Ads

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ο καλύτερος φίλος της μητέρας Φύσης





Η Λούνα σε δράση
Από την Ιφιγένεια Βαρνακίδη

Εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν ίχνη ειδών υπό εξαφάνιση, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιστήμονες να εκτιμήσουν τον πληθυσμό αλλά και τους λόγους που απειλούν με εξαφάνιση ένα είδος και να προτείνουν μέτρα

Η τρίχρονη Λούνα, μαύρο Λαμπραντόρ, τρέχει πάνω κάτω με τη μουσούδα κολλημένη στο έδαφος. Σύντομα εντοπίζει τον στόχο της: ίχνη από κουνάβι πεύκης (Martesmartes), ένα θηλαστικό που ζει στη βόρεια Ευρώπη και θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση. Κυνηγοί, χρυσαετοί, κόκκινες αλεπούδες, αλλά και η καταστροφή των βιοτόπων του, είναι οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό.


Συνεπώς , τα ευρήματα της Λούνα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους Βρετανούς επιστήμονες. Από τη μελέτη του DNA που θα πάρουν από τα περιττώματα του κουναβιού θα μπορέσουν να καταγράψουν πόσα άτομα υπάρχουν, αν είναι αρσενικά ή θηλυκά, σε ποιες περιοχές, αν είναι υγιή ή απειλούμενα από κάποια ασθένεια, ποια είναι η συχνότητα αναπαραγωγής τους. 

Ο Τουίστερ εντόπισε νεκρό ζώο
Η μέθοδος της χρήσης σκύλου για τον εντοπισμό ίχνους (σκελετού ή περιττωμάτων) από ζώα υπό εξαφάνιση (αλλά και φυτά που δεν είναι ιθαγενή και απειλούν τη βιοποικιλότητα) κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να εκτιμήσουν τον πληθυσμό αλλά και τους λόγους που απειλούν με εξαφάνιση ένα είδος και να προτείνουν μέτρα. 

Η οργάνωση στην οποία «εργάζεται» η Λούνα είναι η πρώτη που εκπαιδεύει και χρησιμοποιεί σκυλιά γι’ αυτόν τον σκοπό στη Μ. Βρετανία. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2011 από τη Λουίζ Γουίλσον, η οποία, ύστερα από πανεπιστημιακές σπουδές στη συμπεριφορά των σκύλων, έγινε εκπαιδεύτρια. «Η ιδέα για τους Conservation Dogs γεννήθηκε έπειτα από ένα ταξίδι στη Νότια Αφρική, όπου εκπαιδεύσαμε σκυλιά να ανιχνεύουν ίχνη από τσιτάχ», μου λέει. 

Η πιο πρόσφατη επιτυχία της Λούνα σημειώθηκε στην Ιρλανδία. «Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής έψαχνε ίχνη από σκουρόχρωμο κουνάβι. Μέσα σε έξι μήνες είχε εντοπίσει μόνο δεκαέξι. Πήγαμε εκεί και σε δυο ημέρες η Λούνα βρήκε άλλα οκτώ», διηγείται η κ. Γουίλσον.


Τα εκπαιδευμένα σκυλιά ψάχνουν παντού
Είναι όλα τα σκυλιά κατάλληλα για τον σκοπό αυτό; «Όλα έχουν πολύ καλύτερη όσφρηση (μέχρι 100.000 φορές πιο δυνατή) από τους ανθρώπους», μου είπε η ιδρύτρια της οργάνωσης. «Εμείς δουλεύουμε κυρίως με Λαμπραντόρ και ΣπρίνγκερΣπάνιελ». Ανάμεσα στους συνεργάτες της Λούνα είναι ο Άρτσι (ΣπρίνγκερΣπάνιελ), η Κίμπερλι (Γερμανικός Ποιμενικός) και ο 8χρονος Τουίστερ (ΣπρίνγκερΣπάνιελ). 

Η κ. Γουίλσον υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία για να εκπαιδεύσει και να στείλει στην Αφρική σκυλιά που μπορούν να ανιχνεύσουν προϊόντα ζωικής προέλευσης ή προϊόντα από άγρια ζώα (ελεφαντόδοντο κ.λπ.).


Ποιες είναι οι συνθήκες «εργασίας» για τα σκυλιά της; Καθένα εργάζεται 6-8 ώρες με διαλείμματα, ανάλογα με τη φυσιολογία του εδάφους. Η εκπαίδευση διαρκεί 6-12 εβδομάδες και γι’ αυτή η Λουίζ χρησιμοποιεί δείγματα από περιττώματα ζώων που προμηθεύεται από ζωολογικούς κήπους ή οργανώσεις προστασίας της άγριας ζωής.


Για τον επίλογο θα δανειστώ αυτό που έγραψε η Σου Κόρφιλντ στον Independent: «Πολύ σύντομα, τα σκυλιά θα θεωρούνται οι καλύτεροι φίλοι όχι μόνο του ανθρώπου, αλλά και της μητέρας Φύσης».



«Σκύλος και γάτα»

Στο βίντεο θα δείτε πώς ένας σκύλος της οργάνωσης Conservation Dogs εντοπίζει ένα φύλλο που ανήκει σε ένα βλαβερό είδος φυτού:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου