Ads

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ο σκύλος μου δεν μπαίνει στο κλουβί του





Πρόβλημα: Συμφωνώ ότι είναι χρήσιμο το κλουβί, ο σκύλος μου όμως μόνο με το ζόρι μπαίνει μέσα. Τι μπορώ να κάνω ώστε να μπαίνει και να μένει χωρίς να διαμαρτύρεται;



Απάντηση: Σταματήστε αμέσως να πιέζετε ή να υποχρεώνετε τον σκύλο σας να μπαίνει μέσα στο κλουβί. Από τη στιγμή που ο ίδιος αντιδρά αρνητικά, η παραμονή στο κλουβί του φαίνεται σαν τιμωρία και αυτό είναι κάτι που χειροτερεύει την κατάσταση. Ξεχάστε λοιπόν το παρελθόν και ξαναρχίστε την προσπάθεια, ακολουθώντας τις αρχές της θετικής εκπαίδευσης.


Τοποθετήστε το κλουβί σε μέρος όπου ο σκύλος σας συνηθίζει να ξαπλώνει ή κάπου παράμερα μεν, αλλά όχι σε πολύ απομονωμένο μέρος. Βάλτε μέσα στρωσίδια και παιγνίδια που του αρέσουν. Τις πρώτες μέρες, ρίχνετε μέσα στο κλουβί έναν κόκκο τροφή και ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να μπει μέσα και να τη φάει. Δεν κλείνετε την πόρτα. Σε ένα δεύτερο στάδιο, κλείνετε την πόρτα για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ μένετε εκεί και σας βλέπει. Σ’ ένα τρίτο στάδιο, η πόρτα μένει κλειστή για λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά, ενώ εσείς είστε στο ίδιο δωμάτιο και ο σκύλος σάς βλέπει ή σάς ακούει.



Μπορείτε από τώρα να χρησιμοποιείτε και τη λέξη πρόσταγμα, για παράδειγμα «σπίτι». Ποια λέξη θα χρησιμοποιήσετε δεν έχει σημασία, φτάνει να την προφέρετε στην αρχή, πριν του ρίξετε τροφή ή του κάνετε νόημα να μπει, και όλα τα μέλη της οικογένειας να χρησιμοποιούν πάντα την ίδια λέξη.



Στο τελευταίο στάδιο μπορείτε να τον αφήσετε μόνο του, στην αρχή για μερικά λεπτά και αργότερα μέχρι τέσσερις ώρες την ημέρα και όλη τη νύχτα. Εννοείται ότι θα υπάρχει στερεωμένη στο εσωτερικό του κλουβιού μια κούπα με νερό. Ο σκύλος δεν λερώνει το κλουβί/φωλιά, εκτός αν μείνει κλεισμένος για πάρα πολλές ώρες ή όταν υπάρχουν λόγοι υγείας. Σταδιακά μειώνετε και τέλος σταματάτε να χρησιμοποιείτε τροφή. Του δίνετε, φυσικά, σποραδικά κάποια ανταμοιβή για να διατηρήσετε τον συνειρμό κλουβί-ευχάριστη εμπειρία.



Εννοείται ότι θα συνεχίσετε να περνάτε όση περισσότερη ώρα μπορείτε με τον σκύλο σας και ότι θα τον βγάζετε συχνά έξω για να ανακουφιστεί και να ασκήσει το σώμα του. Διαφορετικά, όχι μόνο θα γίνει μαλθακός και υπέρβαρος, αλλά πιθανόν να εμφανισθούν νέα προβλήματα συμπεριφοράς εξαιτίας της συνεχούς απομόνωσης και ακινησίας. Και κάτι τελευταίο: ποτέ μην κλείσετε το σκυλάκι σας στο κλουβί του για να το τιμωρήσετε. Το κλουβί είναι το σπίτι, η φωλιά του. Αν γίνει έστω και μια φορά η φυλακή του, θα δυσκολευτείτε μετά να το κάνετε να μπαίνει μέσα με ευχαρίστηση και με τη θέλησή του.

2 σχόλια:

  1. Μα γιατί να μπαίνει το σκυλάκι σε κλουβί; Δεν το καταλαβαίνω αυτό! Το δικό μου σκυλάκι κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο το σπίτι χωρίς να πειράζει τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την απάντηση θα την βρείτε σε προχθεσινή ανάρτηση με τίτλο "Το πολυχρηστικό κουτί", http://anthroposkaiskylos.blogspot.com/2012/12/blog-post_31.html Γενικά ένα κλουβί χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση και αποτελεί εργαλείο εκπαίδευσης και τόπο ξεκούρασης του σκύλου. Μπορεί φυσικά ο σκύλος σας όλες τις άλλες ώρες ή και πάντα να κυκλοφορεί ελεύθερος.

      Διαγραφή