Ads

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Για να ...δαγκώνει καλύτερα!



Βούρτσισμα δοντιών
Αρκετοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων δεν φροντίζουν όσο πρέπει τη στοματική υγιεινή των σκύλων και των γάτων τους. Και όμως αυτό είναι πολύ βασικό για την γενικότερη καλή υγεία του τετράποδου φίλου μας. Με κάποιες προληπτικές ενέργειες, το κατοικίδιο σας θα αντιμετωπίσει ελάχιστα προβλήματα με το στόμα και τα δόντια του.

Το πιο συχνό πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στους σκύλους των μικρόσωμων φυλών. Τα σκυλάκια αυτά έχουν μια ιδιαίτερη προδιάθεση στο σχηματισμό πέτρας στα δόντια τους. Η πέτρα αποτελείται κυρίως από άλατα, που κατακάθονται πάνω στα δόντια.


Υπάρχουν πολλές αιτίες για τον σχηματισμό της πέτρας.
- Το είδος της τροφής που τρώει ο σκύλος
- Η συχνότητα με την οποία τρώει
- Η σύνθεση του σάλιου του
- Η καθιστική ζωή κλπ

Δόντια με πέτρα
Από την πέτρα, αρχίζει μια σειρά από προβλήματα, που μπορούν να φθάσουν μέχρι και στην απώλεια των δοντιών του σκύλου. Η πέτρα δημιουργεί κατάλληλο έδαφος στο στόμα για τον πολλαπλασιασμό μικροβίων, σε υπέρμετρους αριθμούς.

Αυτή η βακτηριδιακή υπερανάπτυξη προκαλεί στοματίτιδα και ουλίτιδα. Επίσης, δημιουργεί μια πολύ άσχημη οσμή στο στόμα του σκύλου, που είναι πολύ ενοχλητική.

Όταν τα δόντια αποκτήσουν πέτρα τότε πρέπει να καθαριστούν, για να υποχωρήσει η φλεγμονή, αν δεν γίνεται ο σωστός καθαρισμός τα μικρόβια εισχωρούν ανάμεσα στα ούλα και στα δόντια. Τα ούλα αρχίζουν να αποκολλώνται από τα δόντια, και εμφανίζεται φλεγμονή στους ιστούς που συγκρατούν το δόντι στη θέση του, δηλαδή περιοδοντίτιδα. Έτσι η οσμή του στόματος όλο και χειροτερεύει. Αν η κατάσταση προχωρήσει πολύ, τα δόντια χάνουν τη συγκράτησή τους, αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν.

Μετά τον καθαρισμό από κτηνίατρο
Τι να κάνετε για να προλάβετε την εμφάνιση πέτρας στα δόντια του σκύλου σας;
- Είναι πολύ καλό εάν δίνετε τροφή στο σκύλο σας σε καθορισμένα γεύματα, κατά προτίμηση δύο φορές την ημέρα. Αν ο σκύλος τρώει συνεχώς, είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθεί πέτρα στα δόντια του. Προτιμήστε την ξηρή τροφή. Ορισμένες εταιρείες ενσωματώνουν στις τροφές τους πρόσθετα που καθαρίζουν τα δόντια καθώς ο σκύλος τρώει.

- Δώστε στο σκύλο σας τακτικά ψεύτικα κόκαλα που καθαρίζουν τα δόντια καθώς αυτός μασουλάει και παίζει με το κόκαλό του. Αποφύγετε τα αληθινά κόκαλα, καθώς δημιουργούν αρκετά προβλήματα (από δυσκοιλιότητα μέχρι και σπάσιμο δοντιών), ενώ δεν προσφέρουν τίποτα.

- Βάλτε στην καθημερινότητα σας το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας με ειδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για σκύλους. Αν τον εκπαιδεύσετε από μικρό, θα του φαίνεται ευχάριστο σαν παιχνίδι. Οι οδοντόκρεμες σκύλων είναι ειδικές, έχουν ευχάριστη γεύση και είναι φτιαγμένες έτσι που μετά το βούρτσισμα ο σκύλος να τις καταπίνει. Ιδανικά, το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται καθημερινά. Αν αυτό είναι δύσκολο, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

-  Όλα τα παραπάνω έχουν σκοπό να καθυστερήσουν την πέτρα. Κάποια στιγμή, όμως, αυτή θα κάνει την εμφάνισή της. Όταν συμβεί αυτό, ζητήστε από τον κτηνίατρο να κάνει στο σκύλο σας καθαρισμό των δοντιών με υπέρηχο, ώστε να την απομακρύνει. Τακτικό βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου και άμεσος έλεγχος των στοματικών προβλημάτων που παρουσιάζονται προσθέτουν χρόνια στη ζωή του σκύλου μας.

Της Φωτεινής Παλληκαρίδου, elita.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου