Ads

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Κύπρος : Η κρίση γέμισε τις γειτονιές με αδέσποτα σκυλιά

ΑΥΞΗΣΗ των αδέσποτων σκύλων παρατηρείται τους τελευταίους μήνες με τα καταφύγια ζώων ή χώρους κράτησης ζώων να μην μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν. Ιδιοκτήτες ζώων, που αδυνατούν πλέον να τα συντηρούν, τα εγκαταλείπουν στους δρόμους, με την ελπίδα ότι κάποιος θα τα μαζέψει. 
Το πρόβλημα διογκώνεται σε κάθε κυνηγετική περίοδο, αφού πολλοί κυνηγοί που δεν μένουν ευχαριστημένοι με τα σκυλιά τους, τα εγκαταλείπουν στα βουνά ή στους αυτοκινητόδρομους.


 Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο αυξήθηκαν τα αδέσποτα, είναι το γεγονός ότι φέτος στην περιοχή του δήμου Ιδαλίου, έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα 217 σκυλιά, ενώ πέρσι όλη τη χρονιά 187. Σύμφωνα με μαρτυρίες, σχεδόν κάθε βράδυ κάτοικοι της περιοχής Καλλιθέας, Ηλιούπολης και Κωνστάντιας βλέπουν πρόσωπα να εγκαταλείπουν σκύλους ή εντοπίζουν σκυλιά να περιφέρονται σε δρόμους της περιοχής.
Ειδοποιείται ο υπεύθυνος του χώρου κράτησης αδέσποτων ζώων, που τους παραλαμβάνει και στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία για υιοθεσία. Σύμφωνα με τον Πανίκο Παρασκευά, υπεύθυνο του χώρου, η οικονομική κρίση έχει παίξει τον δικό της ρόλο στο θέμα των αδέσποτων. Υπάρχουν περιπτώσεις, είπε, όπου άτομα δεν μπορούν να συντηρούν τους σκύλους τους και μας ειδοποιούν για να τους παραλάβουμε.

 Πρόσφατα πολίτης που έμεινε άνεργος, έδωσε τον σκύλο του με πόνο ψυχής, αλλά αδυνατούσε να πληρώσει για την τροφή και τον κτηνίατρο. Υπάρχουν, είπε, κι αυτοί που δεν θέλουν να τους αφήσουν εντός της Λευκωσίας κι έρχονται στις περιοχές του Δαλιού, ευελπιστώντας ότι κάποιος θα αναλάβει να τους φροντίζει. Όσον αφορά στον χώρο κράτησης αδέσποτων στον δήμο Ιδαλίου, ο κ. Παρασκευά πρόσθεσε ότι αποφεύγονται οι ευθανασίες και με τη βοήθεια εθελοντών και τον σύνδεσμο «Φωνή των ζώων» γίνονται προσπάθειες να δοθούν για υιοθεσία. Ο Δήμος συνεργάζεται επίσης με κτηνίατρο που φροντίζει τα ζώα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει διαπιστωθεί πως και σκύλοι ράτσας –κυρίως λαμπραντόρ – αφήνονται ελεύθεροι.
 

Το θέμα της ευημερίας των ζώων συζητήθηκε την περασμένη βδομάδα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, με όλους τους εμπλεκομένους να κάνουν λόγο για τραγική κατάσταση και για αλαλούμ που επικρατεί.
Η Μαίρη Αναστάση, Πρόεδρος της Οργάνωσης «Φωνή των ζώων», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε χρόνο εγκαταλείπονται στην Κύπρο 170 χιλιάδες σκύλοι. «Τα καταφύγια είναι πολύ λίγα για να αντέξουν αυτό το βάρος και με την κρίση, δυστυχώς, το πρόβλημα έχει μεγαλώσει, οι αριθμοί είναι τεράστιοι και οικονομικά δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, τα καταφύγια δεν είναι μάντρες», είπε η κ. Αναστάση.


MΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ, Ο «Φιλελεύθερος»

 

1 σχόλιο: