Ads

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Σκάνδαλο στη Βρετανία: η μεγαλύτερη φιλοζωική οργάνωση θανάτωσε σε έναν χρόνο 53.000 ζώα από τα οποία 3.400 για «μη ιατρικούς λόγους»





Πρόκειται για τη Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης Ζώων (The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, RSPCA), η οποία το 2011 θανάτωσε 53.000 ζώα, που αντιστοιχούν με το 44% των ζώων των οποίων ανέλαβε την ευθύνη.


Εκπρόσωπος της οργάνωσης ισχυρίστηκε ότι η πλειονότητα των ζώων που θανατώθηκαν ήταν ακατάλληλα για υιοθεσία. Παραδέχτηκε όμως ότι μόνο το 2011 θανατώθηκαν 3.400 ζώα για «μη ιατρικούς λόγους», όπως η έλλειψη χώρου στα καταφύγια που συντηρεί η οργάνωση.


Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της RSPCA αρκεί να αναφέρουμε ότι οι δωρεές και τα έσοδα που έχει κάθε χρόνο ανέρχονται σε 120 εκατομμύρια στερλίνες ή 148 εκατομμύρια ευρώ.


Όταν η κυρία Dawn Aubrey-Ward εργαζόταν στην RSPCA, της απενεμήθη τιμητικό δίπλωμα για το ρόλο της στη διάσωση ενός αρνιού
Ο αριθμός των αδέσποτων για τα οποία εξασφαλίζονται ανάδοχες οικογένειες μειώθηκε από 70.000 το 2009 σε 60.000 το 2011.


Το σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας όταν η Dawn Aubrey-Ward, που διετέλεσε επόπτης της οργάνωσης, δήλωσε ότι υπήρξε μάρτυρας πολλών θανατώσεων κατά την περίοδο 2008-10, χωρίς να υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι.


Η ίδια κατηγορία επαληθεύτηκε από αναλύσεις που έγιναν στις σορούς γατιών τα οποία η οργάνωση θανάτωσε. Το Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο, που έκανε τις αναλύσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γατιά της συγκεκριμένης περίπτωσης ήσαν όλα απόλυτα υγιή.

Τις αποκαλύψεις αυτές επιβεβαίωσαν και άλλοι πρώην εργαζόμενοι στην οργάνωση. Ο κτηνίατρος David Smith, που εργάστηκε για την οργάνωση για 12 χρόνια, είπε: «Η οργάνωση έχει απολέσει τον αρχικό της χαρακτήρα που ήταν να βοηθήσει ανθρώπους και ζώα. Αυτή τη στιγμή κύριο μέλημά της είναι η συνεργασία με ακριβοπληρωμένους δικηγόρους για την παραπομπή σε δίκη ανθρώπων που κακομεταχειρίζονται ζώα».


Η κυρία Dawn Aubrey-Ward επιμένει ότι ένας μεγάλος αριθμός ζώων, κυρίως σκύλων, θανατώθηκαν με τη δικαιολογία ότι ήταν «ακατάλληλοι για υιοθεσία», το νόημα όμως αυτής της φράσης επεκτεινόταν αυθαίρετα για να καλύψει ηλικιωμένα ζώα ή ζώα που είχαν ανάγκη από ιατρική φροντίδα ή ακόμη και μεγαλόσωμα ή θεωρούμενα «επιθετικά» ζώα.


«Όταν πήγα να εργαστώ στην RSPCA», δήλωσε η Dawn Aubrey-Ward, «είχα την εντύπωση ότι η οργάνωση ενδιαφερόταν πραγματικά για την ευημερία των ζώων και περίμενα ότι θα συμβούλευε ιδιοκτήτες σκύλων πώς να φροντίζουν τα κατοικίδιά τους. Έπαθα σοκ όταν έμαθα ότι θανατώνουν ζώα με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτά. Αυτό ήταν εντελώς αντίθετο με την εικόνα που είχα για την οργάνωση αυτή».


Η κυρία Dawn Aubrey-Ward με τα κατοικίδιά της


Η RSPCA προσπαθεί, φυσικά, να διασκεδάσει τις εναντίον της κατηγορίες και να προβάλει τα θετικά αποτελέσματα της φιλοζωικής της δράσης. Αποδίδει τη μείωση των υιοθεσιών αδέσποτων από 70.000 το 2009 σε 60.000 το 2011 στην οικονομική συγκυρία και υπογραμμίζει ότι, παρά την οικονομική ύφεση, κατόρθωσε να βρει φιλόξενες οικογένειες για 60.000 αδέσποτα.


Αρνείται την κατηγορία ότι θανατώνει μαζικά ζώα χωρίς λόγο. Δεν αρνείται τον αριθμό των ζώων που θανατώνονται, ισχυρίζεται όμως ότι σχεδόν όλα έχουν κριθεί ακατάλληλα για υιοθεσία και ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θανατώνονται ζώα λόγω έλλειψης χώρου φιλοξενίας.


Ισχυρίζεται επίσης ότι ο λόγος που επιμένει στην προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης ανθρώπων που κακοποιούν ή εγκαταλείπουν ζώα είναι γιατί με αυτό τον τρόπο κτυπούν τον δαίμονα της εγκατάλειψης και κακομεταχείρισης στη ρίζα του. Υποδεικνύει μάλιστα ότι οι καταδίκες για εγκατάλειψη και κακομεταχείριση ζώων αυξήθηκαν το 2011 κατά 20% σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.


Τέλος κατηγορεί την Dawn Aubrey-Ward ότι καταφέρεται εναντίον της για καθαρά προσωπικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου