Ads

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Λύσσα : Μετά το νέο κρούσμα, μαζικοί εμβολιασμοί σε σκύλους και γάτες στην Καστοριά

Σε μαζικούς εμβολιασμούς όλων των σκύλων και  γατών στην ευρύτερη περιοχή  Ιεροπηγή Καστοριάς προέβησαν ιδιώτες κτηνίατροι της Καστοριάς  (υπό την εποπτεία του Δήμου Καστοριάς και μετά από οδηγίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και της Περιφέρειας) σήμερα 17.11.2012 μετά το διαφαινόμενο δεύτερο κρούσμα λύσσας που εντοπίστηκε σε σκύλο στην περιοχή. Το σκυλί είχε παρουσιάσει διαταραγμένη συμπεριφορά τις προηγούμενες ημέρες, αλλά ο βοσκός και ο γιός του δεν φαντάστηκαν τι συνέβαινε. Όταν, όμως, επιτέθηκε σε άλλα τρία σκυλιά του ίδιου κοπαδιού και δύο πρόβατα, κατάλαβαν ότι τα συμπτώματα έδειχναν λύσσα!



Ο βοσκός κατάφερε να θανατώσει τον αγριεμένο σκύλο, αλλά υπέστη μια αμυχή στο πόδι και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο όπου θα ακολουθήσει προληπτική θεραπεία.  Τα πέντε πρόβατα και σκυλιά που τραυματίστηκαν θα θανατωθούν με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, ενώ τα αρμόδια κλιμάκια της κτηνιατρικής υπηρεσίας έθεσαν σε καραντίνα όλο το κοπάδι.
Τα δύο πρώτα τεστ στο δείγμα που ελήφθη από το τσοπανόσκυλο, έδειξαν λύσσα. Ωστόσο αναμένεται το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου για να επιβεβαιωθεί αν προσβλήθηκε από τον επικίνδυνο ιό. Αυτό ήταν το δεύτερο κρούσμα στην Δυτική Μακεδονία μετά το πρώτο που είχε εμφανιστεί στο Παλαιόκαστρο πριν από λιγότερο από ένα μήνα.

Οι συστηματικοί εμβολιασμοί θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες ώστε να καλυφθεί όσο το σύνολο σκύλων και γατών της παραμεθόριας ζώνης.
 Ήδη ο Δήμος Καστοριάς (μετά από το κρούσμα Λύσσας σε αλεπού στο Παλαιόκαστρο Γρεβενών) είχε προχωρήσει σε μαζικούς εμβολιασμούς σε αδέσποτους σκύλους και γάτες της πόλης της Καστοριάς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρχε άψογη συνεργασία μεταξύ των ιδιωτών Κτηνιάτρων , των Κτηνιάτρων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και μεταξύ των φορέων που συντόνιζαν οργανωτικά την επιχείρηση (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Δήμος Καστοριάς – Κέντρο Περίθαλψης Ζώων και Πτηνών Καστοριάς)
Μετά τον εμβολιασμό τοποθετήθηκαν ειδικά φωσφορούχα κολάρα στους εμβολιασμένους σκυλούς.


Adespoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου