Ads

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς να κάνετε ευτυχισμένο τον γάτο σας




Τεράστιο θέμα γιατί ούτε οι γάτοι ούτε οι άνθρωποι είναι όλοι οι ίδιοι. Επομένως αναγκαστικά θα περιοριστούμε σε γενικές παρατηρήσεις. Ας θυμηθούμε πρώτα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός γάτου: Λοιπόν, ο γάτος είναι ένα σαρκοβόρο ζώο, που θέλει να ελέγχει μια περιοχή που θεωρεί δική του και που επικοινωνεί με φερομόνες, χημικές ουσίες που μεταδίδουν κάποιο μήνυμα. Οι άνθρωποι απελευθερώνουν φερομόνες, μόνο που δεν ξέρουμε, όπως οι γάτοι, να τις αποκρυπτογραφούμε. Μάλιστα οι φερομόνες ανθρώπων και γάτων είναι κατά 95% οι ίδιες.

Μιλάτε στον γάτο σας!
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβει ο γάτος ότι δεν είναι μόνος και έρημος, ότι τον αγαπάτε και νοιάζεστε γι’ αυτόν. Μπορείτε να προχωρήσετε ένα βήμα πάρα πέρα και να μιλήσετε ελεύθερα στον γάτο σας για τα προσωπικά σας. Πέστε του, για παράδειγμα, ότι κάποιος συνάδελφος στη δουλειά σας στεναχώρησε. Δεν θα καταλάβει τις λέξεις, θα καταλάβει όμως ότι τον αγαπάτε και του έχετε εμπιστοσύνη. Επιπλέον, εσείς θα ανακουφιστείτε ψυχολογικά.

Λιχουδιές και παιγνίδια
Τις λιχουδιές είμαι σίγουρος ότι τις χρησιμοποιείτε και ότι ο γάτος σας τις εκτιμά δεόντως. Είναι ένας τρόπος να του πείτε ευχαριστώ που υπάρχει και είναι εκεί μαζί σας και σας αγαπά. Περιττό να σας πω ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε και ότι είναι καλύτερα οι λιχουδιές να έχουν και εκπαιδευτικό σκοπό, να δίνονται δηλαδή υπό μορφή επιβράβευσης.

Το παιγνίδι δεν αποτελεί απλώς μιαν ευκαιρία άσκησης, σωματικής και ψυχικής. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να κάνετε κάτι ευχάριστο μαζί, να δώσετε πρακτικό περιεχόμενο στη σχέση σας. Αν ο γάτος την ώρα του παιγνιδιού παραφέρεται, αν για παράδειγμα σας γρατσουνίσει, δεν του θυμώνετε. Του λέτε «όχι» και σταματάτε το παιγνίδι. Μετά από λίγο εξωτερικεύετε και πάλι  την αγάπη σας και ξαναρχίζετε.

Τρυφερότητα
Τρυφερές στιγμές είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον γάτο σας. Το πρωί στο κρεβάτι, το βράδυ στον καναπέ, οι ευκαιρίες είναι πολλές. Η επαφή μαζί του σας κάνει πιο ήρεμους και αποτελεί μιαν απόδειξη για τον γάτο ότι τον αγαπάτε.

Ο ευτυχισμένος γάτος είναι εκείνος που δεν βρίσκεται σε κατάσταση έντασης και επομένως δεν παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς. Η έκφραση αγάπης, τα παιγνίδια και ο χρόνος που περνάτε μαζί του διώχνουν την ένταση και μαζί της τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Αποφύγετε ένταση και ανία
Δεν είναι δύσκολο να έχετε έναν γάτο ικανοποιημένο και ευτυχισμένο. Δυστυχώς το ίδιο εύκολο είναι να τον κάνετε δυστυχισμένο. Λόγια σε υψηλούς τόνους, απειλητικές χειρονομίες, εκνευρισμός και άλλα παρόμοια προκαλούν ανησυχία, ανασφάλεια και θλίψη στον γάτο.

Οι άγριοι γάτοι δεν έχουν πρόβλημα έντασης γιατί είναι πλήρως απασχολημένοι με το κυνήγι. Οι κατοικίδιοι γάτοι έχουν άφθονη τροφή και μπορούν να τρώνε όση θέλουν όποτε θέλουν. Για να αποφύγουμε την ανία που μπορούν να νιώσουν όταν απουσιάζουμε, θα πρέπει να κάνουμε τέτοιες διευθετήσεις ώστε να μην βαριούνται. Μπορούμε να αφήσουμε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο να παίζει και να υπάρχουν στη διάθεσή τους κάποια παιγνίδια. Μια πολύ καλή λύση είναι ένα ενυδρείο ασφαλισμένο από τυχόν επίθεση του γάτου, ή ένα περβάζι όπου μπορεί να κάθεται και να βλέπει τι γίνεται στον έξω κόσμο.

Ο γάτος νιώθει μοναξιά
Η μοναξιά είναι ο εχθρός του γάτου, ιδιαίτερα αν οι άνθρωποί του απουσιάζουν ολόκληρο το σαββατοκύριακο. Είναι που είναι μόνος κάθε μέρα, όταν αυτοί πηγαίνουν στη δουλειά. Η καλύτερη λύση είναι να τον μάθετε να ταξιδεύει μαζί σας για τη δική του και τη δική σας ευχαρίστηση.

Προσοχή στον δεύτερο γάτο
Είναι μερικοί που παίρνουν έναν δεύτερο γάτο για να κάνει παρέα στον πρώτο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα λόγω του ότι οι γάτοι θέλουν να έχουν τη δική τους περιοχή, και είναι μοναχικά και όχι ομαδικά ζώα. Ο πιο παλιός γάτος θα πρέπει να μοιράζεται τον χώρο και εσάς με κάποιον άλλο, εκεί που προηγουμένως τα είχε όλα δικά του. 

Να θυμάστε επομένως να σέβεστε την αρχαιότητα: τα χάδια τα δίνουμε πρώτα στον πιο μεγάλο στην ηλικία, ο νεότερος μπορεί να περιμένει λίγο.

Τέλος θα ήταν καλά να μην ξεχνούμε ότι δεν πρέπει να επιδιώκουμε την υποταγή του γάτου μας στις δικές μας επιθυμίες. Οι γάτοι είναι ζώα ανεξάρτητα και, όσο και αν απολαμβάνουν τα χάδια και τα παιγνίδια με τον άνθρωπό τους, άλλο τόσο εκτιμούν και την ανεξαρτησία και αυτονομία τον υπόλοιπο χρόνο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου