Ads

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλο ή μικρό είναι θέμα προσωπικής επιλογής



Η σύγκριση ανάμεσα στα μικρόσωμα και μεγαλύτερα σε μέγεθος σκυλιά εμφανίζεται μερικές φορές ως ένα δίλημμα, είτε το ένα είτε το άλλο. Πολλοί είναι αυτοί που προχωρούν και επιμένουν ότι τα μικρά σκυλιά είναι για διαμέρισμα και τα μεγαλύτερα για μεγαλύτερα σπίτια με κήπο κλπ Όλα αυτά είναι απλουστεύσεις που δεν εδράζονται σε αντικειμενικά κριτήρια.
Το σίγουρο είναι ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά τρώνε περισσότερο φαγητό και κατά κανόνα ζούνε λιγότερα χρόνια. Απ’ εδώ και πέρα όλα είναι σχετικά. Ας πάρουμε το θέμα του χώρου πρώτα. Υπάρχουν μεγάλα ή πολύ μεγάλα σκυλιά που είναι πολύ ήρεμα και ήσυχα και προτιμούν την ξάπλα. Αντίθετα υπάρχουν μικρά σκυλάκια που δεν κάθονται ούτε στιγμή σε ένα τόπο και κάνουν το σπίτι άνω κάτω.

Υπάρχουν μικρά που είναι πολύ θορυβώδη σε σημείο που να παραπονιέται ο γείτονας στην πολυκατοικία, και μεγάλα που δεν ακούεται η φωνή τους.
Πιο σημαντικοί είναι άλλοι παράγοντες όπως ο χαρακτήρας του ζώου και η συμπεριφορά μας απέναντί του, ποιες συνήθειες του επιτρέπουμε ή τον ενθαρρύνουμε να αποκτήσει.

Πιστεύω στην κληρονομικότητα, γι αυτό και τα κουτάβια από πολύ μικρά δείχνουν να έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες. Ταυτόχρονα δεν δέχομαι αυτό που γράφουν τα περισσότερα βιβλία ότι το καλύτερο κουτάβι είναι κατ' ανάγκη αυτό που έρχεται με χαρά προς το μέρος μας κουνώντας την ουρά του ή εκείνο που σπρώχνει τα αδέλφια του για να φάει πρώτο.

Ένα ντροπαλό κουτάβι, συγκρατημένο, μπορεί να γίνει πιο υπάκουο και να δημιουργεί λιγότερα προβλήματα στις σχέσεις του με ανθρώπους και ζώα. Αρκεί φυσικά, και εδώ είναι το πιο σημαντικό, να κοινωνικοποιηθεί σωστά και να μην εγκαταλειφθεί στις ευαισθησίες και φοβίες του. Ο χαρακτήρας έχει σημασία γιατί ορισμένοι χαρακτήρες μας ταιριάζουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο.

Σε τελική ανάλυση όλα εξαρτούνται από τη δική  μας συμπεριφορά. Από τη στιγμή που εκτός από αγάπη εφαρμόζουμε κανόνες συμβίωσης και ικανοποιούμε τις ανάγκες του ζώου μας, προβλήματα δεν θα υπάρξουν.
 
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα λάθος που πολλοί από μας κάνουμε με τα μικρόσωμα σκυλάκια. Τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι παιγνίδια και είμαστε έτοιμοι να ικανοποιήσουμε κάθε τους επιθυμία. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται κακομαθημένα και ενοχλητικά. Ας μην ξεχνούμε ότι πρώτα απ’ όλα είναι σκύλοι και έχουν ανάγκη από ιεραρχία και ξεκάθαρους κανόνες συμπεριφοράς. Το παιγνίδι πρέπει να έρχεται μετά.

2 σχόλια:

  1. poly eystoxo arthro pou katarriptei kapoious mythous!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό το άρθρο δεν έχει σημασία τι ανάστημα έχει το σκυλί που διαλέγουμε αλλά πως του συμπεριφερόμαστε .Έχω δει μικρά σκυλιά πολύ ήσυχα και σκυλιά μεγάλα να μην σταματάνε να γαυγίζουν όλη την ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή