Ads

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Τη ζητιανιά δεν την αντέχω



Πρόβλημα: Αναγκαζόμαστε να κλείνουμε το σκύλο μας έξω στη βεράντα όταν τρώμε. Διαφορετικά δεν μπορούμε να φάμε με την ησυχία μας. Όταν καθίσουμε στο τραπέζι γίνεται πολύ ενοχλητικός και  επιμένει να του δώσουμε κάτι να φάει.  Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε, όταν τρώμε και είναι μαζί μας, να μην μας ενοχλεί;
 
Απάντηση: Η απάντηση στο ερώτημά σας είναι πολύ απλή: Τίποτα.  Για να σταματήσει το σκυλάκι σας να ζητιανεύει, όταν εσείς τρώτε, και να σας αφήσει ήσυχους, θα πρέπει απλώς να μην κάνετε τίποτα και να συνεχίσετε το γεύμα σας. Η απάντηση είναι μεν απλή, η εφαρμογή της όμως είναι δύσκολη. Το σκυλάκι σας είναι πεπεισμένο ότι η τακτική της ζητιανιάς αποδίδει. Όταν κάθεστε στο τραπέζι, μένει μόνος του κατά κάποιο τρόπο. Με τη ζητιανιά κερδίζει αμέσως την προσοχή και το ενδιαφέρον σας. 


Όταν για λίγο σταματάτε να τρώτε, γυρίζετε προς το μέρος του, του θυμώνετε ή του λέτε να σταματήσει να σας ενοχλεί, αυτός νοιώθει κερδισμένος. Είναι μεγάλη επιτυχία για αυτόν που του δίνετε σημασία, τον αγγίζετε για να απομακρύνετε τη μουσούδα από το πόδι σας.  Δεν του ρίχνετε φαγητό κάθε φορά που το επιζητά. Υπήρξαν όμως υποθέτω περιπτώσεις, όσο λίγες και να ήταν, που η τακτική του είχε θριαμβευτική επιτυχία: εύγευστα κομματάκια τροφή. Αυτό δεν το ξεχνά ποτέ. Αν η ζητιανιά δεν έχει άμεσα και θριαμβευτικά, για το ίδιο, αποτελέσματα, η επιμονή και υπομονή αργά ή γρήγορα θα αποδώσουν. Με τους σκύλους συμβαίνει αυτό το περίεργο: όταν μια πράξη ανταμείβεται σπάνια, εμμένουν ακόμη περισσότερο στη συγκεκριμένη συμπεριφορά, η οποία δεν ξεριζώνεται εύκολα.

Μπορούμε τώρα να δούμε πιο καθαρά τί εννοούμε με το «τίποτα». Αυτό που εννοούμε είναι ότι από τώρα και στο εξής κανένας και ποτέ δεν θα δώσει τροφή στο σκυλάκι σας την ώρα που εσείς τρώτε. Κανένας και ποτέ δεν θα του θυμώσει ή θα του δώσει σημασία όταν ζητιανεύει. Όταν το σκυλάκι σας ζητιανεύει, εσείς συμπεριφέρεστε απλώς σαν να μην υπάρχει. Οι λέξεις «κανένας και ποτέ» έχουν μεγάλη σημασία. Οποιαδήποτε εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα θα σας πάει πίσω και θα καταστήσει την προσπάθειά σας ακόμη πιο δύσκολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου