Ads

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Τα ζώα κινδυνεύουν να χάσουν τον τόπο λατρείας τους



Σκηνή από το εσωτερικο του ναού της Αγίας Ρίτας την ώρα της θείας λειτουργίας
Η εκκλησία της Αγίας Ρίτας στο Παρίσι, ο μόνος τόπος λατρείας που ευλογεί τα ζώα, απειλείται με κατεδάφιση.


Γάτοι, σκύλοι, άλογα, γκαμήλες, ερπετά, και όλων των ειδών τα κατοικίδια ζώα θα χάσουν σύντομα την εκκλησία τους, που βρίσκεται στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού. Πρόκειται για την εκκλησία της Αγίας Ρίτας, το μόνο μέρος λατρείας στη Γαλλία όπου τα ζώα είναι καλοδεχούμενα. Η εκκλησία απειλείται με κατεδάφιση για να ανεγερθούν στον τόπο της διαμερίσματα.



Πρόσοψη της εκκλησίας της Αγίας Ρίτας
Ο πανιερότατος Ντομινίκ Φιλίπ, η ψυχή της εκκλησίας, δήλωσε: «Ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, που είναι η αποστολική κοινότητα της Ελβετίας, πούλησε την εκκλησία σε γαλλική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία θα χαλάσει την εκκλησία για να κτίσει στο οικόπεδό της διαμερίσματα. Οι Ελβετοί προβάλλουν ως δικαιολογία ότι δεν έχουν τα μέσα να συντηρήσουν την εκκλησία. Κατά την άποψή μου οι εργασίες συντήρησης δεν απαιτούν μεγάλα ποσά, γιατί περιορίζονται σε επιδιόρθωση της στέγης και κάποιων βιτρό».


Ο πανιερότατος που λειτουργεί τη μικρή εκκλησία, η οποία βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Παρισιού απέναντι από την έδρα της Ουνέσκο, δέχεται εδώ και 15 χρόνια ζώα μέσα στον ναό, ο αριθμός των οποίων όλο και αυξάνεται.

Σκυλάκι την ώρα της θείας λειτουργίας
«Πρόσεξα», δήλωσε, «ότι οι γριούλες έδεναν τα σκυλάκια τους έξω από την εκκλησία όταν έρχονταν να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία. Πριν από 15 χρόνια αποφάσισα να τους επιτρέψω να προσεύχονται έχοντας μαζί τους τα ζωάκια τους. Αργότερα είχα την ιδέα να τελέσω θεία λειτουργία των ζώων, ακριβώς μετά από αυτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, ο οποίος είναι γνωστός για την αγάπη του για τα ζώα».


 «Στην πρώτη θεία λειτουργία που οργάνωσα για τα ζώα, ευλόγησα καμιά εκατοστή», συνέχισε ο πανιερότατος. «Στις 4 Νοεμβρίου φέτος η εκκλησία ήταν γεμάτη και πολύς κόσμος με τα ζώα του έμειναν έξω στον δρόμο. Υπήρχαν περισσότερα από 800 ζώα, σκύλοι, γάτοι, άλογα, αρνάκια, καθώς επίσης και ποντίκια, ερπετά και πουλιά. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις που ευλόγησα ζώα ανθρώπων που δεν πιστεύουν στον Θεό».
Λεπτομέρεια εικόνας της Αγίας Ρίτας
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο πανιερόταος Ντομινίκ Φιλίπ δεν κρύβει την ανησυχία και αγωνία για το μέλλον της εκκλησίας της Αγίας Ρίτας, προστάτιδας των απελπισμένων. «Θα ήθελα πολύ να ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον της εκκλησίας μου και τι να πω στους πιστούς. Μέχρι τώρα δεν μου έχουν προτείνει οποιαδήποτε εναλλακτική λύση» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Σήμερα όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου