Ads

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Πώς να διδάξετε τον σκύλο σας να δίνει το «χέρι» του



«Πείτε κανένα τρικ να του μάθω για ποικιλία» μας ζήτησε ο φίλος Παναγιώτης. Και δεν τον αδικώ. Είναι και αυτός ένας τρόπος να έχουμε το θαυμασμό των άλλων. Διπλό θαυμασμό, πρώτα για το σκυλάκι που κάνει το τρικ και ταυτόχρονα για τον ιδιοκτήτη που έχει ένα τόσο έξυπνο σκυλάκι. Ανθρώπινα και φυσιολογικά αισθήματα, Παναγιώτη.

Πιστεύω όμως ότι τα τρικ είναι χρήσιμα και για άλλους λόγους. Χάρη σ’ αυτά γνωρίζουμε καλύτερα την ψυχολογία του σκύλου μας, περνούμε περισσότερο δημιουργικό χρόνο μαζί του και το ευχαριστιόμαστε και οι δυο. Τέλος ο σκύλος μας γίνεται πιο κοινωνικός γιατί αυτά τα νούμερα θα πρέπει να τα εκτελέσει μπροστά σε κόσμο.


Ένα πολύ απλό τρικ είναι η χειραψία. Όταν λέτε την λέξη "χέρι", το σκυλάκι σας σηκώνει το μπροστινό πόδι και εσείς το πιάνετε στο χέρι σας. Δεν είναι ακριβώς χειραψία, μια και ο σκύλος δεν έχει χέρια, νομίζω όμως ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ. Είναι κάτι που πολύ εύκολα μπορεί να μάθει ο σκύλος σας.
Πριν αρχίσετε θα πρέπει να τον μάθετε να υπακούει στην εντολή «κάτσε» και, όταν αρχίσετε, να έχετε μαζί σας κομματάκια τροφή.

Πρώτη κίνηση: Του παίρνετε το πόδι στο χέρι σας και ταυτόχρονα του λέτε μπράβο και του δίνετε ένα κομματάκι τροφή
Δεύτερη κίνηση: Του αγγίζετε το πόδι και αυτός ενστικτωδώς το σηκώνει. Το παίρνετε στο χέρι, μπράβο, τροφή.
Τρίτη κίνηση: Του λέτε «πόδι», του δίνετε το χέρι σας, και μόλις σηκώσει το πόδι, μπράβο και τροφή
Τέταρτη κίνηση: Του λέτε «πόδι», του δίνετε το χέρι σας, και μόλις σηκώσει το πόδι αρκετά πάνω, μπράβο και τροφή
Πέμπτη κίνηση: Επαναλαμβάνετε την προηγούμενη κίνηση χωρίς τροφή. Απ’ εκεί και πέρα του δίνετε τροφή αραιά και που.
Εννοείται ότι κάθε κίνηση την επαναλαμβάνετε αρκετές φορές, πριν προχωρήσετε στην επόμενη. Αυτό είναι όλο. Η διδασκαλία του είναι ευχάριστη σαν παιγνίδι και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όταν έρχονται επισκέπτες, θα κάθεται στην ουρά και θα τους καλωσορίζει με το πόδι.

Για να γίνει η θεωρία μου πιο συγκεκριμένη, σας έχω ένα σύντομο βίντεο που δείχνει την όλη διαδικασία με πολύ πιο παραστατικό τρόπο απ’ ό,τι μπόρεσα να εξηγήσω εγώ. Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου