Ads

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Τα πάρκα είναι για ανθρώπους και σκύλους



Σκύλοι ελεύθεροι να γνωρίσουν άλλους σκύλους και να κοινωνικοποιηθούν σε ένα πάρκο για σκύλους
Καμία νομική βάση δεν έχουν οι εκατοντάδες πινακίδες «απαγορεύονται οι σκύλοι» που έχουν τοποθετήσει στα πάρκα και στις πλατείες τους δημοτικές Αρχές σε ολόκληρη την Ελλάδα!


Φιλοζωικά σωματεία επισημαίνουν πως η απαγόρευση πρόσβασης των τετράποδων σε τέτοιου είδους δημόσιους χώρους έχει αρθεί από το 2003, ενώ η ελευθερία πρόσβασης όλων των ζώων συντροφιάς σε πάρκα και πλατείες αναφέρεται εκ νέου στον πλέον πρόσφατο νόμο 4039/2012, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2012.

Η μόνη νομική υποχρέωση που έχουν οι ιδιοκτήτες των ζώων είναι να προσέχουν πού αφοδεύουν τα κατοικίδια και, όταν το κάνουν, να μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους!

Η καλύτερη λύση για τις δημοτικές Αρχές, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι, είναι η δημιουργία ειδικών χώρων για σκύλους μέσα στα πάρκα και τις πλατείες τους.

Μια υποδειγματική «παιδική χαρά» ειδικά για κατοικίδια λειτουργεί στο άλσος Παπάγου. Εκεί τα ζώα μπορούν να τρέχουν ελεύθερα χωρίς λουρί, ενώ υπάρχουν και δεκάδες ειδικά παιχνίδια που μπορούν να τα κρατήσουν απασχολημένα για ώρες.

Αντίστοιχοι χώροι υπάρχουν σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, αποτελώντας πόλο έλξης για δεκάδες επισκέπτες καθημερινά.

ΠΗΓΗ: Realnews

4 σχόλια:

  1. Μπορείτε να ψάξετε και να δημοσιεύσετε και κάτι αντίστοιχο για την κατάσταση στην Κύπρο; Εμένα συνεχώς μου κάνουν παρατήρηση οι καλοθελητές γείτονες όταν πηγαίνω το σκύλο μου στο πάρκο, αν και τους διαβεβαιώνω ότι όχι μόνο έχω μαζί μου και σακουλάκια αλλά ότι και ο σκύλος έχει κάνει ήδη την ανάγκη του και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάτι στο πάρκο. Για τα πάρκα που εμπίπτουν στην προστασία τοθ Τμήματος Δασών υπάρχει νομοθεσία που το απαγορεύει ρητά, μήπως όμως είναι καιρός να οργανωθούμε οι ζωόφιλοι και να κάνουμε κάτι για αυτό τον παραλογισμό; Αναμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμμερίζομαι τις απόψεις σας. Πιστεύω ότι δεν είναι απλώς θέμα νομοθεσίας αλλά εφαρμογής της. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι φιλόζωοι μέσω των φιλοζωικών οργανώσεων να ασκήσουν συστηματική πίεση στις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση. Ο Άνθρωπος και Σκύλος, ως φιλοζωική σελίδα που είναι, έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα και έχει δημοσιοποιήσει τόσο τα προβλήματα όσο και τα λίγα καλά παραδείγματα που υπάρχουν. Να είστε βέβαιη ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

      Με δική μας πρωτοβουλία κατεγράφησαν οι απόψεις των φίλων της σελίδας σ’ ότι αφορά τον Δήμο Λευκωσίας. Οι εισηγήσεις εστάλησαν στον Δήμο Λευκωσίας ζητώντας του να μας πει τι ακριβώς κάνει ο Δήμος για τα κατοικίδια της Λευκωσίας. Το πρώτο θέμα που θίξαμε ήταν η δημιουργία πάρκου για σκύλους, κάτι το οποίο ο Δήμος μελετά… Μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά κείμενα αυτής της ιστορίας στις παρακάτω διευθύνσεις:
      Κύριε Δήμαρχε Λευκωσίας, σας μιλάμε! Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012, http://anthroposkaiskylos.blogspot.com/2012/07/blog-post_3785.html
      Υπηρεσίες και διευκολύνσεις για τα κατοικίδια: Η απάντηση του Δήμου Λευκωσίας, Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012, http://anthroposkaiskylos.blogspot.com/2012/08/blog-post_20.html

      Πολύ πρόσφατα το Κίνημα Οικολόγων της Κύπρου ζήτησε από όλους τους Δήμους να του αναφέρουν τι κάνουν στο θέμα των πάρκων για σκύλους και των υπηρεσιών και διευθετήσεων για κατοικίδια, όπως είναι κάδοι για τις ακαθαρσίες των σκύλων. Μόλις γίνουν γνωστά τα πορίσματα αυτής της έρευνας θα τα δημοσιεύσουμε.

      Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ για την τόσο γρήγορη απάντησή σας. Εγώ αναφερόμουν όμως και στο θέμα της νομοθεσίας και δη αυτής που αφορά το Τμήμα Δασών. Εσείς θεωρείτε δίκαιο οι τεράστιες εκτάσεις του πάρκου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Πάρκου της Αθαλάσσας να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες μαζί με τους σκύλους τους; Εντάξει έχει δημιουργηθεί το πάρκο σκύλων στο Γέρι όμως είναι σε άθλια κατάσταση και εντελώς παραμελημένο. Δεν προσφέρεται για οικογενειακό πικνικ π.χ.
    Όσον αφορά τους άλλους Δήμους, ο Δήμος Αγλαντζιάς όπου ρώτησα με πληροφόρησε ότι έχουν βάλει νομικό σύμβουλο να εξετάσει το θέμα και ότι προς το παρόν δεν μπορούν να αποφανθούν αν είναι παράνομο ή όχι να βρισκόμαστε με τους σκύλους μας στα πάρκα του εν λόγω Δήμου. Οι πινακίδες απαγόρευσης των σκύλων πάντως στα πάρκα του Δήμου εξακολουθούν να υφίστανται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ και υπερθεματίζω στο θέμα της νομοθεσίας. Οπωσδήποτε χρειάζεται αλλαγή και εκσυγχρονισμό. Αυτό που εννοούσα είναι ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι εξ ίσου σημαντική. Για την Κύπρο ένα πρώτο καλό μέτρο θα ήταν η δημιουργία σε κάθε δήμο ενός πάρκου για σκύλους. Η υφιστάμενη νομοθεσία δεν το απαγορεύει και όμως οι Δήμοι αδιαφορούν...

      Διαγραφή