Ads

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Σκύλος ξυπνητήρι βοηθά ναρκοληπτική γυναίκα να έχει κανονική ζωή



Ανίκ και Ιντεφίξ, ο σκύλος ξυπνητήρι


Η Ανίκ, 35 χρόνων από το Βέλγιο, υποφέρει από ναρκοληψία με αποτέλεσμα να την παίρνει ο ύπνος μέχρι και έξι φορές την ημέρα. Είναι ανίκανη για εργασία και πρέπει να ζει κάτω από συνεχή επιτήρηση γιατί δεν ξέρει πού και πότε θα αποκοιμηθεί και για πόσο χρονικό διάστημα. Η ναρκοληψία είναι μια ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο.



Η ποιότητα της ζωής της βελτιώθηκε χάρη σε ένα μικρό άσπρο σκύλο, τον Ιντεφίξ. Ο ημίαιμος αυτός σκυλάκος, ηλικίας πέντε χρονών, έχει εκπαιδευτεί να την ξυπνά δαγκώνοντας  ελαφρά τους αστραγάλους ή τα αυτιά της, όταν βρίσκονται σε σταθμό τραίνου ή στάση λεωφορείου ή όταν ακούεται σήμα συναγερμού. 


Ο Ιντεφίξ προσπαθεί να ξυπνήσει την Ανίκ
Ο δόκτωρ Λε Μπον του νοσοκομείου Τίβολι, που σκέφτηκε τη λύση αυτή, είπε: «Η Ανίκ ήταν ανίκανη να κάνει απλές οικιακές δουλειές όπως σιδέρωμα ή μαγείρεμα επειδή υπήρχε πάντα κίνδυνος να αποκοιμηθεί. Τώρα η Ανίκ μπορεί να κινείται στην πόλη, να συναντά φίλους, να είναι συνεπής στα ραντεβού της, να μαγειρεύει και να κάνει βόλτες».


Είναι η πρώτη φορά που ένας σκύλος εκπαιδεύεται να βοηθά κάποιο που έχει πρόβλημα με τον ύπνο. Για να φτάσει ως εδώ η ομάδα του δόκτορα Λε Μπον συνάντησε πολλές δυσκολίες. Η ιδέα τους απορρίφθηκε από πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις που εκπαιδεύουν σκυλιά. Μόνο η οργάνωση «Καρδιά με Καρδιά», που ειδικεύεται στην εκπαίδευση σκύλων για κωφούς, δέχτηκε να συνεργαστεί. Ο πρώτος σκύλος δεν ήταν κατάλληλος γιατί κυνηγούσε τα λεωφορεία αντί να μένει κοντά στη γυναίκα. Μετά πήρε σειρά ο Ιντεφίξ, ο οποίος έδειξε από την αρχή ότι ήταν καλός μαθητής.

Τον πρώτο χρόνο έμαθε να ξυπνά την Ανίκ το πρωί, όταν ακουγόταν το ξυπνητήρι. Έμαθε μάλιστα να συνεχίσει το ελαφρό δάγκωμα για μισή ώρα, αν χρειαστεί, ώστε να είναι σίγουρο ότι η γυναίκα θα ξυπνούσε.


Στη συνέχεια έμαθε να την ξυπνά όταν χτυπούσε το κινητό της ή, όταν ταξίδευαν, στη στάση του τραίνου ή του λεωφορείου σε περίπτωση που την έπαιρνε ο ύπνος.

«Ήμουν ανάπηρη σε όλη μου τη ζωή», είπε η Ανίκ. «Τώρα αισθάνομαι ότι έχω μια δεύτερη ευκαιρία».



Ο γιατρός Λε Μπον ελπίζει ότι περισσότεροι σκύλοι θα εκπαιδευτούν για να βοηθήσουν ναρκοληπτικούς ασθενείς. «Οι προοπτικές είναι καλές», δήλωσε ο γιατρός. «Υπάρχουν ασθενείς που ενδιαφέρονται να έχουν τον σκύλο τους και η οργάνωση ‘Καρδιά με Καρδιά’ ενδιαφέρεται να συνεχίσει τη συνεργασία».


Η μοναδική αυτή περίπτωση της Ανίκ δημοσιεύτηκε στη Χριστουγεννιάτική έκδοση του περιοδικού "British Medical Journal".

Ιντεφίξ
Τι είναι η ναρκοληψία;

Η ναρκοληψία είναι μια ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. Το άτομο που πάσχει από ναρκοληψία, ο ναρκοληπτικός, έχει επαναλαμβανόμενες ακαταμάχητες προσβολές ύπνου, που όταν έρχονται δεν μπορεί να αντισταθεί και μπορεί ως αποτέλεσμα να αποκοιμηθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμη και σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συνθήκες, στο μέσο μιας συζήτησης για παράδειγμα ή κατά την οδήγηση.



Επίσης, ο ναρκοληπτικός μπορεί να εκδηλώνει σε ποσοστό 70% βραχέα επεισόδια καταπληξίας, δηλαδή αιφνίδιας απώλειας του μυϊκού τόνου συχνά ως αποτέλεσμα έντονης συγκίνησης. Μετά δηλαδή από έντονο γέλιο, θυμό, έκπληξη ο ναρκοληπτικός μπορεί να σωριαστεί κάτω χωρίς όμως να έχει χάσει τις αισθήσεις του ή απλά να του πέσουν αντικείμενα που κρατά, να χαλαρώσει το σαγόνι του, να πέσουν τα βλέφαρα του, το κεφάλι του ή τα χέρια του.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μόνιμη λύση για τη ναρκοληψία. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη βελτίωση της ζωής των ασθενών με ναρκοληψία. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου