Ads

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Η Ρόζα κατουράει στο κρεβάτι




Πρόβλημα: Γεια σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορώ να εκπαιδεύσω το σκυλάκι μου να κάνει τις ανάγκες του εκτός σπιτιού. Η Ρόζα είναι περίπου 7 μηνών. Την βρήκα στο δρόμο πριν μια βδομάδα. Παρόλο που κάνουμε τεράστιες βόλτες δεν στάθηκε δυνατόν μέχρι σήμερα να κάνει την ανάγκη της έξω, εκτός από την πρώτη μέρα που βγήκαμε και αυτό μόνο ούρησε. Τα κακά της τα κράτησε για το σπίτι και μάλιστα την πρώτη μέρα για το κρεβάτι μου. Ούρησε μια δυο φορές στην πάνα, μα παρόλο που την χάιδεψα και της είπα ένα μεγάλο μπράβο, το αποφεύγει και αυτό πεισματικά. Τελικά μάλλον έχει ένα είδος πάθους με το  να κατουράει στο κρεβάτι, γιατί δυο φορές το κατούρησε κιόλας. Εννοείται ότι εγώ της απαγορεύω ακόμα και να ανεβαίνει εκεί αλλά αυτή μόλις βρει ευκαιρία ανεβαίνει κι αλωνίζει κανονικά. Έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά. Τι μπορώ να κάνω;


Απάντηση: Είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη η περίπτωσή σας. Το σκυλάκι σας βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Επιπλέον αισθάνεται ανασφάλεια και φόβο. Μόνο έτσι εξηγείται η επιμονή του να λερώνει το κρεβάτι σας. Δεν έχει αντιληφθεί και αποδεχθεί ότι αυτό απαγορεύεται. Επίσης, λερώνοντας το κρεβάτι σας έχει την αίσθηση ότι συνδέεται μαζί σας και αισθάνεται πιο ασφαλής. Η σημερινή κατάσταση δημιουργείται από ένα συνδυασμό κακών συνηθειών και ψυχολογικού προβλήματος.

Σας λέω από τώρα ότι ο θυμός και οι φωνές δεν διορθώνουν τα πράγματα. Οι σκύλοι ζουν στο παρόν, και η Ρόζα θα συνδέσει το θυμό σας με εκείνο που κάνει τη στιγμή εκείνη και δεν θα πάει ο νους της στο λέρωμα του κρεβατιού.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να καθορίσετε τους κανόνες συμβίωσης στο σπίτι. Πότε και τι θα τρώει, σε ποιο μέρος του σπιτιού επιτρέπεται να κυκλοφορεί, πού επιτρέπεται να κάνει τις ανάγκες της. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι αυτά εφαρμόζονται πιστά. Για παράδειγμα, αν δεν φάει το φαγητό της, απομακρύνετε το πιάτο και την αφήνετε νηστική μέχρι την επόμενη φορά που θα έρθει η ώρα να φάει. Την περιορίζετε στην κουζίνα και την παίρνετε με το λουρί στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, ώστε να μπορείτε να την ελέγχετε. Αν πάει να κάνει αταξία, τραβάτε ελαφρά το λουρί και της λέτε ένα αποφασιστικό «όχι» και την παίρνετε έξω από το σπίτι.

Από τη στιγμή που θα περιοριστεί στην κουζίνα, είναι φυσικό να λερώνει μόνο την κουζίνα. Εσείς καθαρίζετε τις ακαθαρσίες και απλώνετε μιαν εφημερίδα στο σημείο που λέρωσε. Με τον τρόπο αυτό, ένα μεγάλο μέρος της κουζίνας θα είναι καλυμμένο με εφημερίδες. Με τον καιρό, όμως, θα μειώνεται ο χώρος λερώματος, μέχρι που μια μόνο εφημερίδα θα αρκεί. Η εφημερίδα αυτή μπορεί να αντικατασταθεί με μια πάνα.

Ταυτόχρονα συνεχίζετε να πηγαίνετε βόλτα τη Ρόζα. Αργά ή γρήγορα θα θελήσει να κάνει τις ανάγκες της. Εσείς τότε την επαινείτε και της δίνετε μια λιχουδιά. Η βόλτα είναι σημαντική γιατί το σκυλάκι σας ασκείται, ενώ εσείς ενισχύσετε τη θέση σας ως αρχηγού της οικογένειας. Νοουμένου φυσικά ότι θα την οδηγείτε εσείς και δεν θα σας παίρνει εκείνη όπου θέλει. Με τον καιρό θα προτιμά το έξω από το μέσα για τις ανάγκες της.

Η σκυλίτσα σας είναι ακόμη κουτάβι. Έχει πάθει πολλά στη ζωή της και δεν γνώρισε τη ζεστασιά της οικογένειας, ούτε έμαθε να ζει σε σπίτι με άλλους ανθρώπους. Είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή της και ο δεσμός μετάξύ σας, ενώ παράλληλα θα αρχίσει να αποδεχεται και να τηρεί τους κανόνες οικογενειακής συμβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου