Ads

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Πόλεμος για τις γάτες της ΡώμηςΚαταφύγιο γάτων στον αρχαιολογικό χώρο Τόρε Αρτζεντίνα στη Ρώμη. Οι ανασκαφές έγιναν το 1929 και έκτοτε οι γάτες τον έχουν κάνει σπίτι τους.
Χιλιάδες αδέσποτα έχουν βρει καταφύγιο σε αρχαιολογικό χώρο της Αιώνιας Πόλης 

Mε τη βοήθεια μιας φιλοζωικής οργάνωσης, χιλιάδες αδέσποτα γατιά έχουν βρει καταφύγιο στον αρχαιολογικό χώρο Τόρε Αρτζεντίνα, όπου ο Βρούτος μαχαίρωσε τον Ιούλιο Καίσαρα το 44 π.Χ. Τις περασμένες δεκαετίες, η κατάσταση ήταν ανεκτή. Σήμερα, όμως, οι Ιταλοί αρχαιολόγοι ζητούν από τους φιλόζωους να μεταστεγάσουν τα ζώα αλλού, προκειμένου να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος.

Το Τόρε Αρτζεντίνα είναι κάτω από το επίπεδο του δρόμου, με κρυφές εσοχές και θαλάμους και προσήλκυε πάντα πολλούς γάτους
Η απάντηση που έλαβαν δεν αφήνει περιθώρια για ερμηνείες. Οι φιλόζωοι και οι γάτες θα μείνουν εκεί. «Εάν θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν», προειδοποίησε η Σίλβια Βιβιάνι, υψίφωνος και εκ των ιδρυτών του Καταφυγίου Γατών Τόρε Αρτζεντίνα «Οι γάτες μάς χρειάζονται». 

Πράγματι, επακολούθησε πραγματικός πόλεμος με τις δημοτικές αρχές, ενώ η σύγκρουση αποκάλυψε το βαθύ ρήγμα ανάμεσα στη νομιμότητα και την παράδοση, ένα ρήγμα που θέτει σε κίνδυνο την πολιτισμική κληρονομιά της Ρώμης.


Γάτες στη Ρώμη
Στα αντίπαλα στρατόπεδα βρέθηκαν οι αξιωματούχοι των εφορειών αρχαιοτήτων, που προσπαθούν να πείσουν τους Ιταλούς να σέβονται τους νόμους που προστατεύουν τα αρχαία, κι από την άλλη, οι gattare, οι φίλοι και προστάτες των αδέσποτων γατιών.

Η Ρώμη έχει απειράριθμες γάτες που συνήθως τις ταΐζει ο γατόφιλος κάθε γειτονιάς, αφήνοντας πλαστικά πιάτα με τροφή σε πεζοδρόμια και πλατείες. Οργανώσεις εθελοντών φροντίζουν τα αδέσποτα που ζουν σε αρχαιολογικά μνημεία, ενώ στο υπόγειο καταφύγιο Τόρε Αρτζεντίνα φιλοξενούνται 150 έως 180 γάτες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο χώρος από αρχαιολογικής απόψεως είναι από τους σημαντικότερους της περιοχής και τα κλουβιά βρίσκονται ακριβώς πάνω από ερείπια ναού που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ.

Ακόμη μια γάτα σε αρχαιολογικό χώρο στη Ρώμη
Τα προβλήματα που προκαλεί η παρουσία τους είναι πολλά. Οι τουρίστες πετούν φαγητό στις γάτες που δραπετεύουν από το καταφύγιο και... επισκέπτονται τα αρχαία, ενώ ούτως ή άλλως οι υγειονομικές αρχές έχουν κρίνει τον χώρο ακατάλληλο τόσο για τα ζώα όσο και για τους εθελοντές.

Οι συζητήσεις, όμως, για την εξεύρεση άλλου χώρου έχουν αποβεί άκαρπες και τα ζώα κινδυνεύουν με έξωση. Οι φιλόζωοι υποστηρίζουν ότι δεν ενοχλούν. Αντιθέτως έχουν στειρώσει, τα τελευταία είκοσι χρόνια, 29.000 γάτες. Αν το καταφύγιο διαλυθεί, η κτηνιατρική υπηρεσία θα πρέπει να διαχειριστεί εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες αδέσποτα. 

Την περασμένη εβδομάδα ο Τζιάνι Αλεμάνο, δήμαρχος Ρώμης, έγραψε στο Twitter ότι αυτός κι ο γάτος του Τσερτοζίνο «είναι στο πλευρό των γατών. Όποιος τις αγγίξει, θα έχει πρόβλημα». 

Ο,τι κι αν συμβεί, το βέβαιο είναι ότι οι γάτες δεν γνωρίζουν απαγορεύσεις. Θα επιστρέψουν στα αρχαία είτε υπάρχει το καταφύγιο είτε όχι. Φιλόζωοι και τουρίστες θα εξακολουθήσουν να τους πετούν φαγητό. «Η κατάσταση δεν είναι και τόσο απλή», εξηγεί ο Ουμπέρτο Μπρόκολι, έφορος Πολιτισμού για τη Ρώμη. 

Καθημερινή, The New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου