Ads

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Πόσο αξίζει ο σκύλος σας;



Το ζεύγος Μέντλεν με τον σκύλο τους σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές
Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει ποια είναι, σε χρήματα, η συναισθηματική αξία ενός σκύλου που θανατώθηκε κατά λάθος



Η οικογένεια Μέντλεν καταχάρηκε όταν έμαθε ότι ο αγαπημένος της σκύλος, που το είχε σκάσει από το σπίτι, ήταν σώος και αβλαβής και βρισκόταν σε κάποιο καταφύγιο του Τέξας. Ο σκύλος το είχε σκάσει από το σπίτι το 2009 γιατί τρόμαξε κατά τη διάρκεια τοπικής καταιγίδας.


Ο σκύλος που θανατώθηκε κατά λάθος
Όταν ο κύριος Μέντλεν με τα δυο του παιδιά πήγαν στο καταφύγιο για να παραλάβουν τον αγαπημένο τους σκύλο, τους πληροφόρησαν ότι ο σκύλος δεν υπήρχε πια. Θανατώθηκε την προηγούμενη μέρα κατά λάθος στα πλαίσια εφαρμογής ευθανασίας από το συγκεκριμένο καταφύγιο.



Ο υπεύθυνος του καταφυγίου ισχυρίστηκε ότι τοποθέτησε μια σημείωση στο κλουβί του σκύλου που έλεγε «κρατήστε τον για τον ιδιοκτήτη του». Κάποιο λάθος όμως έγινε από το προσωπικό και έτσι ο χάρος πήρε και τον συγκεκριμένο σκύλο μαζί με τα άλλα σκυλιά που θανατώθηκαν εκείνη τη μέρα.


Η οικογένεια, συντετριμμένη από την τροπή που πήραν τα πράγματα, αποφάσισε να πάρει το καταφύγιο στο δικαστήριο ζητώντας αποζημίωση. Η νομοθεσία στο Τέξας δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να ζητήσει αποζημίωση για απώλεια περιουσίας που έχει συναισθηματική αξία, έστω και αν τα απολεσθέντα αντικείμενα δεν έχουν εμπορική αξία. Ο νόμος αυτός εφαρμόστηκε μάλιστα πρόσφατα σε περίπτωση απώλειας φωτογραφιών που είχαν μεγάλη συναισθηματική αξία για τον ιδιοκτήτη τους αλλά δεν είχαν καμιά εμπορική αξία.


Ο δικηγόρος του καταφυγίου παραδέχεται ότι η θανάτωση του σκύλου ήταν λάθος του καταφυγίου. Η υπεράσπισή του βασίζεται στο επιχείρημα ότι είναι αδύνατον να εκτιμηθεί η αξία ενός σκύλου γιατί αυτή είναι εντελώς υποκειμενική! Το δικαστήριο θα πρέπει να εκδώσει σύντομα την απόφασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου