Ads

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Φοβάται τους ανθρώπους



Πρόβλημα: Καλημέρα! Συγχαρητήρια για την σελίδα σας και για όλες τις γνώσεις που μας μεταδίδετε. Έχω ένα ημιαιμο σνάουτσερ 17 μηνών. Την βρήκα στο δρόμο όταν ήταν 8 μηνών περίπου και την υιοθέτησα. Είναι φιλική, μαθαίνει γρήγορα, με τα άλλα σκυλιά τα πάει τέλεια, είναι χαζοκούταβο - θέλει όλο να παίζει και σε γενικές γραμμές είναι ένα ήσυχο σκυλί που δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Το θέμα που έχω μαζί της και δεν ξέρω πως να το χειριστώ είναι το εξής: Γενικά είναι ένα σκυλί που δεν εμπιστεύεται τους ανθρώπους και ειδικά τους ξένους.


Πλησιάζει και θέλει χάδια μόνο από μένα και άλλα 5 άτομα που τα βλέπει συχνά. Δεν είναι καθόλου επιθετική απλά, αν πάει κάποιος να την ακουμπήσει, εξαφανίζεται. Προσπαθούμε να τηρήσουμε την τακτική της αδιαφορίας και όντως με αυτόν τον τρόπο κάνει βήματα να έρθει στην παρέα μας φεύγει  έρχεται - φεύγει - έρχεται- ώσπου κάθεται σε μια γωνιά δίπλα μου- σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει τους άλλους- το μόνο που κάνει είναι να τους μυρίσει και όταν αυτοί δεν κοιτάνε.



Απάντηση: Περιγράφετε πολύ καλά τη συμπεριφορά της σκύλας σας και αναγνωρίζετε το πρόβλημα, που είναι η φοβία των ανθρώπων. Αυτό οφείλεται υποθέτω στις κακές εμπειρίες που είχε ως αδέσποτη ή/και στην ελλιπή κοινωνικοποίηση που είχε όταν ήταν κουτάβι. Είναι ευτύχημα που η φοβία της είναι μέτριας μορφής και που δεν γίνεται επιθετική και επικίνδυνη. Η φοβία αντιμετωπίζεται με τη σταδιακή και συστηματική απευαισθητοποίηση. Είναι μια διαδικασία λεπτή, που απαιτεί υπομονή και χρόνο.


Τόσο εσείς όσο και οι ξένοι σας την αγνοείτε στην αρχή. Δεν τη χαϊδεύετε, γιατί θα νομίσει ότι εγκρίνετε τον φόβο της και δεν την πιέζετε να γίνει φιλική, γιατί θα προκαλέσετε την αντίθεσή της. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.


Όταν οι ξένοι και εσείς ταχτοποιηθείτε στις θέσεις σας και η σκύλα σας πλησιάσει, οι ξένοι σας ο ένας μετά τον άλλο ρίχνουν προς το μέρος της λιχουδιές που της αρέσουν χωρίς να λένε τίποτα ή να την κοιτάζουν στα μάτια. Μπορεί να ξαφνιαστεί, δεν θα τρομάξει όμως και θα φάει τις λιχουδιές. Με τον καιρό ο φόβος της θα μετριαστεί γιατί από τους ανθρώπους, που προηγουμένως φοβόταν, προέρχονται καλά πράγματα.


Στο τρίτο στάδιο πηγαίνουμε ένα βήμα πάρα πέρα. Οι ξένοι κρατώντας μια λιχουδιά απλώνουν το χέρι προς το μέρος της. Αν φοβηθεί και δεν πλησιάσει, καλώς. Το πιο πιθανόν είναι ότι θα πλησιάσει θα πάρει τη λιχουδιά και θα απομακρυνθεί. 


Στο τέταρτο και πιο κρίσιμο στάδιο, οι ξένοι κοιτάζουν προς το μέρος της και κάποια στιγμή, που η ίδια αποφασίσει να πάει κοντά τους, τη χαϊδεύουν κάτω από το πηγούνι, όχι πάνω στο κεφάλι. 

Νομίζω ότι καταλάβατε το νόημα της διαδικασίας απευαισθητοποίησης. Ποτέ δεν τη βιάζετε, ούτε της θυμώνετε, ούτε και εκδηλώνετε τη συμπάθειά σας όταν αισθάνεται φοβία. 


Θα πάρει κάποιο χρόνο η προσπάθειά σας, αλλά στο τέλος θα δείτε μεγάλη βελτίωση. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου