Ads

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Τα άγρια σκυλιά δεν είναι από τη φύση τους επιθετικά υποστηρίζουν οι ειδικοί



Άγρια αφρικάνικα σκυλιά
Ένα φρικτό περιστατικό συνέβη πρόσφατα στον ζωολογικό κήπο της Πενσυλβάνια, όταν 11 άγρια αφρικάνικα σκυλιά κατασπάραξαν το αγοράκι που γλίστρησε από τα χέρια της μάνας του και έπεσε κατά λάθος στο κλουβί τους. Το ένα από τα σκυλιά πυροβολήθηκε και τα άλλα βρίσκονται σε καραντίνα. Πού οφείλεται όμως αυτή η πρωτοφανής επιθετικότητα;


Το National Geographic με αφορμή αυτό το φρικτό περιστατικό ήρθε σε επαφή με την εμπειρογνώμονα των αφρικάνικων σκυλιών Ροζι Γούντρογ και την ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ζωολογίας, του Λονδίνου Κιμ Μακ Κρίπι για να εξηγήσουν τη συμπεριφορά των ζώων. Η Μακ Κρίπι εξηγεί ότι τα αφρικάνικα σκυλιά ζουν σε αγέλες όπως και οι λύκοι, που αποτελούνται από την «οικογένεια» μπαμπάς, μαμά, μεγαλύτερα αδέλφια, τα οποία ενίοτε εκτελούν και χρέη baby-sitter όταν οι γονείς βγαίνουν για κυνήγι. Σε συμπεριφορά μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες οικογένειες, ενώ έχουν γενικά πολύ φιλική και υποτακτική συμπεριφορά. Δεν γυμνώνουν τους κυνόδοντες όπως και τα άλλα σκυλιά και δεν παίρνουν εύκολα επιθετική στάση. 

Το παρατηρητήριο από το παράθυρο του οποίου έπεσε το αγοράκι
Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το γιατί τα σκυλιά αυτά επιτέθηκαν στο αγοράκι και η Μακ Κρίπι υποστηρίζει ότι η τραγωδία αυτή ήταν ένα πρωτοφανές περιστατικό, αφού κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δεχθεί επίθεση από αφρικάνικα σκυλιά, ακόμα κι όταν βρίσκεται στη ζούγκλα της Κένυας. «Προσωπικά» συμπληρώνει η Μακ Κρίπι, «έχω περπατήσει δίπλα στα αφρικάνικα ​​σκυλιά πολλές φορές και ποτέ δεν αισθάνθηκα ούτε μία φορά απειλή.»

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τα άγρια ​​σκυλιά είναι εξαιρετικά τολμηρά και περίεργα. Για παράδειγμα, αν κάτι ασυνήθιστο πέσει στην αντίληψή τους, όχι μόνο δεν θα σκορπίσουν τρομαγμένα, αλλά θα περιμένουν όλη την αγέλη να έρθει να το ερευνήσουν μαζί. Έτσι, εξηγεί η ερευνήτρια, υποθέτουμε ότι η αντίδραση των άγριων σκύλων στην περίπτωση του παιδιού που έπεσε στο κλουβί τους ήταν: «Τι ακριβώς έπεσε στην περίφραξη μας; Ας πάμε να δούμε! Δεν είναι τρομακτικό, αλλά κινείται, γι' αυτό ας το δαγκώσουμε.»

Ωστόσο επισημαίνει ότι το γεγονός ότι αυτά τα σκυλιά βρίσκονταν σε αιχμαλωσία μπορεί να άλλαξε τη συμπεριφορά τους αρκετά, καθιστώντας τα πιο επικίνδυνα από τα αφρικάνικα σκυλιά της ζούγκλας. Παρ 'όλα αυτά, υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι αμφίβολο ότι τα σκυλιά ήθελα να σκοτώσουν το παιδί για να το φάνε, αφού μία αγέλη 11 αφρικάνικων σκύλων έχει τη δύναμη να διαμελίσει και να καταναλώσει έναν άνθρωπο μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Αν τα σκυλιά αυτά σκόπευαν να φάνε το παιδί, θα του είχαν κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από την πρώτη στιγμή που έπεσε μέσα στο κλουβί. Είναι πολύ πιθανό το παιδί να υπέκυψε στις «διερευνητικές» δαγκωνιές σε μία προσπάθεια «άμυνας» της αγέλης στο καινούριο άγνωστο (και δυνητικά επικίνδυνο) πλάσμα που έπεσε μέσα στη φωλιά τους. 

iefimerida.gr

1 σχόλιο:

  1. Πολύ πιθανόν η υστερική αντίδραση της μάνας μου είδε το παιδί της να πέφτει να ιντρίγκαρε τα σκυλιά, να τα φόβισε και να έθεσε σε δράση το fight or flight mode

    ΑπάντησηΔιαγραφή