. Ο Φρίλι για παράδειγμα είχε μια θλιβερή ιστορία. Ο πρώτος ιδιοκτήτης τον είχε σε μικρό κλουβί σε ένα διαμέρισμα για έναν χρόνο. Ο σκύλος  δεν μπορούσε να εκτονώσει την ενέργειά του και τρελάθηκε. Σταμάτησε να τρώει και έγλειφε μετά μανίας το πόδι του. Αυτό που πρόσεξαν οι εκπαιδευτές ήταν ότι σταματούσε να γλείφεται όταν έβλεπε φρίσμπι. Όταν τον ανέλαβε το Κέντρο, χρειάστηκε να τον ταΐζουν με το χέρι ώσπου να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους ανθρώπους. Εξελίχθηκε τώρα σε έναν από τους καλύτερους σκύλους οικολόγους.

Λαμπραντόρ που ειδικεύεται στον εντοπισμό όρκας

Ο Σάμσον και ο Φρίλι ετοιμάζονται τώρα να αναχωρήσουν για το Νέο Μεξικό. Η αποστολή τους είναι να εντοπίσουν κόπρανα σαλαμάντρας Jemez η οποία δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο εκτός από το Νέο Μεξικό. Οι πληροφορίες που οι επιστήμονες θα πάρουν θα συνδυασθούν με άλλα δεδομένα για να εξαχθούν συμπεράσματα για τις κλιματικές αλλαγές και για το πώς αυτές επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Μετά από κάθε αποστολή τα σκυλιά οικολόγοι επιστρέφουν στην έδρα τους, στο Κέντρο Βιολογικής Προστασίας της Πανίδας, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας της Ουάσινγκτον και το οποίο είναι κτισμένο σε μια έκταση 17.000 στρεμμάτων. Η περιοχή είναι θαυμάσια και για τη διαμονή αλλά και για την εκπαίδευση των σκύλων, η οποία γίνεται επί καθημερινής βάσης. Τα σκυλιά αυτά υπέφεραν πολύ στα νιάτα τους, προσφέρουν τώρα πολλά στην ανθρωπότητα. Δικαιούνται επομένως να έχουν μια ζωή ευτυχισμένη και σε αρμονία με τη φύση τους.

Τώρα μπορείτε να δείτε ένα βίντεο για τη δράση των σκύλων οικολόγων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου