Ads

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Μιγκαλού, ο σκύλος βιοαρχαιολόγος



Η Μιγκαλού με τον εκπαιδευτή της Γκάρι Τζάκσον


Ναι, η Μιγκαλού είναι σκύλος βιοαρχαιολόγος. Ο άνθρωπός της είναι ο Γκάρι Τζάκσον, πολύ έμπειρος εκπαιδευτής σκύλων. Μετά από εκπαίδευση 6 μηνών έμαθε τη Μιγκαλού πώς να οσμίζεται και να υποδεικνύει στον άνθρωπό της ανθρώπινα λείψανα, που θάφτηκαν πριν από περισσότερο από 100 χρόνια. Δεν ενδιαφέρεται για πτώματα ούτε λείψανα που βρίσκονται στο στάδιο της αποσύνθεσης. Η ειδικότητά της είναι ανθρώπινα οστά μιας άλλης εποχής, τα οποία μάλιστα μπορεί και ξεχωρίζει από τα κόκαλα ζώων.

Μιγκαλού
 
Για την εκπαίδευσή της χρησιμοποιήθηκαν, με πολύ σεβασμό και προσοχή, κόκαλα ηλικίας πέραν των 250 χρόνων που ανήκαν σε αυτόχθονες κάτοικους της Αυστραλίας. Ο εκπαιδευτής τα τοποθετούσε σε σωλήνες με τρύπες ώστε η σκύλα να μπορεί να τα μυρίζεται, αλλά όχι να τα αγγίζει. 

Το μεγάλο της κατόρθωμα ήταν όταν εντόπισε τάφους στη Νότια Αυστραλία που χρησιμοποιήθηκαν πριν από 600 χρόνια. Κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη των συγκεκριμένων τάφων. Μόνο κάποια υποψία υπήρχε από κομματάκια οστών που ξέθαψε κάποιος εκσκαφέας στην περιοχή.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εργαλεία ή μηχανήματα που να μπορούν να εντοπίζουν ανθρώπινα λείψανα. Η Μιγκαλού είναι η πρώτη και το παράδειγμά της μπορεί να οδηγήσει σε νέα δεδομένα στον τομέα αυτό.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τη Μιγκαλού σε δράση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου