Ads

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Αγριεύει όταν κοντέψω το πιάτο του



Ερώτηση: Έχω ένα σοβαρό πρόβλημα με το σκύλο μου, 18 μηνών, μπόξερ αρσενικό. Αγριεύει όταν πλησιάσω το πιάτο του, έστω και αν έχει τελειώσει το φαγητό του. Τι μπορώ να κάνω; Ο σκύλος κατά τα άλλα είναι αξιαγάπητος.

Απάντηση: Το πρόβλημα είναι νομίζω βαθύτερο. Φαίνεται ότι ο σκύλος σας δεν σας εκτιμά ούτε και σας σέβεται όπως πρέπει, ούτε και σας θεωρεί τον αδιαφιλονίκητο αρχηγό της οικογένειας. Θα πρέπει να σας πω από την αρχή ότι η τιμωρία μπορεί να χειροτερεύσει τα πράγματα αντί να τα διορθώσει. Για να γίνετε ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός θα πρέπει να έχετε κάποιους κανόνες που ο σκύλος σας να σέβεται πάντα.


Θα πρέπει ακόμη, όταν είστε μαζί, να συμπεριφέρεστε σαν αρχηγός. Για παράδειγμα, στη βόλτα εσείς έχετε την πρωτοβουλία και ο σκύλος ακολουθεί, τρώει την ώρα και στον τόπο που εσείς έχετε καθορίσει κλπ.

Υπάρχουν ευτυχώς συγκεκριμένα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να διορθώσετε την κατάσταση. Ένα μέτρο είναι να καταργήσετε για λίγο το πιάτο και να του δίνετε τροφή με το χέρι. Στα μάτια του θα αρχίσετε να γίνεστε πηγή τροφής και όχι απειλή. Ένα άλλο μέτρο είναι η αλλαγή του πιάτου του. Μπορείτε μάλιστα να του το αλλάζετε συχνά. Έτσι η αίσθηση του αποκλειστικά δικού του θα μειωθεί.

Ο πιο αποτελεσματικός όμως τρόπος είναι να αρχίσετε με άδειο πιάτο. Την τροφή την κρατάτε στο χέρι σας και ρίχνετε κόκκο-κόκκο στο πιάτο. Εσείς είσθε τώρα η πηγή της τροφής και η παρουσία σας είναι ευλογία και όχι απειλή. Αν αγριέψει, εσείς ψυχραιμία. Τον αφήνετε μόνο του για λίγο για να καταλάβει το λάθος του που σας έδιωξε.

Πολύ σύντομα ο σκύλος σας θα συνηθίσει στην παρουσία σας την ώρα του φαγητού. Τώρα μπορείτε να απομακρύνετε το πιάτο. Στην αρχή είναι καλύτερα να μην είναι παρών. Όταν δείτε ότι ελέγχετε πλήρως την κατάσταση, μπορείτε να πιάσετε το πιάτο στην παρουσία του. Καλή επιτυχία

1 σχόλιο:

  1. 1) Αν ο σκύλος είναι " κακομαθημένος" και απλά έχει βρει αυτό το κόλπο για να τραβάει την προσοχή του κηδεμόνα;

    2)Αν πάλι αυτή η " επιθετικότητα" με το πιάτο του απλά σημαίνει ότι δεν θέλει να του πάρουν κάτι που θεωρεί δικό του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή