Ads

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η μάστιγα της παχυσαρκίας απειλεί τα ζώα συντροφιάς



Στην Αμερική, οι μισοί σκύλοι είναι υπέρβαροι και ένας στους πέντε είναι παχύσαρκος
Δεν είναι τυχαίο ότι η μάστιγα της παχυσαρκίας δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους αλλά έχει επεκταθεί και στα κατοικίδια.  Σε ένα σπίτι, μία οικογένεια, μία κοινωνία ζούμε όλοι. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Αμερική όπου υπάρχουν και περισσότερα στοιχεία.


20% των κατοικιδίων παχύσαρκα.
Πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης για Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας στα Ζώα Συντροφιάς (Association for Pet Obesity Prevention-APOP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μισοί σκύλοι και γάτοι είναι υπέρβαροι, ενώ ένας στους πέντε (20%) είναι παχύσαρκος. Η εξήγηση είναι πολύ απλή: οι άνθρωποι καθορίζουν τη ζωή και το διαιτολόγιο των ζώων τους με βάση τις δικές τους διατροφικές συνήθειες.

«Το χειρότερο είναι ότι οι κύριοι των παχύσαρκων σκύλων δεν έχουν συναίσθηση του γεγονότος ότι το ζώο τους είναι παχύσαρκο» δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.

Οι λόγοι αυτής της μάστιγας
Ένας βασικός παράγοντας που ευθύνεται για την παχυσαρκία στα κατοικίδια είναι το γεγονός ότι τον περισσότερο χρόνο είναι κλεισμένα στο σπίτι και υποχρεωμένα σε αδράνεια, ενώ οι άνθρωποι απουσιάζουν από το σπίτι.

Το βράδυ όταν επιστρέφουν από τη δουλειά, δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε τη διάθεση να τους δώσουν την ευκαιρία να κινηθούν και να ξεδώσουν.

Στην έλλειψη άσκησης προστίθεται και η κακή διατροφή. Για παράδειγμα στην κούπα του σκύλου στην Αμερική δεν είναι σπάνιο να βρείτε τα απομεινάρια από ένα γεύμα φαστ φουντ, δηλαδή ψωμί, τυρί, μαγιονέζα και πατάτες τηγανιτές…

Φυσικά όπως στους ανθρώπους έτσι και στα ζώα η παχυσαρκία είναι επικίνδυνη για την υγεία. Προκαλεί ή ευνοεί την εμφάνιση πολλών παθήσεων όπως είναι η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η υπέρταση, προβλήματα αναπνοής και παθήσεις των νεφρών. Γενικά συντομεύει τη διάρκεια ζωής του ζώου μας. 
Και χωρίς αυτές τις ασθένειες η παχυσαρκία από μόνη της χειροτερεύει την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου. Το παχύσαρκο ζώο δεν μπορεί να περπατήσει ή να τρέξει και δεν μπορεί να παίξει κα να χαρεί όπως τα κατοικίδια με κανονικό βάρος. 

Απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον
Θα θέλαμε να είμαστε αισιόδοξοι και να ευχηθούμε ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί στο μέλλον. Δυστυχώς τα στοιχεία και οι προβλέψεις δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 ένας στους δυο Αμερικανούς θα είναι παχύσαρκος. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας μεταξύ των κατοικιδίων θα χειροτερέψει.

1 σχόλιο: