Ads

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Μόνος στο σπίτι κλαίει




Πρόβλημα: HELP!!! Εργάζομαι πολλές ώρες τη μέρα και ο σκύλος είναι μόνος του, οι γείτονές μου έχουν πει ότι κάποιες φορές κλαίει... τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση: Οι σκύλοι κάποτε ζούσαν ελεύθεροι και τον κύριό τους. Είχαν την ευκαιρία να ασκούνται και να έχουν πολλές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Τώρα ο σκύλος σας, όπως και πολλοί άλλοι σκύλοι, είναι στο σπίτι μόνος για πολλές ώρες. Φυσικό είναι να βαριέται, να αισθάνεται ανία και να γαυγίζει από καιρού εις καιρόν για να ακούει τη φωνή του, για να συμβαίνει κάτι.

Κουράστε τον!
Η απάντηση στην ερώτησή σας είναι να δώσετε στον σκύλο σας αυτό που του λείπει, στο μέτρο του δυνατού φυσικά. Το πρώτο είναι η άσκηση. Εργάζεστε, το ξέρω. Μπορείτε όμως να σηκωθείτε το πρωί μισή ώρα πιο νωρίς και να κάνετε οι δυο σας μια βόλτα στη γειτονιά. Θα κάνει και στους  δυο καλό. Τα ιδεώδες φυσικά είναι να είναι ελεύθερος και να μπορεί να τρέξει και να απολαύσει τον έξω κόσμο. 

Κρατήστε τον απασχολημένο!
Εκτός από τα παραδοσιακά παιγνίδια, υπάρχουν έξυπνα διαδραστικά παιγνίδια και κούπες με φαγητό. Ο σκύλος προσπαθεί να φάει το φαγητό, αλλά υπάρχουν κάποια εμπόδια που για να τα ξεπεράσει χρειάζεται προσπάθεια και χρόνος. Ένα τέτοιο παιγνίδι είναι μια σφαίρα κούφια μέσα στην οποία υπάρχουν κόκκοι ξηρής τροφής. Στην επιφάνειά της η σφαίρα έχει τρύπες από τις οποίες βγαίνουν ένας-ένας οι κόκκοι της τροφής. Για να γίνει αυτό ο σκύλος πρέπει να σπρώχνει την μπάλα ώστε αυτή να κυλά για να μπορεί να απελευθερώσει τους κόκκους. Άλλο παιγνίδι είναι να κρύβετε κόκκους τροφής δεξιά και αριστερά ώστε ο σκύλος να περνά κάποιο χρόνο να τους εντοπίσει.

Διατηρήστε κάποια μορφή παρουσίας
Η απουσία σας θα είναι λιγότερο αισθητή, αν αφήσετε πίσω σας αντικείμενα με τη μυρωδιά σας, όπως κάποιο ρούχο σας φορεμένο. Επίσης ένα ραδιόφωνο αναμμένο γεμίζει κάπως τον χώρο και θυμίζει τις ώρες που είστε σπίτι και ακούτε μαζί ραδιόφωνο. Υπάρχουν ακόμη CDs με μουσική για σκύλους. Πρόκειται για απαλή μουσική που αποδεδειγμένα ηρεμεί τον σκύλο που την ακούει. Αν δεν υπάρχει στα καταστήματα, μπορείτε να τη βρείτε στο διαδίκτυο.

Φροντιστής σκύλων
Υπάρχουν οι επαγγελματίες φροντιστές σκύλων που έρχονται στο σπίτι σας όταν απουσιάζετε και πάνε τον σκύλο βόλτα. Η λύση αυτή είναι η καλύτερη αλλά στοιχίζει ακριβά, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι καθημερινό έξοδο. Άλλη πιο ρεαλιστική λύση είναι κάποιος φίλος ή συγγενής ή γείτονας να περάσει από το σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να απασχολήσει για λίγο τον σκύλο σας. Μπορεί να είναι κάποιος στον οποίο κάνετε και εσείς κάποια άλλη χάρη.

Προσοχή στο άγχος του αποχωρισμού!
Μερικές φορές το κλάμα είναι σύμπτωμα του άγχους του αποχωρισμού. Το σκυλάκι σας αισθάνεται μοναξιά και άγχος όταν λείπετε από το σπίτι και διαμαρτύρεται, κλαίει. Για να μειώσετε το άγχος του πρέπει η αναχώρηση και επιστροφή σας στο σπίτι να γίνονται χωρίς συναισθηματισμούς και εκδηλώσεις αγάπης. Φεύγετε ψύχραιμα όπως θα πηγαίνατε σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Όταν επιστρέφετε, περιμένετε πρώτα να ηρεμήσει για να του πείτε πόσο τον αγαπάτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου